Als ik je een tip mag geven als je naar New York gaat, ga fietsen! Het liefst met een tour, want op eigen houtje door de straten van Manhattan is niet altijd een garantie voor succes. Ik denk zelfs dat dit wel in de top 3 van mijn hoogtepunten in de stad staat: zo tof om al die anekdotes te horen en door straatjes te rijden waar je anders waarschijnlijk nooit zou zijn geweest.

Het zal je vast niet verbazen dat je ook in New York veel Nederlanders tegenkomt. Toeristen (want: waar zijn we niet?), maar ook veel geƫmigreerden. Via Baja Bikes boekte ik een fietstour door Brooklyn en Manhattan. Deze organisatie werkt samen met lokale (veelal ook Nederlandstalige) fietsverhuurders overal ter wereld en zo kwam ik uiteindelijk terecht bij Rolling Orange Bikes Tours en gids Ferry. Sta je ineens middenin New York en krijg je een rondleiding in het Nederlands op een fiets zoals je gewend bent van thuis. Blijft toch een gek gegeven zo aan de andere kant van de wereld.

Fietsen in New York

INHOUD FIETSTOUR

Maar goed, de tour zelf. Die was dus awesome. In drie uur tijd fiets je namelijk langs en over:

 • Brooklyn
 • Brooklyn Bridge Park
 • DUMBO (Down Under Manhattan)
 • De Manhattan Bridge
 • Chinatown
 • United States District Court
 • City Hall
 • De Brooklyn Bridge
 • East River
 • Red Hook
 • Cobble Hill
 • Brooklyn Heights

Dat betekent: je legtĀ in totaal zo’n 20 kilometer af. En dat ziet er zo uit:

Fietsen in New York

Fietsen in New York

Fietsen in New York

Fietsen in New York

Fietsen in New York

En geloof mij, fietsen over de Brooklyn Bridge is 100 keer leuker dan wandelen. Je gaat sowieso veel sneller, en hoewel het irritant is dat voor je gevoel iedereen aan de verkeerde kant loopt, is het stiekem hilarisch om met je fietsbel die dwarsliggende wandelaars de stuipen op het lijf te jagen.

EEN PAAR TIPS

Zorg dat je een flesje water meeneemt Ć©n een camera, want van al dat geklim krijg je dorst en je gaat spijt krijgen als je al die plekjes nĆ­Ć©t vastlegt.

Nog een tip: fiets zoveel mogelijk vooraan. Om meerdere redenen:

 1. je kunt zo onderweg de gids het hemd van het lijf vragen
 2. je ziet de omgeving zo veel beter
 3. je ziet de vele gaten in de weg op tijd (meestal dan)
 4. je hoeft je niet in te houden omdat je voorganger traag fietst
 5. je hoeft Ć¼berhaupt geen voorganger in de gaten te houden en dat fietst gewoon veel fijner

ANDERE PRAKTISCHE INFO

De tour wordt op dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag om 14.00 uur gegeven. De ene dag kan het zijn dat je een privĆ©tocht hebt, de andere dag bestaat de groep uit vijftienĀ personen. Als het regent kun je kosteloos je tour verzetten naar een andere dag of annuleren. Ook is er een Engelstalige variant beschikbaar.

Fietsen in New York
.

HOEVEEL KOST HET?

Ik zou Chantal niet zou zijn als ik niet vooraf zou hebben uitgezocht welke tour het meeste waar voor je geld biedt. Deze valt zƩker in die categorie:

Je krijgt namelijk:

 • 3 uur fietsen op een fiets met versnellingen
 • Je komt langs heel veel toffe highlights (zie hierboven)
 • Nederlandstalige begeleiding

Dit alles kost $69 per persoon. Klinkt alsnog als redelijk wat geld, maar in vergelijking met andere vergelijkbare fietstochten scheelt deze in veel gevallen tientallen euroā€™s. En bedenk je dat New York sowieso niet de goedkoopste stad is. Hier kun je je fietstocht boeken.

.
Baja Bikes biedt naast de Manhattan & Brooklyn Fietstour trouwens ook een aantal andere tours aan in New York, waaronder: Ā ‘New York High Lights Tour’ ($79), ‘Dagtocht New York incl. Staten Island’ ($135) en de ‘Central Park Fietstour’ ($55).

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’