Twee van de grootste lessen die we in 2020 leerden: 1) een vakantie naar het buitenland plannen is allesbehalve vanzelfsprekend en 2) Nederland blijkt qua mooie plekjes veel meer te bieden dan dat de meesten van ons dachten. Dat merkte ook Roëll de Ram, oprichter van WeAreTravellers.nl én schrijver van het boek Verliefd op Nederland. Een review!

Review Verliefd op Nederland

Over het boek

“Van avontuurlijke natuur waar het barst van de wildlife tot bijzondere accommodaties waar je maar wat graag een nachtje logeert. In Verliefd op Nederland vind je wereldberoemde highlights, culturele hotspots, toffe steden, mooie boottochten, goede restaurants en heerlijke stranden.”

De achterflap van het boek somt het eigenlijk al aardig goed op: Verliefd op Nederland is een 191 pagina’s tellende verzameling van de mooiste plekken in eigen land. Bekend én onbekend. Pareltjes als Kinderdijk en het strand van Zandvoort ken je waarschijnlijk wel, maar weet jij waar het laagste punt van Nederland zich bevindt? Of ben jij al eens op de Marker Wadden geweest?

Verliefd op Nederland moet je zien als een naslagwerk, waar je voorin het boek, in de inhoudsopgave, een overzicht vindt van alle thema’s. Per thema worden de bijbehorende must-sees behandeld. Daarbij moet je denken aan onderwerpen als een ‘dagje strand’ en ‘kunst kijken’, maar ook ‘dieren spotten’ en ‘op het water’. Naast aanraders voor talloze plekken om te zien krijg je in dit boek ook tips om te doen: lokale lekkernijen proeven bijvoorbeeld (en welke), kamperen op de tofste campings en slapen op bijzondere plekken.

Achterin het boek staat een handig register waar je per provincie kunt zoeken naar dingen om te zien of te doen.

Plus- en minpunten

Het eerste wat je denkt als je Verliefd op Nederland doorbladert: wat heeft Nederland een hoop te bieden! En: wat wonen we toch in een mooi land. Want eerlijk is eerlijk: de prachtige foto’s die de tips ondersteunen maken dit boek een echte eye catcher die je standaard in huis wil hebben liggen. Je krijgt direct zin om er op uit te gaan, liever vandaag dan morgen.

Ik vind het vooral heel handig dat het boek is opgedeeld in thema’s, zodat je snel op zoek kan gaan naar een must-see of must-do die aansluit bij dat waar je zin in hebt. Heb je zin om lekker te eten? Dan is het hoofdstuk ‘Local food’ een aanrader (en mijn persoonlijke favoriet, maar dat verbaast niemand). Wil je juist graag cultuur snuiven? Dan moet je bij het hoofdstuk ‘Kunst kijken’ zijn.

Het boek bevat vooral beelden van de lente en zomer, waardoor je een beetje het gevoel krijgt dat Nederland alleen leuk is in die specifieke periode. Maar gelukkig is er ook een hoofdstuk gewijd aan de winter (Winterwonderland): dit bevat tips die juist alléén in de koude maanden kunnen. Denk aan schaatsen of het Amsterdam Light Festival. En gelukkig kunnen de hoofdstukken over de leukste steden en musea in Nederland ook prima tijdens de koudere maanden. Sterker nog, als je jezelf een beetje goed inpakt en op een zonnige dag de hort op gaat, zijn de meeste plekken in het boek prima te doen. Al zal ik zelf dan niet snel op een camping gaan staan en is tulpen kijken ook wat lastig.

Review Verliefd op Nederland

Voor wie is het boek bedoeld?

Verliefd op Nederland is vooral een aanrader voor wie op zoek is naar inspiratie. Je wilt bijvoorbeeld heel graag even weg, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen met je zoektocht. Dankzij de thema’s kun je snel scannen waar je op dat moment zin in hebt.

Maar ook voor wie al ergens is of een vakantie heeft geboekt, heeft baat bij dit boek. Dankzij het register achterin kun je ook makkelijk zoeken op provincie, zodat je juist bij de pareltjes uitkomt die bij jou in de buurt zijn. En dat kan natuurlijk ook gewoon in de buurt van je eigen woning zijn!

Een inspiratiebron dus, een startpunt voor je (aankomende) trip. Wil je echt inhoudelijke informatie over een bepaalde plek, dan heb je aan dit boek alleen niet genoeg – daar is simpelweg te weinig plek voor door de vele tips die erin vermeld staan. Maar gelukkig zijn daar blogs voor!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒