Als je eenmaal een reis hebt geboekt, wil jeĀ je daarna alleen maar bezighouden met deĀ leuke voorbereidingen. In welk(e) hotel(s) ga je slapen, wat wil je allemaal zien en hoe is de lokale keuken? En gelijk heb je! Maar sta je er ook wel bij stil dat er ook dingen zijn die iets minder leuk zijn, maar wel heel relevant? Want wat moet je als door iets onverwachts ineens niet meer op vakantie kunt gaan of eerder terug moet?Ā 

Nou, daarvoor kun je dus annuleringsverzekering afsluiten.

Annuleringsverzekering

De reisverzekering kennen we allemaal, maar die biedt alleen zekerheid als er iets met jou of je spullen gebeurtĀ tijdens de reis. Een annuleringsverzekering zorgt ervoor dat je (een groot deel van) je reissom terugkrijgt wanneer je je geplande vakantie moet afzeggen of wanneer je eerder terug naar huis moet. Denk in zulke situaties bijvoorbeeld aan een sterfgeval in je naaste familie of ziekte, maar ook wanneer je onverwachts ontslagen wordt of wanneer je last-minute toch geen visum krijgt. Een annuleringsverzekering is vooral heel nuttig als je een pakketreis boekt: dan is er een totaalbedrag en is uitkeren een stuk makkelijker. Wanneer je zelf je reis samenstelt, zijn er verzekeraars die dat ook meenemen in hun polis, maar is de kans ook groot datĀ je per afzonderlijke boeking moet kijken of en hoe je je geld terug kan krijgen.

Een kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering?

Net als bij een reisverzekering kun je bij een annuleringsverzekering kiezen voor een kortlopende of doorlopende. Wellicht overbodig om te vertellen, maar bij een kortlopende ben je alleen verzekerd tijdens een reis (of in ieder geval: een tijdelijke periode), terwijl je bij eenĀ doorlopende juistĀ het hele jaar door verzekerd bent. Die laatste is natuurlijk wel het handigst als je meerdere malen per jaar weg gaat!

Voorwaarden en premies

Zoals met elke verzekering: lees vooraf goed alle voorwaarden door! Ga na welke schade wel gedekt wordt en welke niet. Goedkoop is ook in dit geval helaas vaak duurkoop (met andere woorden: je krijgt dan vaak lang niet alles vergoed). Voor de ene reis heb je ook meer dekking nodig dan bij de ander, en bij de ene reis is de premie een stuk hoger dan bij eenĀ andere trip (en heb je zelfs een aanvullende verzekering nodig). Dat is vooral zo bij de volgende punten:

  • MoetĀ de verzekering ook buiten Europa geldig zijn?
  • Ga je gevaarlijke sporten beoefenen?
  • Blijf je voor langere periode in het buitenland?
  • Ga je een dure reis maken?

De premie verschilt uiteraard per verzekeraar, maar is vaak tussen de 4 en 7% van de totale reissom. Je kunt de verzekering vaak afsluitenĀ terwijl je je reis boek, maar kun je ook zelf regelen (is wat meer uitzoekwerk, maar vaak wel net iets goedkoper).

Leuk om erover na te denken is het niet; je wilt je geld toch het liefst alleen maar uitgeven aan leuke dingen tijdens je trip. Maar het is toch best lullig als je jeĀ droomreis hebt geboekt en dat ineens blijkt dat je a) niet kunt gaan en b) dat je je geld kwijt bent.

Nog meer informatie nodig? Kijk bijvoorbeeld op de sites van de ConsumentenbondĀ of Geld!

Sluit jijĀ bij je trips een annuleringsverzekering af? Waarom wel of niet?


samenwerking

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’