Yes, je hebt eindelijk je droomreis naar Verweggistan geboekt. Naast dat je je natuurlijk onwijs verheugt op die vakantie, wordt het langzaamaan ook tijd dat je je eens goed gaat voorbereiden. Welke valuta hebben ze ter plekke? En waar kun je het beste geld wisselen? En waar kan je goedkoop geld wisselen? We delen onze beste tips! 

Europese landen met andere valuta

Dat je buiten Europa voor iets anders moet zorgen dan euro’s, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar vergeet niet dat je ook ín Europa niet altijd met euro’s kunt betalen. Alleen de landen die zijn aangesloten bij de Europese Unie gebruiken hetzelfde betaalmiddel als wij. Voor een overzicht van bestemmingen die wél de euro gebruiken, klik hier.

Denk bijvoorbeeld aan:

Let op dat je ook op Aruba, Bonaire en Curaçao voor lokale valuta moet zorgen. Je kunt hier over het algemeen niet met de euro betalen, hooguit met Amerikaanse dollars.

Waar kun je het beste geld wisselen?

Goed, je hebt dus andere valuta nodig. Maar hoe kun je dat het beste aanpakken? Er zijn grofweg vier manieren om je euro’s om te wisselen.

Geld wisselen bij wisselkantoren

Wisselkantoren zijn ook een mogelijkheid. Alleen al in Amsterdam vind je tientallen plekken waar je geld kunt wisselen, maar persoonlijk kies ik niet graag voor een achteraf gelegen toko. Om 100% zeker te zijn dat je niet voor vreemde verrassingen komt te staan, zou ik naar een bekend en erkend bedrijf gaan, zoals bijvoorbeeld GWK Travelex. Deze wisselkantoren zijn betrouwbaar en zitten met 51 vestigingen vrijwel altijd bij je in de buurt, maar ook op treinstations en vliegvelden.


Online geld wisselen

Groot voordeel van GWK Travelex is dat je ook online je vreemde valuta kunt bestellen. Dat heeft een aantal heel fijne voordelen:

  • Je betaalt geen provisie
  • Je betaalt geen administratiekosten
  • Je kunt het afhalen wanneer en waar je wilt. Zolang het maar na 4 werkdagen is en uiterlijk 31 werkdagen na je bestelling. Je geld ophalen kan dus ook op het vliegveld!

Zo hoef je er niet voor om te reizen en scheelt het je ook een hoop kosten. En nog een bijkomend voordeel: je kunt bij GWK Travelex ook je overgebleven buitenlands geld weer terugwisselen, tegen dezelfde koerswaarde en ook weer zonder provisie. Online kun je terecht voor meer dan 50 vreemde valuta: zo kun je onder andere goedkoop dollars wisselen, maar bijvoorbeeld ook Britse ponden, Noorse kronen, Poolse zloty’s of Indiase roepies zijn verkrijgbaar.

Klik voor meer info >>

Tip: krijg tijdelijk tot 50 euro korting op je vreemde valuta!

Ga je geld wisselen? Tijdelijk krijg je tot 50 euro korting bij het bestellen van je vreemde valuta. Dat is toch weer mooi meegenomen! Met deze kortingscodes wordt de korting automatisch toegepast:

BestelbedragKortingKortingscode
€400 – €799€10ZOMER400
 €800 –  €1499€30ZOMER800
 €1500 of meer€50ZOMER1500

Ga naar GWKTravelex.nl >>

Waar kun je het beste geld wisselen?

Geld wisselen op je bestemming

Ook kun je op de plek van bestemming pas geld wisselen. Vrijwel elk vliegveld (tip: check dit voor de zekerheid altijd van tevoren, zeker als je op een kleine luchthaven aankomt) heeft wel een wisselkantoor dat betrouwbaar is. Als je op een normale tijd arriveert kun je hier prima tijdens openingstijden terecht. Het nadeel aan wisselkantoren ter plekke is alleen dat je niet weet welke wisselkoers ze rekenen en hoeveel provisie je moet betalen. Je kunt er dus wel zeker van zijn dat je hier veilig euro’s kunt wisselen en met lokale valuta verder reist, maar niet tegen welke prijs. De goedkoopste optie is het in ieder geval niet.

En daarnaast: je zult er maar net achterkomen dat het toch handiger is om vooraf al wat vreemde valuta bij je te hebben. Je moet bijvoorbeeld een visum halen (en deze contant afrekenen) bij de douane, terwijl het wisselkantoor pas ná de douane zit… Heb ik zelf een keer gehad toen ik in m’n eentje in Cambodja aankwam vanuit Thailand (ik had mijn portemonnee per ongeluk in mijn ingecheckte tas zitten). Gelukkig was iemand ter plekke zo lief om het geld voor te schieten!


Pinnen bij een pinautomaat op je bestemming

Ook zitten er op veel luchthavens wel een of meerdere pinautomaten. En ook kun je meestal ook gewoon pinnen bij winkels en restaurant in het desbetreffende land (maar let op: lang niet altijd!). Het nadeel hiervan is dat er over het algemeen altijd kosten in rekening worden gebracht als je je pinpas of creditcard gebruikt. Het is niet ondenkbaar dat je per pintransactie een bedrag van €2,50 of meer moet betalen, en met je creditcard zelfs nóg meer per keer kwijt kunt zijn.

Tegenwoordig is het ook zo dat veel Nederlandse banken per pintransactie een vast bedrag of een percentage over het gepinde bedrag doorberekenen. Dat kan ongemerkt oplopen tot tientallen euro’s extra per vakantie! In dit artikel zie je precies hoeveel het bij jouw bank kost.

Houd er verder rekening mee dat lang niet elke pinautomaat in het buitenland onze Maestro-kaarten accepteert. Op Bali is het bijvoorbeeld enorm lastig om op het eiland met je pinpas te pinnen, en kan het op veel plekken alleen met je creditcard.

Daarnaast is skimmen op steeds meer plekken iets dat meer gebeurt dan je zou willen. Door voorafgaand van je reis al (wat) geld te hebben gewisseld, weet je zeker dat je dit kunt voorkomen.

Waar kun je het beste geld wisselen?

Ons advies

Waar kun het beste je geld wisselen? Ons advies: doe dit voorafgaand aan je reis, het liefst online.

Wissel voorafgaand van je vakantie in ieder geval altijd alvast een deel van je vakantiegeld om. Zo heb je zeker weten iets bij de hand voor als er iets onverwachts gebeurt. Lang niet altijd is het mogelijk om bij aankomst te pinnen of geld te wisselen, heb je er simpelweg geen tijd voor of geen zin om in de lange rij aan te sluiten. Als het even kan zou ik zoveel mogelijk lokale valuta meenemen als je denkt dat je nodig hebt, en dit verspreiden over meerdere plekken in je bagage. Op deze manier voorkom je onnodig extra kosten.

En als je het dan doet: doe het online! GWK Travelex is een veilige partij én biedt veel voordelen als je via de website geld wisselt. Kun je het mooi op de luchthaven zelf ophalen.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒