Een van de meest bijzondere dingen die je kunt doen in Guatemala is het beklimmen van de Acatenango vulkaan. Vanuit Antigua organiseer je gemakkelijk een tweedaagse tocht waarbij je overnacht op de top van de vulkaan. Ben jij een beetje sportief? Zet deze tocht dan zéker op je bucketlist!

Over de Acatenango vulkaan

Met 3976 meter is de Acatenango een van de hoogste vulkanen van Guatemala. De vulkaan ligt op een uurtje rijden vanaf Antigua en is een absolute aanrader om te beklimmen. Niet alleen omdat het een leuke fysieke uitdaging is, maar ook omdat het uitzicht vanaf de vulkaan de zware klim dubbel en dwars waard is!

Zo zie je vanaf de top namelijk drie andere vulkanen: de Agua, Pacaya en Fuego. Deze laatste is zeer actief en staat slechts op een paar kilometer afstand, wat zorgt voor een bijzonder schouwspel (denk aan grote rookpluimen, aswolken en zodra de zon onder is goed zichtbare lava). Iets wat je absoluut mee wilt maken!

Acatenango vulkaan beklimmen

De tocht

Nadat je met een busje vanuit Antigua naar de voet van de Acatenango wordt gebracht begin je rond 10:00 uur aan de tocht. Door de losse, zanderige ondergrond is het eerste stuk meteen ook het zwaarste. Maar no worries, met de pauzes die je iedere 20-30 minuten krijgt kan iedereen met een redelijk goede conditie de tocht aan.

Na ongeveer een uurtje bereik je de boomgrens en de ingang van het park. Al slingerend door het cloud forest klim je verder naar boven tot de lunchbreak. Het laatste gedeelte van de tocht is wat vlakker en de uitzichten worden met de minuut waanzinniger. In totaal doe je er zo’n 4-6 uur (afhankelijk van je groep) over om base camp te bereiken.

Wanneer je de tocht doet met Wicho & Charlie’s heb je na het bereiken van base camp drie opties:

  1. Je blijft lekker bij base camp genieten van het uitzicht.
  2. Je klimt na een welverdiende break nog een stukje verder naar boven om de zonsondergang vanaf de top van de Acatenango te bekijken.
  3. Je verzamelt je al je energie en gaat de Fuego vulkaan beklimmen. (AANRADER).

Fuego vulkaan

Aangrenzend aan de Acantenango vulkaan ligt de actieve Fuego vulkaan. Na een break bij base camp vervolg je in zo’n 2,5 uur je weg naar de Fuego. Deze keer hoef je niet met al je spullen te sjouwen maar neem je alleen het hoogst noodzakelijke mee: warme kleren, een headlight en water voor de komende paar uur.

De route naar de Fuego begint met een steile afdaling, gevolgd door een eveneens steile klim naar de top. Hoewel ik er onderweg niet zo zeker van was of deze uitputtende klim het waard zou zijn, was bij het bereiken van de top al m’n twijfel verdwenen – WAUW.

Met links van je de vuurspuwende top van de Fuego en rechts van je de Acatenango, geniet je, bijna wegwaaiend, van een van de bijzonderste zonsondergangen ooit.

Wat je ook kiest, ’s avonds staat er een heerlijke warme maaltijd op je te wachten. Als je je eindelijk van het kampvuur en het lavaspektakel los weet te rukken staat er een ietwat koude nacht op je te wachten.

Voor wie wil en nog energie heeft, kan om 04:00u naar de top klimmen voor de zonsopgang, maar ook vanaf het kamp is deze prachtig te zien. Na het ontbijt is het tijd om je spullen weer in te pakken en te beginnen aan de tocht naar beneden. Deze gaat een heel stuk sneller want na zo’n 2 uur ben je weer bij het beginpunt. You made it!

Touroperator kiezen

Er zijn tal van organisaties die de 2-daagse hike naar de top van de Acatenango aanbieden, maar hoe kies je de juiste? Prijzen variëren van €20 – €150 en er is dan ook flink wat verschil in kwaliteit. Kies je een van de goedkoopste opties, dan kun je er vanuit gaan dat je tent lekt, je slaapzak niet schoon is, je te weinig eten krijgt en je gids enkel Spaans spreekt.

Zoals eerder benoemd gingen wij met Wicho & Charlie’s. Qua prijsklasse iets boven het gemiddelde, maar absoluut waar voor je geld! Het fijne vond ik dat ze grote, vaste tenten hebben staan, je op een stretcher slaapt in plaats van op een matje op de grond, je er spullen kunt huren die je zelf niet bij je hebt (dikke jas bijvoorbeeld), je meer dan genoeg eten krijgt en de gidsen Engels spreken. Daarnaast is dit een van de weinige touroperators die de tocht naar de Fuego aanbiedt.

Behalve Wicho & Charlie’s hoorden en lazen we ook goede verhalen over Old Town Outfitters, maar die vonden wij persoonlijk te duur. Deze kun je overigens wel makkelijk vooraf online al boeken. Klik hier voor meer info ⇒

Goed voorbereid op pad

Maar dan, wat neem je mee? Laagjes, laagjes en nog eens laagjes. Bij voorkeur sport-/wandelkleding en een dikke jas. Want geloof me, op de top is het KOUD. Daarnaast zijn goede wandelschoenen aan te raden (dit kunnen ook stevige sportschoenen met goed profiel zijn), een hoofdlampje, toiletpapier en 4 liter water. Dit zijn de essentials.

Tip: kleed je aan het begin van de hike niet te warm! Wellicht vind je het wat fris als je uit de auto stapt maar met lopen zal je hartslag al snel omhoogschieten – en dus warm!

Acatenango vulkaan beklimmen

Verder is het fijn om vochtige doekjes mee te nemen (om je nog enigszins schoon te maken van al het stof en zweet voor je je bed in duikt), basic toiletspullen, een schoon setje ondergoed en extra sokken. Zorg ook dat je een plekje vrijhoudt in je tas voor je lunch en het ontbijtpakket dat je van de organisatie krijgt.

Het is een pittige hike maar zeker niet onmogelijk. Doordat je naar grote hoogte klimt kan het wel zijn dat je wat last krijgt van hoogteziekte. Dit kan zijn hoofdpijn, misselijk, beetje duizelig. Zorg in ieder geval dat je genoeg drinkt (ook de dag ervoor!) en maak gebruik van de pauzes om op adem te komen.

En als laatste: vergeet niet te genieten van het uitzicht!

author-sign

Rachel

Hi, ik ben Rachel! Dol op de zon, pluizig wildlife en pizza. Samen met mijn vriend en onze twee bunnies woon ik in het heerlijke centrum van Leiden, maar als het even kan zijn we op pad de wereld te ontdekken. Met een studie in toerisme, twee wereldreizen achter de rug en nooit geen tripje op de planning kan je me met recht reisverslaafd noemen. In de winter op wintersport, in de zomer op het strand, roadtripje hier, stedentripje daar, stilzitten zit er in ieder geval niet in!