Voor het eerst alleen reizen: hoe is dat nou?

Door omstandigheden heb ik mijn reis door Thailand en Cambodja alleen gemaakt. Onverwachts, en zoals je hier al kon lezen, ook compleet onvoorbereid. Oh, en dus ook voor de eerste keer. Inmiddels ben ik alweer een paar weken terug en kan ik niet anders zeggen dan dat ik de smaak te pakken heb. Alleen reizen is leuk, en ik kan serieus niet wachten tot ik weer op pad mag gaan.

Door omstandigheden heb ik mijn reis door Thailand en Cambodja alleen gemaakt. Onverwachts, en zoals je hier al kon lezen, ook compleet onvoorbereid. Oh, en dus ook voor de eerste keer. Inmiddels ben ik alweer een paar weken terug en kan ik niet anders zeggen dan dat ik de smaak te pakken heb. Alleen reizen is leuk, en ik kan serieus niet wachten tot ik weer op pad mag gaan. 

Natuurlijk was ik wat nerveus toen eenmaal bleek dat ik voor het eerst in m’n uppie op pad zou gaan. Ik ben nogal een people person en ben niet graag (lang) alleen. Wat als ik niemand zou ontmoeten? En hoe werkt dat nou precies in een hostel? Enne, zou ik me überhaupt wel redden als er ook maar iets zou gebeuren dat niet op de planning stond?

Naatuurlijk. Zoals met alles in het leven kwam het gewoon goed, zelfs met mijn clumpsiness. 10 dingen die goed zijn om te weten voor iedereen die van plan is voor het eerst alleen te reizen:

1. Slaap de eerste nachten sowieso in een hostel, daar voel je je nooit alleen;

2. Zo’n hostel wijst zich uiteraard gewoon vanzelf. Zo niet, dan is er altijd iemand bij de receptie die je verder kan helpen;

3. In een hostel is vrijwel iedereen alleen en over het algemeen dus ook op zoek naar gezelschap. Spreek gewoon iemand aan, voor je het weet heb je er een paar nieuwe tijdelijke besties bij.

4. Je kunt doen en laten wat je zelf wilt, niemand die er iets van zegt. Wil jij slapen in een boomhut? Prima! Wil jij de hele nacht feesten? Niemand houd je niet tegen! Heb je zin om een dag helemaal niets te doen? Ga vooral je gang. Dat kan gewoon. Echt, dat ultieme gevoel van vrijheid is heerlijk!

5. Alleen een plek verkennen blijkt echt helemaal niet erg te zijn. Je kunt net zo lang ergens blijven als je zelf wilt of net zo snel ergens weer vertrekken.

6. Alleen eten ook niet (zeker niet als er Wi-FI is).

7. Als je alleen bent word je zo veel sneller aangesproken. Ik was nog geen vijf minuten in m’n hostel in Kampot of ik werd al meegevraagd naar iets. Geweldige middag gehad en uiteindelijk een paar dagen met twee meiden verder gereisd alsof we elkaar al jaren kenden. Zo makkelijk gaat dat.

8. En andersom werkt het net zo: het is zó makkelijk om iemand aan te spreken. Of je nou aan de bar hangt in je hostel of in je eentje op een groepsexcursie gaat; vrijwel iedereen op reis vindt het leuk om te kletsen.

9. Als iets je niet bevalt, of het nou je hostel, de plek zelf of de mensen zijn, dan ga je gewoon weg. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Zo vaak als je wilt.

10 Je leert jezelf kennen. En je leert dat je veel meer kunt dan je zelf denkt. Maar echt. Of het nou is omdat je alles zelf moet regelen, omdat je spullen gejat zijn of omdat er van alles is mis gaat. En als je je even heel klote voelt, dan is dat OK. Iedereen heeft die momenten. You can handle it. Je moet wel. En na dat alles voorbij is ben je zo trots op jezelf, heb je zoveel meer zelfvertrouwen. You can do this!

Ben jij van het alleen reizen?

Over de auteur

TIP: Download ons gratis ebook

Cover ebook Goedkoop op Vakantie

De 21 beste bespaartips in een gratis ebook

In dit ebook delen we onze favoriete tips om voortaan altijd goedkoper op vakantie te gaan. Vul je gegevens hieronder in en je ontvangt het boek direct in je mailbox! Meer info ⇒


35 Comments

 1. Fijn dat je ervaren hebt dat alleen reizen prima te doen is. Sluit me helemaal aan bij wat je zegt, zeker over dat extra zelfvertrouwen. Zelfs nu ik getrouwd ben en een kindje heb ga ik graag nog een keer per jaar alleen op pad. Daarna kom ik met een leeg hoofd en versie energie weer terug.

 2. Heel handig artikel! Op dit moment ben ik niet van plan om alleen op vakantie te gaan, mede door mijn leeftijd maar als ik wat ouder ben lijkt het me wel echt tof om een keer mee te maken!

 3. Alhoewel ik meestal groepsreizen doe, ga ik meestal wel alleen. Mijn ervaring is ook dat je zo snel contact maakt, zowel binnen de groep alsook met anderen. Heb inmiddels ook wel geleerd dat veel dingen zelf ook te regelen zijn, dus ik wil in de toekomst ook nog zeker zelf op eigen houtje op reis gaan. Heerlijk die vrijheid en zelf doen wat je zelf wilt.

 4. Ik vind het heerlijk om alleen op pad te gaan!

  Alleen eten vond ik tijdens mijn soloreis van een jaar door Azië vrij vervelend, maar met de komst van WiFi is het makkelijker geworden. Al heeft het ook een deel van zijn charme verloren, zegt deze oude taart :)

 5. Zeker waar! Ik ga dit artikel aan mijn moeder laten lezen ;p Die is na al die jaren reizen en op pad gaan nog steeds niet blij dat ik volgende week in m’n eentje naar Colombia en Midden-Amerika trek. Maar als je nooit in hostels en dat backpackwereldje bent geweest is het ook moeilijk voor te stellen dat je gemakkelijk contact hebt en dat de meeste backpackers goede bedoelingen hebben en zo!

 6. Wow, eerlijk gezegd schrik ik hier een beetje van! Wist helemaal niet dat je alleen was! Maar wat stoer Chantal! Ook vooral omdat het zo onverwacht is. Maar misschien is dat juist de enige manier waarop je alleen was gegaan? Omdat het moest? Of zou je dit ook uit jezelf hebben gedaan?

  Ik hik al tijden aan tegen het feit dat ik weer ‘lang’ (maand) op reis wil, maar helaas heb ik niemand die mee wil of kan. Toch durf ik niet alleen, argh! Misschien toch maar eens doen!

  1. Het stond altijd al op m’n lijstje, maar het was er nooit van gekomen. En misschien was ik ook wel een beetje bang ofzo, maar nu kon ik niet anders :-) Ik vond het echt zó geweldig! Ik laat me in de toekomst in elk geval niet meer tegenhouden door die ‘angst’, blijkt nergens voor nodig te zijn.

 7. Heel stoer dat je dit alleen gedaan hebt!! Is eigenlijk wel de ultieme ervaring voor een reis door Azië énnn sowieso vet om een solotrip op je ‘done-list’ te kunnen zetten haha. Ik ben vorige zomer een klein weekje alleen op pad geweest binnen Europa. Héél anders natuurlijk, maar hierdoor wel een beetje kunnen proeven van het alleen reizen en dat beviel goed, vooral wat je zelf ook zegt, gewoon het gevoel van ‘ik doe dit gewoon even’.

 8. Kan me voorstellen dat het best even spannend was om alleen te gaan reizen. Al helemaal naar een ander continent. Wel echt super stoer van je!

  Ik heb er ook weleens over nagedacht om alleen te gaan reizen, maar denk dat ik uiteindelijk toch iemand zal missen met wie je alle mooie momenten kan delen. Dit kan natuurlijk ook met de mensen die je op reis ontmoet, maar dat is denk toch anders dan iemand die je goed kent.

  1. Het is zeker anders, maar ik vond het helemaal niet erg om het niet met een vriend/vriendin te delen. Je ontmoet elke dag nieuwe mensen, dus je deelt je ervaringen op dat moment met die mensen. Dat schept meteen een mooie en bijzondere band!

 9. Alleen reizen is inderdaad heel leuk! Al moet ik toegeven dat ik nooit langer dan drie weken alleen heb gereisd. Volgend jaar ga ik 8 maanden alleen op pad… ben benieuwd of ik het dan nog steeds zo leuk vind om telkens weer nieuwe mensen te (moeten) ontmoeten, of dat ik misschien wel sterf van eenzaamheid… ;)

 10. Wat tof dat je dat toch gedaan hebt; ook al zat het niet helemaal in de planning (uit je verhaal op te maken). Ik vond mezelf al heel stoer door 4 dagen alleen naar Berlijn te gaan, hihi. Daar was het wel lastig om mensen te ontmoeten, vond ik.. dat gaat denk ik dan makkelijker op zo’n echte backpackersbestemming en in een hostel.

  Vind je het voor herhaling vatbaar?

  1. Oeh dat kan ik me voorstellen, volgens mij is het in een Europese stad lastiger om anderen te ontmoeten. Sliep je wel in een hosel? Ik vond het zéker voor herhaling vatbaar, het is me echt heel goed bevallen. Natuurlijk heb je af en toe moeilijkere momenten, maar de positieve ervaringen wegen veel zwaarder!

 11. Phoe best heftig om ineens in je eentje op reis te gaan. Ik heb het wel een paar keer gedaan maar vind het toch echt gezelliger met nog iemand. Maar goed als ik de keuze zou hebben tussen niet reizen of alleen reizen dan zou ik ook zeker alleen gaan!

 12. Zeer inspirerend artikel.
  Ik ben wel al geregeld alleen op reis vertrokken, om dan ter plaatse in een groepsreis te maken – dus dat niet echt alleen alleen.
  Maar ik speel al een tijdje met het idee om ook eens echt alleen alleen de stap te zetten.
  En jouw ervaringen brengt die stap een heel pak dichter :-)

 13. Heerlijk om alleen te reizen he? En ja, het is zeker spannend! Maar ik zeg ook altijd: als je alleen reist ben je vaak helemaal niet alleen. Het is een heel leerzame ervaring :) Blij dat het je beviel, en heel stoer van je!

 14. Heel leuk artikel! Zo herkenbaar wat je allemaal schrijft. Ik reis ook sinds 2 jaar alleen, en vind het erg leuk om te doen! Je maakt inderdaad ook een stuk makkelijker bevriend met mensen wanneer je alleen reist. Zeker een aanrader om af en toe alleen op pad te gaan!:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Voor het eerst alleen reizen: hoe is dat nou?

Door: Chantal Leestijd: 2 min