Ga je in de winter naar Fins Lapland, dan is het al vrij duidelijk wat je er kunt verwachten en wat je er kunt doen: vooral heel veel sneeuw en volop mogelijkheden om te gaan sleeĆ«n, op een sneeuwscooter rond te scheuren of om een husky-tocht te maken. Maar wat kun je er gedurende de rest van het jaar nou eigenlijk doen, wanneer de wereld er niet wit uitziet?Ā 

Je kunt natuurlijk genieten van de natuur en de pittoreske dorpjes die Lapland rijk is. Gelijk heb je, en dat moet je ook zeker doen. Maar ik kan me ook zo voorstellen dat je af en toe wat afwisseling nodig hebt: dat je even wat meer actie wilt of dat je juist even wilt relaxen. Mijn favoriete activiteiten:

1. GA RAFTEN

Tussen de grens van Fins Lapland en Zweden stroomt de Tornionjoki-rivier. Een plek die zich goed leent om te vissen, maar ook een plek die op een aantal punten meer dan geschikt is om iets actiever aan de slag te gaan. Ga bijvoorbeeld raften! Werk je uit de naad om niet om te slaan of uit de boot te vallen, en schuif daarna aan voor een verse vis om weer op krachten te komen.

Meer info: Nordicsafaris.com

Lapland Finland rafting

Lapland must do's

2. WARM OP IN DE SAUNA

De Finse sauna’s zijn waarschijnlijk het bekendste type ter wereld. In vrijwel elke spa en elk hotel dat een sauna heeft, vind je ze wel. Je zult dan ook niet verbaasd zijn dat de Finse sauna’s ook in Finland te vinden zijn. De Finnen zijn er dol op: veel mensen hebben er een in huis of in de achtertuin, en zo niet, dan gaan ze wel naar een plek die het wĆ©l heeft. Drie Ć  vier keer per week zweten, zeker in de winter, is eerder regel dan uitzondering. Maar ook tijdens warmere dagen is de sauna een must. Complete families en vriendengroepen sluiten zich samen op in het warme hok, uiteraard wel met een biertje (of twee) erbij en met de nodige momenten om even buiten te luchten. En ja, waarom zou je dat zelf niet ook doen als je er toch bent? It’s culture!

Meer info: Santapark Arctic World

Lapland Finland sauna

3. GA JET-SKIƋN

In de winter maak je een tocht op de sneeuwscooter, in de zomer pak je de jet-ski. Veel Finnen bezitten of huren er een om in hun vrije momenten te gebruiken. De Ounasjoki-rivierĀ bij Rovaniemi is hier bij uitstek geschikt voor! Je kunt achterop bij een gids, maar veel leuker is het natuurlijk om zelf te varen! Het voordeel hier is dat je weinig ander vaarverkeer tegenkomt en je dus makkelijk op volle snelheid kunt gaan. Mijn persoonlijke favoriet!

Meer info: AccessLapland.com

Lapland Finland jetski

Lapland Finland jet-ski

4. HUSKY’S KNUFFELEN

Als je dan toch al op de jet-ski zit, dan kun je net zo goed ook een bezoekje brengen aan de ‘husky farm’ die je onderweg tegenkomt. Bereid je voor op zo’n 200 blaffende honden, allemaal even enthousiast om je te zien. Verwar ze niet met Siberische husky’s die bekend staan om hun knalblauwe ogen en ‘fluffiness’. Dit zijn Arctische husky’s, die iets minder fluffy zijn en iets minder blauwe ogen hebben. De honden hier worden getraind om zo hard en lang mogelijk te rennen. Zoals een van de trainers mooi verwoordde: ‘Het is hier geen fashionshow, het maakt niet uit hoe ze eruit zien. Het belangrijkste is is dat ze kunnen rennen.’ En dat kunnen ze: 15 kilometer per uur en zo’n 100 kilometer per dag! Als je hier in de warme maanden langskomt krijg je – naast een hoop interessante informatie over de honden en hun leven – ook de kans om de honden uitgebreid te knuffelen Ć©n je kunt je laten voorttrekken door zo’n twintig honden tegelijk. Niet in een slee, maar in een kar. Ook leuk!

Meer info: Huskypoint.fi

Lapland Finland husky

Lapland Finland husky

5. BEZOEK HET ARKTIKUM

Wil je graag wat meer informatie opsnuiven over de cultuur van de Lappen en de Sami’s? Dan kan ik je het Arktikum museum in Rovaniemi van harte aanraden. Niet alleen leer je hier heel veel over de geschiedenis van het land en de cultuur, maar het is hier vooral heel erg goed grafisch en interactief vormgegeven. Vergeet ook niet de ruimte over de Arctic Circle te bekijken: hierna begreep ik ineens een stuk beter waarom het in die contreien een dag per jaar niet donker wordt en het een dag per jaar juist helemaal donker blijft.

Meer info: Arktikum.fi

Lapland must do's

Lapland Arktikum

6. ONTMOET DE KERSTMAN

Wist je dat je de Ć©chte kerstman in Lapland vindt? Zijn werkplaats bevindt zich vlakbij Rovaniemi, in ‘Santa Claus Village’. Eerlijk is eerlijk, het is een nogal toeristische plek, maar je wilt dit toch niet missen. Als je er toch in de buurt bent… En je laat de kans om de kerstman te ontmoeten toch niet schieten? Verwacht hier het officiĆ«le postkantoor (waar elfjes daadwerkelijk post beantwoorden), veel souvenirshops Ć©n een groot gebouw waar je Santa Claus daadwerkelijk kunt ontmoeten. In de winter is het hier onwijs druk, vooral ook met veel dagjesmensen uit Groot-BrittanniĆ« (ja, echt!). In de zomer niet. HĆ©t moment om te voorkomen dat je lang in de rij moet staan en om net even iets langer met de kerstman te kletsen dan wanneer er nog ruim honderd mensen op je wachten. Toegang is trouwens gratis!

Meer info: Santaclausvillage.info

Santa Claus Village

Beeld kerstman: Laura Coolen

Wat zou jij willen doen als je in Lapland bent?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’