Ben je op zoek naar een betaalbare bestemming, niet te voor de hand liggend, maar wél de moeite waard? Zoek niet verder! Vanaf nu zal ik regelmatig een toffe plek met je delen waar je waarschijnlijk nog nooit aan hebt gedacht of zelfs van hebt gehoord. Zet deze stad maar alvast op je lijstje: het Duitse Kassel, met bezienswaardigheden die je gelijk doen wanen in een echt sprookje.

Kassel: waar ligt het?

Laten we even bij het begin beginnen: waar vind ik Kassel? De stad ligt in het midden van Duitsland, in de deelstaat Hessen: rijd je naar boven vind je Hannover, ga je naar beneden, dan kom je in Frankfurt terecht. Vanuit Utrecht is het ruim 350 kilometer rijden. Zonder files ben je er dus al binnen vier uur! De ideale bestemming voor als je een weekendje weg wilt, maar niet al te ver en voor niet al te veel geld.

Het is overigens ook mogelijk om met de trein naar Kassel te gaan. Je bent dan – afhankelijk van de trein en het aantal overstappen – gemiddeld 5,5 uur onderweg. Klik hier voor de beschikbaarheid en actuele prijzen.

Zoek je nog een fijne accommodatie om in te verblijven? Pentahotel en Hotel Golden Tulip Kassel Hotel Reiss zijn modern ingericht, liggen op een centrale locatie en bieden goede prijs-/kwaliteitverhouding.

Bezienswaardigheden Kassel

Bezienswaardigheden Kassel

Kassel is geen stad waar je heen gaat als je van hipper dan hip houdt (al komen er wel steeds meer toffe boetiekjes en hippe eettentjes). Nee, dit is een bestemming waar je naartoe wilt als je op zoek bent naar historische hoogtepunten, natuur en vintage winkels. Hier heb je het gevoel dat je terug in de tijd gaat, en soms zelfs alsof je in een echt sprookje bent beland. Dat terwijl de stad bijna helemaal plat is gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als je van musea houdt zit je helemaal gebakken: de stad heeft een van de hoogste concentraties musea van Duitsland. En datzelfde geldt voor al het groen in Kassel: verwacht een hoop natuur en parken!

Op onderstaande kaart vind je de tofste bezienswaardigheden van Kassel in een overzicht, scroll verder naar beneden voor meer informatie per plek:

Zoals je ziet liggen de highlights van de stad niet allemaal heel erg in de buurt van elkaar. Helemaal niet erg, want je kunt de op verschillende plekken een fiets huren. Kun je mooi zelf op ontdekkingstocht, en kom je waarschijnlijk ook op plekken terecht waar je anders niet zo snel zou komen. Op de website van WOW Kassel kun je heel makkelijk je (e-)bike vooraf al regelen, zodat je nooit achter het net vist.

1. Bergpark Wilhelmshöhe

Dit is de plek waar je in de zomermaanden wil zijn. Eigenlijk is het een fijne plek gedurende alle jaargetijden (het is niet voor niets de nummer één highlight van de stad), maar tijdens de warmste maanden van het jaar strijken hier locals in groten getale neer om een dagje te chillen. Daarnaast staat Bergpark Wilhelmshöhe op de UNESCO Werelderfgoedlijst en vind je boven op de berg van het park het gigantische Hercules-monument, prijkend op een piramide die weer op een octagone staat. Wil je niet de hele dag in het gras liggen, maak dan zeker even de klim naar boven of door het park zelf. Of bezoek Schloss Wilhelmshöhe, waar tegenwoordig een museum in gevestigd is. Het is hier prachtig!

Bezienswaardigheden Kassel

Bezienswaardigheden Kassel

Bezienswaardigheden Kassel

2. Karlsaue

Nog meer groen vind je in Karlsaue, een groen park dat net als Bergpark Wilhelmshöhe een veelbezochte plek in de stad is. Het park is er al sinds 1700 en staat bekend om de vele kleuren. Je vindt al het groen (en geel en rood etc.) voor het Orangerie Paleis. De bekendste plek in Karlsaue is Siebenbergen Isle, dat ook wel ‘eiland van bloemen’ wordt genoemd. In het voorjaar en de zomer staat het hier vol met – jawel – prachtige bloemen.

Bezienswaardigheden Kassel

3. Bismarckturm

De Bismarckturm van Kassel is een toffe uitkijktoren die je een prachtig uitzicht geeft over de stad. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees, want eenmaal bovenop sta je op 25,5 meter hoogte. Je vindt de toren in het bos Brasselsberg.

4. Kasteel Löwenburg

In de categorie ‘sprookjesachtig’: kasteel Löwenburg prijkt hoog bovenaan de lijst. Onderstaande foto’s zeggen eigenlijk al genoeg. Het kasteel dateert pas uit 1801 en werd toentertijd als paleis gebruikt in plaats van fort. Binnenin koekeloeren kan ook, verwacht dan een en al kitscherigheid in barokstijl, maar ook wapens en bronzen beelden. Kun je mooi combineren met Bergpark Wilhelmshöhe, dat ligt er tegenaan.

Bezienswaardigheden Kassel

Bezienswaardigheden Kassel

5. Grimmwelt

Over sprookjes gesproken: de Gebroeders Grimm, je weet wel, de bedenkers van onder meer Assepoester, Doornroosje en Rapunzel, hebben een groot deel van hun leven in Kassel gewoond. In 2015 is er een museum geopend dat geheel gewijd is aan deze broers en hun verhalen: GRIMMWELT. Het museum ligt aan de rand van Bergpark Wilhelmshöhe. Heerlijk nostalgisch – al zou je dat aan de buitenkant van het pand niet zeggen.

Bezienswaardigheden Kassel


Wat te doen in Kassel

Naast dingen bekijken, wil je natuurlijk ook dingen doen! Een aantal van de mogelijkheden:

  • Shoppen: bijvoorbeeld in het stadscentrum en de wijk Vorderer Westen, met haar vele vintage winkels
  • Eten: ook dat kan goed in Vorderer Westen (bijvoorbeeld in Voit) of in restaurant als Sudhaus en Nachbar
  • Musea: naast GRIMMWELT is ook Documenta een dikke aanrader, een van de grootste tentoonstellingen ter wereld
  • Relax: in Kurhesse Therme of ga met mooi weer richting de Bugasee of Dönche

Bezienswaardigheden Kassel


Meer inspiratie nodig? Of wil je alvast wat activiteiten of tours van tevoren boeken? Check de website van WOW Kassel: hier vind je alle mogelijke tips om je trip naar Kassel onvergetelijk te maken (inclusief uitgebreide – betaalbare – arrangementen!).

Beeld: Shutterstock en Pixabay

.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒