Wanneer je op zoek bent naar een zorgeloze stap- en strandvakantie, dan is Rhodos een prima bestemming. Als je liever voor een vakantie gaat waarbij je een cultuur kunt zien, kunt genieten van de natuur en dingen kunt doen, Ć³Ć³k dan is het Griekse eiland een heel fijne plek om naartoe te gaan. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Rhodos.

Veel plekken op Rhodos zijn oud, heel oud. Zeker wanneer je in het oude gedeelte van de hoofdstad rondloopt, zie je bijna overal waar je kijkt oude gebouwen, oude muren en oude straten. Je waant je heel even in de oude Griekse mythologie. Dat is totaal het tegenovergestelde van de rest van het eiland: zo lijkt de natuur in de binnenlanden meer op het dichtbij gelegen Turkije, dan op de rest van de Griekse eilanden. Allemaal leuk en aardig, maar wat is er nou precies de moeite waard om te zien en te doen? In dit eerste deel laat ik je zien wat er onder andere allemaal te zien is.

Bezienswaardigheden Rhodos

RHODOS-STAD

Rhodos-Stad, de hoofdstad van het eiland, is het centrum van cultuur, winkels en uitgaansgelegenheden. Tel daar een flink aantal meters aan strand bij en voila: je hebt een stad die je gezien moet hebben. Deze metropolis, als je het zo mag noemen met 60.500 inwoners, is in te delen in een oud gedeelte en een nieuw gedeelte.

OUDE CENTRUM

bezienswaardigheden rhodos

Het oude deel van de stad stamt al uit de vijfde eeuw voor Christus. Omgeven door grote muren, is dit de plek waar het vroegere leven van de Grieken (Duitsers, Turken en Engelsen) plaatsvond. Nu vind je er vooral nog heel veel mooie, intact zijnde gebouwen, met daartussen prachtige kleine straatjes. Uiteraard zijn er de nodige restaurantjes en winkels gestationeerd, waardoor je als toerist weer je hart kunt ophalen.

bezienswaardigheden rhodos

bezienswaardigheden rhodos

NIEUWE CENTRUM

De nieuwe stad is om het oude gedeelte gebouwd. Vergeleken met de oude Griekse architectuur, ziet het nieuwe Rhodos-Stad er heel modern uit. Hoe dichter je bij de uitgaansstraat komt, hoe nieuwer de gebouwen eruit lijken te zien. In het nieuwe centrum van de stad vind je vooral heel veel winkel(keten)s, lekkere restaurantjes en souvenirshops. Het is er leuk rondstruinen, maar eerlijk is eerlijk, het oude gedeelte heeft wel veel meer sfeer.

NATUUR

Geniet van de mooie zonsondergangen en de ruige, droge en tegelijkertijd zo kleurrijke natuur in de binnenlanden. Hoe je dat laatste het beste kan doen? Lees overmorgen deel 2 van de Rhodos-repo!

bezienswaardigheden rhodos

bezienswaardigheden rhodos


Doen op Rhodos:

Je kunt uiteraard ook gewoon lekker op het dichtstbijzijnde strand liggen, maar dat is stiekem wel zonde van je tijd… Rhodos is het waard om uit je luie strandstoel te komen.

Eigenlijk is het eiland het best te verkennen als je ook daadwerkelijk dingen doet. Pak een bus (goedkoop en goed geregeld) en rijd vanuit de stad bijvoorbeeld naar de prachtige stranden vanĀ Faliraki en Ixia. Huur een auto voor een rondje over het eiland, of gebruik de benenwagen om de mooie luierplekjes te verkennen. Maar Rhodos biedt ook wat origineler mogelijkheden om het eiland en alles eromheen te zien.

BOOTTOCHT

Je mag niet terug naar huis keren zonder dat je de boot hebt gepakt naar andere plekjes. Bij de haven staan tientallen vaarmaatschappijen op je te wachten om je een dagje op en neer naar Turkije te varen of om je te laten genieten van het prachtige Lindos. Dit pitoreske dorpje aan de zuidkant van het eiland wil je zien, geloof mij. Niet alleen vanwege de bestemming, maar ook vanwege de heerlijke relaxte tocht ernaartoe.

Loop naar boven om de oude restanten van de Acropolis te zien, en struin langs de vele kraampjes op de weggetjes langs de heuvels. Alle woningen zijn wit geschilderd, wat een heel indrukwekkend en tegelijkertijd rustgevend gevoel geeft. Naar boven kan per voet, maar je kunt er ook voor kiezen om je per ezel te laten vervoeren. Beneden staan een aantal mannen op je te wachten om je naar de top te escorteren. In beide gevallen: vergeet niet een flesje water mee te nemen, zeker in de zomer! De zon is dan bloedheet, en uit eigen ervaring kan ik je mededelen dat het geen fijn gevoel is om boven te staan zonder een druppel vloeistof in je lichaam.

DUIKEN

Wanneer je fan bent van de onderwaterwereld, dan kun je je hart ophalen. Nu ben ik zelf niet zo’n echte duiker, dus heb ik alleen ervaring met snorkelen. Volgens het wereld wijde web zijn er drie duikscholen:Ā Rhodes diving, Trident en de Waterhoppers. Met name de laatste wordt vooral ingezet door de grotere reisorganisaties. Snorkelen is hier vooral leuk midden op zee (anders zie je simpelweg niets); mocht je de boot naar Lindos nemen, dan is het ook mogelijk om op de terugweg te snorkelen of te duiken. Snorkelen is gratis (en equipment is aanwezig), duiken kost (volgens mij) wel extra euro’s. Maar ach, Griekenland kan tegenwoordig wel extra euro’s gebruiken toch?

JEEP SAFARI

Mocht je even iets anders willen, dan is een jeep safari misschien wat voor je. Als je het binnenland van Rhodos wilt zien en op plekken wil komen waar je met een normale auto niet komt, dan is dit echt een absolute aanrader. Ook dit is vaak via de grote reisorganisaties bij te boeken, maar je kunt jezelf ook gewoon aanmelden. Je zit (hoogstwaarschijnlijk) met z’n vieren in jeep (afhankelijk van de drukte), en uiteraard is het mogelijk om af te wisselen wie de macht over het stuur heeft. Wil je niet zelf rijden en gewoon genieten van alles wat je onderweg ziet, dan kan dat natuurlijk ook.

Enjoy!

(Excuus voor de slechte kwaliteit fotoā€™s: in 2006 waren mijn toestel en fotografeerskills nog niet helemaal wat het zou moeten zijnā€¦)

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’