Zeg je Latijns-Amerika, dan denk je niet meteen: superveilig! En dat is zonde, want het is er prachtig. En als je eenmaal weet waar je op moet letten, gebeurt er weinig. Met deze travel scams en veiligheidstips in je achterhoofd kun jij nog meer van je reis genieten!

Ja, ik ben ooit bestolen in Mexico. Heb een paar keer te veel betaald voor een taxi. Werd met nep-vogelpoep bespoten in Buenos Aires. En ik ben ’s avonds weleens snelwandelend naar m’n hostel ‘gevlucht’. Maar dat was het dan ook wel. No pasa nada.

Maar je moet wel een beetje opletten.

Veilig reizen door Latijns-Amerika: de basics

De basisregels? Let op je spullen, pronk niet met sieraden of dure camera’s en ga geen gevaarlijke wijken in. En zoals in alle landen is het handig als je de taal een beetje spreekt. Of dat je op z’n minst een paar belangrijke woorden kent.

Maar het belangrijkste: gebruik je verstand en onderbuikgevoel. Dan kan jou weinig gebeuren.

Zoals Chantal al eens schreef in haar blog over soloreizen: “Het mooie van alleen reizen vind ik dat je echt leert te vertrouwen op jezelf en je intuïtie te volgen. Leidraad: als iets niet goed voelt, doe het niet. Better safe than sorry!”

In Colombia noemen ze dat ook wel ‘no dar papaya’, oftewel: voorkom dat je in een situatie belandt waarin iemand misbruik van je kan maken.

Bereid je voor op dit soort oplichterij in Latijns-Amerika

1. Er zit opeens viezigheid op je tas

Je loopt bepakt en bezakt over straat en iemand zegt dat er iets vies op je tas zit. Je doet je tas af en de vrouw helpt je met schoonmaken. Een andere voorbijganger komt ook nog even helpen. Niet veel later ontdek je dat je telefoon en portemonnee gejat zijn.

Voorkomen doe je zo

Wegwezen! Wijst iemand je op smurrie (die diegene er trouwens eerst zelf op spuit)? Negeer hem of haar en loop weg. Doe je tas niet af. Maak jezelf of je tas pas schoon op een veilige plek, zonder mogelijke handlangers in de buurt.

Ik maakte deze scam zelf mee in Buenos Aires, vlakbij busstation Retiro. Gelukkig had ik erover gelezen. Ik haalde dus veilig mijn eindbestemming. Wel besmeurd met een handcrèmeprutje (zogenaamd vogelpoep).

Als het al te laat is

Nogmaals: loop weg van de situatie. Ga vooral niet achter de dieven aan rennen, want in dat donkere steegje kunnen ze je nog verder beroven. Loop ook niet mee met iemand die je wel even naar een politiebureau wil brengen. Die persoon zit vaak ook in het complot.

2. De taximeter doet het niet

Je stapt in een taxi en de chauffeur zegt dat de meter niet werkt. Maar hij kan je wel supersnel naar je bestemming brengen. Prima denk je. Eenmaal aangekomen vraagt de taxichauffeur om veel te veel geld en hij wordt boos als je over het bedrag klaagt.

Voorkomen doe je zo

Stap niet in bij een meterloze taxi en zoek een andere. Check sowieso de taxitarieven online of vraag ernaar bij je ho(s)telreceptie. Ook slim: laat je ho(s)tel een goede taxi voor je bellen.

Als het al te laat is

Al ingestapt? Onderhandel dan vóór vertrek met de chauffeur over een prijs. Vooraf kun je voor de zekerheid eventueel een foto maken van het kenteken en het rijbewijs van de chauffeur.

3. De politie wil je paspoort zien

Op straat wil een agent je paspoort controleren. Er blijkt iets mis met je documenten, maar als je een boete betaalt zal de agent het door de vingers zien.

Voorkomen doe je zo

Bewaar je paspoort altijd in je hotel en neem op pad alleen een kopie mee. Jouw documenten laat je alleen zien op een politiebureau, dus niet op straat. Zeg dat ook tegen de ‘agent’. Vraag eventueel hulp aan voorbijgangers die er betrouwbaar uitzien, of bel het lokale politiebureau om de situatie te verifiëren.

Als het al te laat is

Paspoort al geshowd? Stel dan voor om lopend(!) naar het bureau te gaan en daar de boete te voldoen. Stap niet in een vreemde auto. De nepagent zal afdruipen.

4. De behulpzame fotograaf

Je staat op het punt om een onhandige selfie te maken en een aardige local vraagt of hij de foto van je zal maken. Leuk, eindelijk een foto zonder een stuk van je eigen arm. Je geeft de man je fototoestel maar hij rent ermee weg.

Voorkomen doe je zo

Geef je fototoestel alleen aan iemand die jij uitkiest en vertrouwt, niet aan iemand die jou benadert. Vraag bijvoorbeeld een andere (overduidelijke) toerist om hulp. Vooral groepjes toeristen zijn meestal geen vermomde dieven. Of neem een selfiestick of statief mee op reis.

Andere optie: geniet van het uitzicht en laat die selfie lekker zitten. Oh en maak af en toe een back-up van je foto’s.

Als het al te laat is

Bel je reisverzekeraar. Het zijn maar spullen.

Travel scams Latijns-Amerika

5. Je krijgt een ‘gratis’ armbandje van een local

Je wandelt nietsvermoedend over een markt en krijgt vliegensvlug een eenvoudig armbandje om je pols geknoopt. De omknoper maakt stampij en eist dat je betaalt.

Voorkomen doe je zo

Weiger ‘gratis’ spullen of diensten. Trek je arm op tijd weg of geef het armbandje meteen terug en loop stug door.

Als het al te laat is

Krijg je het armbandje niet af? Maak alsnog duidelijk dat je er niet om hebt gevraagd en dat je er niet voor gaat betalen. Soms moet je wel effe volhouden, want die verkopers laten zich niet zomaar afwimpelen. Ze hopen dat jij alsnog betaalt om van de heisa en verlegenheid af te zijn.


6. Je tas wordt opengesneden

Je wandelt richting de metro. Opeens hoor je vlak achter je een scheurend geluid en je ziet iemand wegrennen. Er zit een gapend gat in je backpack en je portemonnee is weg.

Voorkomen doe je zo

Blijf alert en draag je backpack op je buik in gebieden waar het druk of onveiliger is. Stop nooit een paspoort of portemonnee in het buitenste vak van je tas. Een ‘slashproof’ anti-diefstaltas is ook een slimme optie. Houd altijd wat geld en belangrijke pasjes apart, bijvoorbeeld in je beha of een moneybelt.

Als het al te laat is

Bel je reisverzekeraar.

7. Je krijgt assistentie bij de geldautomaat

Je gaat geld opnemen en iemand spreekt je aan. Hij kan je helpen met pinnen zodat je geen extra toeslagen hoeft te betalen. Top, want zo bespaar je geld. Je gaat met je gepinde geld naar huis, maar de volgende dag blijkt je rekening leeg. Je bent geskimd.

Voorkomen doe je zo

Weiger de hulp beleefd en loop weg. Ga alleen overdag pinnen, ergens waar er beveiligingscamera’s hangen, zoals bij een bank. Scherm altijd je pincode af en laat je niet afleiden.

Extra tip: neem altijd een reserve creditcard of pinpas mee op reis (die je niet bij elkaar bewaart). En zet je betaalpas op werelddekking. Ik vergat dat jaren geleden eens en m’n pas werd geblokkeerd wegens ‘verdacht betalingsverkeer’. Ik overleefde het 3 maanden met een creditcard.

Als het al te laat is

Geskimd? Blokkeer je pinpas en neem contact op met je bank. Het geld krijg je meestal snel terug.

Travel scams Latijns-Amerika

8. De taxichauffeur geeft te weinig wisselgeld

Je hebt een Latijns-Amerikaanse taxirit overleefd en je betaalt met een biljet dat je gister bij een bank pinde. De taxichauffeur zegt dat hij geen wisselgeld heeft. Maar jij hebt het niet kleiner. Na lang aandringen krijg je wat wisselgeld in je handen gedrukt. Wanneer je de taxi hebt uitgezwaaid, zie je dat je te weinig geld terug hebt gekregen.

Voorkomen doe je zo

Heb altijd wat kleingeld voor taxiritjes op zak. Koop desnoods even ergens een zakje chips om je geld te wisselen in munten of kleinere bankbiljetten. Betaal in de taxi zoveel mogelijk gepast.

Heb je alleen biljetten bij je? Vraag altijd eerst om het wisselgeld, controleer het (vooral als het dubbelgevouwen is) en overhandig daarna pas jouw geld. Of regel voortaan online een Uber.

Als het al te laat is

Leermomentje.

9. De ongewenste gids

Je bezoekt een toeristische attractie. Een vrouw knoopt een praatje aan en vertelt wat interessante dingen over de locatie. Ze laat je ook nog een restaurantje en een souvenirwinkel zien. Leuk en aardig, maar na een tijdje vraagt ze je om een flinke fooi.

Voorkomen doe je zo

Als iemand je benadert en Wikipedia voor je gaat opdreunen, bedank dan in zijn of haar moedertaal en loop weg.

Als het al te laat is

Betalen, pannenkoek.

Ho eens effe, is Latijns-Amerika wel veilig?

Laat je niet afschrikken door dit soort praktijken! Doe gewoon je research voordat je ergens heen gaat en blijf op je hoede.

Reizen in Latijns-Amerika is geweldig. Zoals ze in Colombia zeggen: the only risk is wanting to stay.

author-sign

Marije

Hey! Ik ben Marije, een nieuwsgierige backpacker en freelance copywriter (Spatiecreatie). Ik word blij van dansen, motorrijden, typen in het buitenland en eten. En sinds een soloreis door Zuid-Amerika in 2011 is wanderlust mijn middle name. Laat je inspireren en alvast veel reisplezier!