Wil je binnenkort een weekendje weg alleen? Ga op stedentrip! Inmiddels heb ik meerdere solotrips achter de rug en kan ik je vertellen: het is heerlijk! Doen en laten wat je wilt, alles op jouw tempo en heb je ergens geen zin in: dan doe je dat gewoon niet. Twijfel je toch nog? Deze vijf stedentrips voor soloreizigers zijn ideaal voor als je alleen reist.

Een aantal praktische tips vooraf:

Zeker voor je eerste keer alleen, raad ik je een bezoek aan een stad aan. Begrijp me niet verkeerd, ik vind de natuur prachtig. Onlangs sloot ik mezelf nog in m’n up op in een blokhutje in Drenthe. Maar als je Ć©cht ergens alleen zit, heb je weinig tot geen aanspraak (al gaan sommige mensen hier heel erg goed op). Dat kan in een stad ook zo zijn, maar dan heb je wĆ©l heel veel reuring om je heen. Je krijgt alsnog heel veel prikkels en voelt je minder snel eenzaam. En die aanspraak krijg je toch veel sneller als je niet tijdens je weekendje weg alleen in een blokhut zit. Lang leve hostels en culturen waar het helemaal niet gek is om solo te reizen!

  • Boek altijd een kamer in een hostel: dat kan ook gewoon een privĆ©kamer zijn. In de meeste hostels heb je namelijk een grote gezamenlijke ruimte: ideaal om even bij te komen zonder dat je verplicht op je bed moet liggen Ć©n je legt sneller contact met anderen.
  • Ga mee op groepsactiviteiten. Zo vind ik zelf fietstours altijd heel leuk om aan deel te nemen als ik een weekendje alleen weg ben. Je vindt ze in bijna elke stad.
  • Neem een koptelefoon of oordopjes mee, zodat je tijdens het ontdekken van de stad altijd muziek aan kan zetten.

5 steden voor een weekendje weg alleen

1. Berlijn

Berlijn is fantastisch, en is een ideale stedentrip voor soloreizigers. Voor een weekend, maar ook langer. Niemand kijkt er hier van op als je urenlang alleen door de stad struint. Sterker nog, ik vond het heerlijk om hier in m’n up rond te dwalen. Ook is het allesbehalve gek als je hier geniet van een goede kop koffie in een leuk koffietentje. Daarnaast zijn er veel gratis rondleidingen in de stad; een ideale en laagdrempelige manier om andere reizigers te leren kennen. Nog iets wat hier heel leuk en normaal is: in je eentje uitgaan en gewoon lekker dansen. En de kans is groot dat je binnen een paar minuten al aanspraak hebt van andere mensen. Ben je niet zo’n uitgaanstype, maar wil je wel andere mensen ontmoeten? Ga dan bijvoorbeeld mee op een kleinschalige wandeltour.

Slaap in het Wallyard Concept Hostel in Mitte: een modern hostel met privƩkamers en kleine slaapzalen (ook alleen voor vrouwen). Verblijf je liever in een hotel? Hier vind je leuke en goedkope hotels in Berlijn.

Lees hier alle artikelen over Berlijnā†’

Weekendje weg alleen: Berlijn

2. Milaan

Milaan is allesbehalve de leukste stad van Italiƫ (al is het nog steeds de moeite waard), maar wƩl ideaal om in je eentje te bezoeken. De bezienswaardigheden van Milaan zijn prima in een weekendje af te tikken en ik heb me geen moment onveilig gevoeld in de stad. Je kunt er heerlijk shoppen (vind ik nog altijd fijn om alleen te doen), heel fijn eten (alleen eten is hier allesbehalve raar) en gewoon lekker ronddwalen. Tip: koop wat lekkers bij een supermarkt en ga op het plein bij de Dom zitten en mensen kijken. Heerlijk!

Verblijf in het hippe Ostello Bello Grande mƩt dakterras of kies voor het eveneens hippe Babila Hostel.

Lees hier alle artikelen over Milaan ā†’

Weekendje weg alleen: Milaan

3. Dublin

Dublin is een dikke aanrader als je van bier houdt. Ɖn je hebt gegarandeerd aanspraak als je in je eentje een pub binnenstapt. Die zijn er gelukkig in overvloed, dus de kans dat je een middag of avond alleen doorbrengt is heel klein in deze stad. Daarnaast zijn er een aantal parken waar je prima een paar uur kunt doorbrengen: neem een maaltijdsalade uit de supermarkt mee en geniet van het uitzicht. Ook zijn er flink wat leuke (historische) bezienswaardigheden die je wel een paar uur van de straat houden. Het is een stad die je prima als een weekendje weg kan plannen (je hebt de stad in een paar dagen wel gezien); ideaal voor als je voor het eerst alleen op pad gaat en niet al te lang weg wilt.

Mocht je de tijd hebben, ga dan mee met een dagtour en ontdek de ruige natuur van Ierland. Ik heb zelf deze excursie gedaan en vond ‘m geweldig.

Op zoek naar een gezellig en modern hostel in Dublin? Generator Hostel Dublin is een aanrader, net als Abbey Court Hostel.

Lees hier al mijn artikelen over Dublin ā†’

Weekendje weg alleen: Dublin

4. Barcelona

Barcelona is al jaren een van mijn favoriete steden in Europa. Het heeft alles wat een soloreiziger nodig heeft: een strand, heel veel parken die geschikt zijn om gewoon lekker te liggen en genoeg opties om in je eentje tapas naar binnen te werken. Het is hier helemaal niet gek als jij in je up een restaurant binnenloopt. En daarnaast is er gewoon een hele hoop te zien en doen in de stad, zodat je hier prima een paar dagen uit de voeten kan. Aanrader om hier te doen: een fietstour! Zo leer je Ć©n de stad gelijk kennen Ć©n heb je makkelijk aanspraak.

Slaap in het Generator Hostel Barcelona in de leuke wijk Gracia of boek een bed/kamer in Amistat Beach Hostel, vlakbij het strand.

Lees ook: 10x goede maar goedkope hotels in Barcelona

Weekendje weg alleen: Barcelona

Lees ook: 8 redenen waarom een stedentrip in je eentje zo fijn is

5. Antwerpen

Lekker dichtbij huis, genoeg te zien Ʃn je kunt hier heerlijk eten en rondstruinen. Antwerpen is een van mijn favoriete steden in Belgiƫ. Ik kom er graag om ongegeneerd te kunnen winkelen, maar ik vind hier ook de musea heel tof (en ik ben geen museumganger). Bezoek bijvoorbeeld het Modemuseum of het MAS, al is het alleen maar voor het uitzicht dat je krijgt boven op het dak. Geniet van een biertje in Het Elfde Gebod en ga mee met een excursie door Antwerpen om meer te leren over de stad. Vooral deze is een aanrader).

Voor een fijne slaapplek kun je terecht in de geluidsdichte kamers van The ASH. Vanuit hier is vrijwel alles makkelijk te bereiken. Ga – als het even kan – met de trein naar Antwerpen, scheelt je weer parkeerkosten! Mocht je wel met de auto komen, maak dan ook een uitstapje naar het spookstadje Doel.

Lees hier alle artikelen over Antwerpen ā†’

Weekendje weg alleen: Antwerpen

Extra: New York

Niet echt geschikt voor als je maar een weekend hebt, maar mocht je er een paar dagen aan vast kunnen plakken: ga naar New York! Als er een stad is waar je je nooit hoeft te vervelen, dan is het deze stad wel (zo vind je hier een lijst met 50 dingen die je hier kunt doen). Voordeel is dat iedereen hier Engels praat. Ja, je kan je hier heel alleen voelen, maar dat hoeft helemaal niet. In vrijwel elk koffietentje, restaurant of bar zie je genoeg mensen die in hun eentje zijn. Wil je verzekerd zijn van aanspraak? Kies dan in ieder geval voor een hostel. Hier vind je namelijk zat mensen die ook solo reizen en over het algemeen ook op zoek zijn naar gezelligheid. En: het scheelt je ook een hoop geld ten opzichte van de hotels hier! Tip: verblijf in of Jazz on the Park Youth Hostel in The Upper West Side of The Local Hostel NYC in Queens.

Lees hier al mijn artikelen over New York ā†’

Weekendje weg alleen: New York

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’