Door omstandigheden heb ik mijn reis door Thailand en Cambodja alleen gemaakt. Onverwachts, en zoals je hier al kon lezen, ook compleet onvoorbereid. Oh, en dus ook voor de eerste keer. Inmiddels ben ik alweer een paar wekenĀ terug en kan ik niet anders zeggen dan dat ik de smaak te pakken heb. Alleen reizen is leuk, en ik kan serieus niet wachten tot ik weer op pad mag gaan.Ā 

Natuurlijk was ik wat nerveus toen eenmaal bleek dat ik voor het eerst in m’n uppie op pad zou gaan. Ik ben nogal een people person en ben niet graag (lang) alleen. Wat als ik niemand zou ontmoeten? En hoe werkt dat nou precies in een hostel? Enne, zou ik me Ć¼berhaupt wel redden als er ook maar iets zou gebeuren dat niet op de planning stond?

Naatuurlijk. Zoals met alles in het leven kwam het gewoon goed, zelfs met mijn clumpsiness. 10Ā dingen die goed zijn om te weten voor iedereenĀ die van plan is voor het eerst alleen te reizen:

1. Slaap de eerste nachten sowieso in een hostel, daar voel je je nooit alleen;

2. Zo’n hostel wijst zich uiteraard gewoon vanzelf. Zo niet, dan is er altijd iemand bij de receptie die je verder kan helpen;

3. In een hostel is vrijwel iedereen alleen en over het algemeen dus ook op zoek naar gezelschap. Spreek gewoon iemand aan, voor je het weet heb je er een paar nieuwe tijdelijke besties bij.

4. Je kunt doen en laten wat je zelf wilt, niemand die er iets van zegt. Wil jij slapen in een boomhut? Prima! Wil jij de hele nacht feesten? Niemand houd je niet tegen! Heb je zin om een dag helemaal niets te doen? Ga vooral je gang. Dat kan gewoon. Echt, dat ultieme gevoel van vrijheid is heerlijk!

5. Alleen een plek verkennen blijkt echt helemaal niet erg te zijn. Je kunt net zo lang ergens blijven als je zelf wilt of net zo snel ergens weer vertrekken.

6. Alleen eten ook niet (zeker niet als er Wi-FI is).

7. Als je alleen bent word je zo veel sneller aangesproken. Ik was nog geen vijf minuten in m’n hostel in Kampot of ik werd al meegevraagd naar iets. Geweldige middag gehad en uiteindelijk een paar dagen met twee meiden verder gereisd alsof we elkaar al jaren kenden. Zo makkelijk gaat dat.

8. En andersom werkt het net zo: het is zĆ³ makkelijk om iemand aan te spreken. Of je nou aan de bar hangt in je hostel of in je eentje op een groepsexcursie gaat;Ā vrijwelĀ iedereen op reis vindt het leuk om te kletsen.

9. Als iets je niet bevalt, of het nou je hostel, de plek zelf of de mensen zijn, dan ga je gewoon weg. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Zo vaak als je wilt.

10 Je leert jezelf kennen. En je leert dat je veel meer kunt dan je zelf denkt. Maar echt. Of het nou is omdat je alles zelf moet regelen, omdat je spullen gejat zijn of omdat er van alles is mis gaat. En als je je even heel klote voelt, dan is dat OK. Iedereen heeft die momenten. You can handle it. Je moet wel. En na dat alles voorbij is ben je zo trots op jezelf, heb je zoveel meer zelfvertrouwen. You can do this!

Ben jij van het alleen reizen?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’