Een roadtrip maken in Griekenland met de auto? Kan gewoon! De Griekse eilanden hebben veel te bieden, dus waarom kiezen? Van schilderachtige baaitjes en karakteristieke bergdorpjes, tot uitgestrekte kustlijnen en een heerlijke keuken. In dit blog vind je een complete 8-daagse reisroute over de zonnige eilanden Kos & Rhodos. Uiteraard kun je natuurlijk zelf altijd wat langer boeken (snappen wij wel!).

Roadtrip Griekenland: Kos

Kos is een eiland gelegen in de Egeïsche zee en wordt ook wel het ‘eiland van Hippocrates’ genoemd. Dit omdat het de geboorteplaats is van Hippocrates; de grondlegger van de westerse geneeskunde. Het eiland behoort, net als Rhodos, tot de eilandengroep Dodekanesos en is zeer geliefd onder de Nederlanders. Kos is klein, maar fijn. Perfect om tot rust te komen én met een auto in een paar dagen het eiland te verkennen. Het ideale startpunt voor je roadtrip in Griekenland.

Dag 1: Kos-stad

Wanneer je een ochtendvlucht hebt geboekt, is het leuk om in de middag Kos-stad te ontdekken. Je vliegt er in ruim 3,5 uur naartoe, dus dan heb je nog de halve dag!

Start bij de kleurrijke Mandraki-haven en wandel langs de dobberende, wit-blauw-geverfde vissersbootjes naar de Plataan van Hippocrates. Volgens de legende is deze boom zo’n 2.000 jaar oud en is het dé plek waar de Griekse medicus zijn leerlingen lesgaf. Via de brug loop je vervolgens naar het naastgelegen Neratzia-kasteel waar je gratis naar binnenloopt en jezelf, na even klimmen, trakteert op een mooi uitzicht over heel de haven.

Mandraki-haven
Kos Old Town

Vergeet ook zeker niet even door te wandelen naar de gezellige Oude Stad (Kos old town). Kruis het centrale plein Eleftherias en plof neer op een stoeltje aan een van de felgekleurde tafeltjes bij de Griekse taverne Zorbas. Bestel een glas lokale huiswijn (vaak al erg lekker) en tzatziki met versgebakken pita. En we beloven je: je bent een gelukkig mens.

Eten & drinken:

Tip: voordat je de brug over loopt naar de oude burcht Neratzia, kun je bij de koffiebar Neratzia of restaurant Platanos lekker lunchen of een koffietje drinken op het terras. Pal naast de beroemde boom van Hippocrates.

Overnachten:

Wij verbleven gedurende onze roadtrip op Kos alle dagen in Hotel Frosini, zo’n 30 minuten rijden vanaf de luchthaven en maar 1,5 km van Kos-stad. Helemaal fijn aan deze locatie: in 3 minuten lopen sta je al met je voetjes in het zand op het populaire Lambi Beach! Je vindt hier talloze gezellige beach clubs waar je heerlijk een dagje kunt ontspannen. (Oh en psst… onze persoonlijke favoriet, Mylos Beachbar, ligt ook op 6 minuten lopen van het hotel).


Dag 2: Thermen – Zoutmeer van Alikés – Bergdorpje Zia

Start je dag met een ‘duik’ in de Embros Thermae; de natuurlijke warmtebronnen van Kos. We zetten ‘duik’ tussen aanhalingstekens, want de natuurlijke spa is niet dieper dan 70 centimeter, maar houd je met zijn 40 graden warm genoeg!

Tip: zet je wekker en ga vroeg. Dan is het namelijk én nog niet te warm én nog niet te druk. En tenzij je een 4-wheeldrive hebt, raden we je aan om boven op de berg te parkeren en lekker te voet naar beneden te lopen.

Roadtrip Griekenland: Thermen Kos
Roadtrip Griekenland: Thermen Kos

Na de thermen rijd je in zo’n 35 minuten naar het zoutmeer van Alikés. In de zomermaanden liggen de zoutpannen droog, maar in de ‘wintermaanden’ (oktober tot en met april) komen de flamingo’s om te overwinteren en broeden. Wij hadden geluk, want in begin mei hebben wij ze nog gespot. Het meer is een prachtige, serene plek en leuk om omheen te wandelen of te rijden. Je spot er naast flamingo’s, het hele jaar door ook allerlei bijzondere vogelsoorten. Houd die camera maar paraat, dus.

Roadtrip Griekenland: zoutpannen

Einde ochtend rijd je in een kwartiertje naar het pittoreske bergdorpje Zia, waar je alleen al onderweg er naartoe zo’n 10 keer wilt stoppen om een foto te maken. Maar we beloven je: eenmaal boven heb je echt het mooiste uitzicht! Ook de knusse dorpstraatjes vol kleurrijke boetiekjes zijn om op te vreten. Je bevindt je midden op de Mount Dikeos en bent omgeven door natuur en groene, glooiende heuvels wat – zeker met zonsondergang – ansichtwaardige foto’s oplevert. Tip: in voor een hike? Klim naar de top van Mount Dikeos voor een 360 graden view!

Roadtrip Griekenland

Eten & drinken:

– Na je badderavontuur in de thermen vind je na de klim weer omhoog, pal naast de parkeerplaats, een koffietentje (de enige) met een waanzinnig uitzicht op zee.

– In het bergdorp Zia komt bijna elk restaurantje met een prachtige view, maar aanraders zijn absoluut: lunchen bij Sunset Balcony, zelfgemaakte limonade proeven bij Watermill Zia en avondeten bij Omeron met zonsondergang (tip: maak van tevoren een reservering, dit is een populaire plek). Tip: een lekkere lokale meze vonden wij ‘Kolokithokeftedes’ (succes met uitspreken!). Dit zijn vegetarische ‘meatballs’ gemaakt van courgettes en kruiden.

Roadtrip Griekenland
Roadtrip Griekenland
Watermill Zia

Dag 3: Lambi Beach ­– Paralia Tigkaki

Met 112 km aan witte kustlijn met helderblauwe zee mag een stranddag op Kos natuurlijk niet ontbreken! Kos telt veel stranden, dus de keuze is reuze. Paradise Beach staat bekend als het populairste strand, maar wij vonden dit nogal toeristisch en druk. Tigaki Beach is wat rustiger en in onze ogen net zo mooi. Ook Lambi Beach (kiezelstrand) kent gezellige beachbars zoals Alibaba, waar je kunt chillen in een zitzak met een boek of een siesta houdt op een bedje onder de parasol. Liever een strand dat iets meer afgelegen ligt? Tussen Markos Beach en Magic Beach vind je het kleine strandje Psilos Gremos.

Roadtrip Griekenland: Lambi Beach
Lambi Beach
Roadtrip Griekenland
Psilos Gremos

En voor de reizigers die graag nog iets meer cultuur snuiven: wij startten deze ‘stranddag’ met een bezoek aan Asklepieion; de oude medicijnenschool van Hippocrates. Het is een van de meest beroemde archeologische bezienswaardigheden van Kos en zeker de moeite waard. Daarna reden we door om de dag af te sluiten bij de oudste wijnmaker van het eiland: Hatziemmanouil. Op deze beroemde wijngaard mag je gratis wijnen proeven en kun je ook een rondleiding boeken. Door de vulkanische grond zijn de Griekse wijnen vol en uniek van smaak. En terwijl je daar naast de Griekse heuvels, middenin de pittoreske wijngaard staat te proosten, waan je je voor heel even net in Zuid-Afrika.

Roadtrip Griekenland

Geen tijd? Geen zorgen. Want je vindt deze goddelijke wijnen gewoon terug op menig menu van de lokale restaurants en beach bars! Wij waren persoonlijk erg fan van de Érgo Lantides Sauvignon Blanc.

Eten & drinken:

Bij restaurant Cavo Greco, grenzend aan Psilos Gremos Beach, eet je een lekkere Griekse salade met uitzicht op zee.


Roadtrip Griekenland: Rhodos

Rhodos is de perfecte bestemming voor een zonvakantie en wordt ook wel het ‘grote broertje’ van Kos genoemd. Met 240 km kustlijn zijn er heel wat strandjes te vinden hier, maar ook het groene binnenland is het ontdekken waard.

Dag 4: Ferry naar Rhodos – Rhodos stad

Nadat je de huurauto op Kos hebt ingeleverd, pak je in de ochtend of middag in de haven van Kos de ferry naar Rhodos. Onderweg doet de ferry nog het eiland Simi aan (net een sprookje vanaf het water!) en vaart in 2,5 uur naar Rhodos-stad. Tickets boekten wij eenvoudig online via deze website, maar er zijn meerdere aanbieders.

Mocht je na aankomst nog tijd overhebben, is het leuk om onder de poorten van de oude stadsmuur door te lopen en te dineren op het dak van een van de vele knusse tavernen. Bestel een mix van traditionele Griekse mezes en voor wie durft: een glaasje Ouzo, het bekendste Griekse aperitief met anijs smaak.

Roadtrip Griekenland: Rhodos
Roadtrip Griekenland: Rhodos Stad

Eten & drinken:

Klim de kleine trappetjes omhoog naar het dak van La Veranda en pak de laatste zonnestralen van de dag mee, terwijl je uitkijkt op het levendige Jewish Martyrs Square.

Overnachten:

Op Rhodos verbleven wij in het Time to Smile Osiris hotel in een luxe 2-kamer appartement met eigen kitchenette en een groot balkon met uitkijk op zee. Een aanrader voor wanneer je even iets meer ruimte wilt!  


Dag 5: Lindos – St. Paul’s Bay

Op een uurtje rijden van Rhodos stad ligt het pittoreske stadje Lindos. Dit wordt ook wel ‘het witte stadje’ genoemd en is een van de mooiste plekken van Rhodos. Lopend door een doolhof aan smalle, schilderachtige straatjes lijkt het soms net alsof je in een wit Grieks sprookje bent beland. Naast de smalle, spierwitte straatjes, staat het stadje bekend om de Akropolis van Lindos dat trots prijkt bovenop een grote rotsformatie, met onder andere het kasteel der Johannieters. Zo’n 500 traptreden verder kun je het met eigen ogen bewonderen en word je beloond met een waanzinnig uitzicht over de baaitjes. Tip: daal met de auto af naar het nabijgelegen St. Paul’s Bay – een van de mooiste strandjes van dit eiland! Kijk niet gek op wanneer er zomaar een trouwerij plaatsvindt in het nabijgelegen witte kappelletje.

Tip: let op wanneer je het kasteel bezoekt met kids. Houd er rekening mee dat de muren en/of kijkgaten niet met een touw of hek zijn afgesloten.

Roadtrip Griekenland: Lindos
Roadtrip Griekenland: Lindos

Eten & drinken:

Vanaf Mythos All Day Restaurant schuif je aan voor een traditionele moussaka, verse vis of Griekse salade en heb je een prachtig uitzicht over al het groen en de lang uitgestrekte baai.


Dag 6: Vlindervallei – Kalithea Therme

Wie denkt dat Rhodos niet groen is, heeft het mis. Zo begeef je je in de dichtbegroeide vlindervallei ineens in een hele andere wereld. Waar de vogels luid fluiten, de inheemse bomen zorgen voor koele schaduw en je via allerlei houten bruggetjes en trappetjes je een weg baant door een rustgevende jungle vol kabbelende beekjes en watervallen. De entree kost maar een paar euro en dit mooie natuurgebied is een verfrissende afwisseling voor als je even geen strand of stad wilt bezoeken. Oh, en waar de naam vandaan komt? In de maanden juni, juli en augustus aanschouw je hier allerlei bijzondere vlindersoorten! Daarnaast vind je bovenaan het Kalópetra klooster wat ook een bezoekje waard is. Tip: ga vroeg! Dan is het nog niet zo warm. De vallei opent haar deuren al om 08.00 uur.

Roadtrip Griekenland: Vlindervallei Rhodos
Vlindervallei

Na een stevige ochtendwandeling is het tijd voor ontspanning. En daar weten we de perfecte plek voor: de Kalithea Therme. Vroeger werd deze plek geroemd om zijn geneeskrachtige bronnen. Inmiddels is het een heerlijke spot om een dagje te vertoeven aan zee of in de spa. De architectuur hier vormt al een bezienswaardigheid an sich en het is dan ook geen verrassing dat dit kuuroord meer dan eens schitterde op het witte doek!

Roadtrip Griekenland: Thermen Rhodos

Eten en drinken:

Tegen betaling kun je hier een bedje huren, waar continu een ober rondloopt om je te voorzien van koude drankjes en lokale hapjes.


Dag 7: Rhodos-stad

Rhodos-stad is toeristisch, maar daardoor niet minder leuk! Je kunt er heerlijk een dag struinen over de drukke pleinen, binnenkijken in de kleine boetiekjes en tussendoor pauze houden op een van de vele terrasjes (op het dak!). Bezoek het eeuwenoude kasteel, loop door de beroemde Straat van de Ridders en vergeet ook niet even buiten de stadsmuren om te kijken. Net erbuiten vind je namelijk de Mandarkihaven en de drie beroemde molens van Rhodos. Leuk om bij een van de restaurants aan de haven een drankje te doen en je te vergapen aan de ultra luxe jachten die er voor anker liggen.

Roadtrip Griekenland: Kasteel Rhodos

Eten & drinken:

Je kunt Rhodos niet verlaten zonder de beroemde ‘bubbeltjeswijn’ van CAIR te proeven. Dat deden wij in de knusse binnentuin van Il Giardino. Aanrader!

In een heel schattig straatje genaamd ‘Omirou’ vind je Annie’s vegan food and bar, waar je een lekkere Aperol Spritz drinkt en kunt genieten van allerlei zelfgemaakte vegan hapjes.

Oh, en wil je je laatste avond op Rhodos afsluiten in stijl? Reserveer dan een tafeltje bij deze magische plek: Villa Di Mare. Hier geniet je van heerlijke gerechten pal aan zee terwijl de zon recht voor je langzaam wegzakt in de zee.


Dag 8: Strand – terugvlucht

Indien je een latere vlucht pakt, kun je in de ochtend nog even lekker van het strand genieten, of natuurlijk lekker op een bedje aan het zwembad bij het hotel. Wij kozen voor de laatste optie, want dat was ook zeker niet verkeerd!

author-sign

Cathelijn

Hoi! Ik ben Cathelijn (30), copywriter en reisblogger en het liefst altijd op pad – de wereld ontdekken! Aangezien ik mijn eigen content agency run (Cath&Co.) heb ik de vrijheid om te kunnen werken waar en wanneer ik maar wil. Zo verruil ik zo nu en dan graag de Amsterdamse grachten voor de grandioze zonsondergangen op Bali of die schilderachtige Italiaanse straatjes met wapperend gekleurd wasgoed en goddelijke gelati. Daarnaast lééf ik voor lekker eten, dus, ja, dat zie je me vaak doen. Met name in Italië.