Denk je aan reizen, dan denk je waarschijnlijk – net als ik – aan tropische stranden, exotisch eten en prachtige natuur. Niet aan vieze toilethokjes, waarvan je maar moet hopen dat het niet alleen een gat in de grond is. Maar feit is: het hoort er wĆ©l bij. Een paar keer per dag zelfs. Als man levert dat niet zoveel problemen op, vrouwen hebben daarentegen met een stuk meer uitdaging te kampen. Deze tips maken het voortaan een stuk minder erg!Ā 

Bottom line: een goede voorbereiding is het halve werk. En zo doe je dat:

1. ZORG ALTIJD VOOR PAPIER

Of het nou een rol toiletpapier is, papieren zakdoekjes of servetjes die je uit een restaurant meeneemt, zorg dat je altijd in ieder geval iets bij je hebt. Zeker in het geval van hurktoiletten is het eigenlijk ongebruikelijk dat er Ć¼berhaupt iets hangt. Je hoo-hoo schoonmaken met water dat er al ik weet niet hoeĀ lang staat is ook niet ideaal.

toiletteren op reis

2. NEEM DESINFECTERENDE GEL MEE

Want zeep is vaak toch ook een luxe-artikel buiten de westerse wereld. Wast een berg, kost een beetje.

3. OF VOCHTIGE DOEKJES

Kun je zowel deĀ toiletbril als je handen schoonmaken. Twee vliegen in een klap.

4. LEER DE TAAL

Natuurlijk weet je hoe je ‘hallo’, ’tot ziens’ en ‘dankjewel’ moet zeggen in de lokale taal, maar probeer de volgende keer ook te onthouden hoe je naar het toilet vraagt.Ā Geloof me, als de nood hoog is wil je echt niet dat mensen je gebarentaal niet begrijpen.

5. GA WANNEER HET KAN

Ook al hoef je nog niet per se. GA! Ga als je een toilet tegenkomt. Je weet nooit wanneer de volgende mogelijkheid zich aan zal dienen.

toiletteren op reis

6. ZORG VOOR KLEINGELD

Voor het geval je moet betalen voor een toiletbezoekje. Is toch best balen als je Ć©cht moet en je mag niet.

7. TRAIN JE BEENSPIEREN

Aziaten zijn er de besten in: zitten op hun hurken. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik krijg het met geen mogelijkheid voor elkaar om die positie in te nemen zonder op m’n tenen te staan en niet om te vallen. Oefening schijnt kunst te baren.

8. SCHAF EEN ‘GO GIRL’ AAN

Ik schreef er eerder al eens over, maar ik deel de tip graag nog eens met je! Een ‘Go Girl’ is een soort plasbuis waardoor je als vrouw ook gewoon staand kunt plassen. Hoef je die beenspieren alleen nog maar in te zetten voor eenĀ number two.

toiletteren op reis

9. DOWNLOAD DEZE APP

Wist je dat er gewoon een gratis app bestaat die je vertelt waar het dichtstbijzijnde toilet is? ‘Toilet Finder’ (iOSĀ / Android) heeft een overzicht gemaakt van ruim 150.000 wc’s op onze planeet.Ā Downloaden maar!

10. NEEM EEN SJAAL MEE

Sowieso een goed idee als je naar het buitenland gaat en je je wat moet bedekken opĀ bepaalde plekken. Een sjaal is multifunctioneel en kan ook heel goed van pas komen omĀ down under ietwat privĆ© te houden als je het in de buitenlucht moet doen.

Heb jij nog toilettips?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’