Ga je binnenkort voor het eerst solo reizen? Of wil je het (ooit) wel een keer doen, maar moet je de drempel nog over? Een goede voorbereiding is key! Kun je daarna vooral heel hard gaan genieten van al je vrijheid. Deze 8 dingen wil je weten voordat je alleen op vakantie gaat.

Solo reizen tips:

Onlangs kwam het boek ‘Solo reizen‘ van Liesbeth Rasker uit. Dat gaat – zoals de titel je waarschijnlijk al doet vermoeden – over solo op reis gaan. In je eentje dus. Voor veel mensen een wens, voor anderen een must en voor een groot deel van beide groepen nog best wel eng. Hoewel ik reizen met anderen ontzettend waardeer, is in m’n eentje de hort op gaan ook een grote favoriet.

Solo Reizen - Liesbeth Rasker

Inmiddels heb ik er een aantal trips in m’n up op zitten en ben ik wel wat gewend. Maar man, wat had ik voor mijn eerste reis alleen een aantal dingen graag van tevoren geweten. Dus als ik je een tip mag geven: koop het boek van Liesbeth, want dan is je voorbereiding echt compleet. Onderstaande tips helpen je al goed op weg, zéker als je een wat langere en verre reis gaat maken!

1. Plan zo min mogelijk

En dat bedoel ik op meerdere manieren: ga niet zes bestemmingen in twee maanden proppen, of twee landen in drie weken. Die fout heb ik ook eens gemaakt, en dat raad ik echt iedereen af. Je kan beter in één land rondreizen en echt de tijd nemen om alles op je gemak te bekijken en te doen. Om tijd te hebben om ook eens niks te doen (het is immers wel vakantie), om een dagje naar het strand te gaan met je nieuwe matties, om ergens langer te blijven als je dat wilt. Het kan gewoon! Je hebt met niemand rekening te houden.

Solo reizen

Hoe ik ‘plan zo min mogelijk’ ook bedoel is: boek niet alles van tevoren. Ja, het is heerlijk om de eerste nacht(en) al wel te regelen, zodat je gelijk vanaf het vliegveld naar je accommodatie kan. Maar laat de rest zoveel mogelijk open. Het gevaar van alles vastleggen is dat iets vooraf veel leuker leek dan in het echt, en je dus moet blijven (want je hebt al geboekt). Of dat iets veel leuker blijkt te zijn dan je vooraf dacht en je weg moet (want je hebt al iets anders geboekt). Zeker wanneer je een beetje buiten het hoogseizoen reist, kun je prima de dag van tevoren of op de dag zelf je accommodatie voor de volgende nacht(en) regelen! Lang leve Hostelworld en Booking.com.

2. Pak niet te veel in

Ten eerste: neem zo min mogelijk mee. Laat dure sieraden en kleding thuis. Je hebt echt geen 15 t-shirts of broeken nodig, en ook die zes paar schoenen ga je echt niet allemaal dragen. Streef naar outfits die je een week lang op pad helpen. In de praktijk draag je toch vooral hetzelfde, en: wassen kan daar ook!

Backpack inpakken

Sowieso raad ik je aan om nooit met een koffer op pad te gaan (behalve bij een stedentrip), zeker niet als je naar een ander continent gaat. Een backpack it is. De wegen zijn daar namelijk lang niet altijd zoals je gewend bent, en dan is het heel fijn als je gewoon door kan lopen in plaats van iets achter je aan te moeten zeulen. Streef naar een gewicht van maximaal 10 á 12 kilo. Hoe meer je inpakt, hoe meer je op je rug moet sjouwen. En geloof mij, dat is echt geen pretje in 30+ graden en als je een stuk moet wandelen!

Mocht je nog geen backpack hebben, laat je dan in de winkel (bijvoorbeeld bij Bever) adviseren welk model het beste bij jou lichaam past. De ene rugtas is de ander niet, en je wilt wel dat ‘ie lekker zit als je ‘m de hele tijd bij je hebt. Je kunt dan altijd nog kijken of je het model online goedkoper op de kop kan tikken.

Backpack inpakken

3. Maar pak wél de juiste dingen in

Zorg echter wél dat je de echt belangrijke essentials meeneemt. Je reist immers alleen en dan is het heel klote als je dit niet bij je hebt. Denk aan:

  • Random reader van je bank
  • Extra betaalkaart: en verstop deze in je backpack. Mocht je de ene kwijtraken, dan heb je altijd de ander nog. Niets irritanter dan urenlang bij een bank te zitten.
  • Lokale valuta: handig om altijd al wat lokale valuta bij de hand te hebben, voor noodgevallen. Denk aan zo’n 100 á 150 euro. Neem een deel mee in je portemonnee, en stop de rest in je backpack. Zo heb je altijd iets! Vergeet het geld niet uit je backpack te halen als je gaat vliegen. Je kan vooraf online makkelijk geld wisselen via GWK Travelex, maar over het algemeen kun je ook prima op het vliegveld geld pinnen.
  • Wereldstekker: heb je er nog geen een? Koop ‘m hier (of op de bestemming zelf, maar in ieder geval niet op het vliegveld. Want: duurder)
  • Paracetamol en Ibuprofen: dat is namelijk lang niet overal even makkelijk te verkrijgen als hier
  • Powerbank: liefst van meer dan 10.000 mAh. Dit apparaatje is een must om bij je te hebben tijdens lange reisdagen, zodat je altijd dingen kan opzoeken en kan bellen indien nodig. Zoek je er nog een? Dit is een heel fijn exemplaar!
  • Sarong: is het meest functionele wat je mee kan nemen. Om als handdoek op het strand te gebruiken, als sjaal of schouderbedekker.
  • Reisdagboek: om bij te houden wat je meemaakt, wie je ontmoet en om altijd iets te doen te hebben. Ideale afleiding als je even niet zo lekker in je vel zit. Ik vind zelf dit exemplaar een leuke!

Solo reizen essentials

En nog een paar dingen waarbij je heel blij bent als je ze meeneemt:

  • Slaapmasker
  • Oordoppen
  • Kussensloop (want: die is geheid schoner dan dat van je hostel)
  • Katoenen lakenzak (zo hoef je niet direct op of onder vieze dekens te liggen)
  • Flightbag
  • Sterk slot om je locker of backpack mee af te sluiten
  • Sneldrogende reishanddoek
  • Extra pasfoto’s

4. Maak kopieën

Van je paspoort, je zorgverzekeringspas, je pinpas, je creditcard en je rijbewijs. Zeker die van je paspoort is fijn om bij je te hebben in geval van nood. Bewaar ook altijd een kopie van alles online, bijvoorbeeld door het naar jezelf te mailen of door het in een Dropbox-map te zetten. Zet het in ieder geval op een plek waar je er altijd bij kan, mocht het nodig zijn. Ik heb zelf wel eens gehad dat mijn pinpas was ingeslikt (dacht ik, bleek toch een ander verhaal) en het is extra balen als je onnodig lang bij een bank moet wachten omdat je je niet kan identificeren.

Solo reizen

5. Slaap in hostels

Misschien dat je vooraf niet gelijk staat te springen om op een slaapzaal te liggen met twintig anderen. Om een badkamer te delen met zoveel mensen. En om elke nacht door te moeten halen, zoals iedereen. Dat was ook het beeld dat ik had van tevoren. Maar je hebt hostels en je hebt hostels. Serieus, er is echt voor ieder wat wils. Je hebt hypermoderne hostels met een hele hoop luxe, maar – inderdaad – ook aftandse plekken waar bedbugs aan de orde van de dag zijn. Je hebt slaapzalen voor twintig mensen, maar ook voor vier (en alleen voor vrouwen). Party hostels, maar ook hostels waar de niet-feestganger naartoe gaat. En er zijn vaak ook gewoon privékamers aanwezig. Een fijne site om te boeken is Hostelworld.com, waar ook duidelijke reviews van ongeveer elk hostel ter wereld te vinden zijn.

Waarom een hostel, vraag je je dan af? Om meerdere redenen: a) het is vaak stukken goedkoper dan een hotel (zeker als je op een slaapzaal slaapt) en b) het is de ideale manier om op een laagdrempelige manier nieuwe mensen te ontmoeten. Vrijwel iedereen is daar alleen, en is dus ook vrijwel iedereen op zoek naar sociale contacten. Het is allesbehalve gek om al bij een groepje aan te sluiten (want bijna niemand kent elkaar langer dan twee dagen) of tegen iemand aan te praten. Vind iedereen leuk. Lijkt een slaapzaal je iets te heftig (daar zijn het slaapmasker en de oordoppen dus voor), dan kun je altijd nog een privékamer fixen. Heb je wel je privacy, maar kun je alsnog makkelijk de gezelligheid opzoeken!

6. Eenzaamheid kan je vermijden

Het is – denk ik – de grootste angst voor wie nog nooit een solo reis heeft gemaakt. Dat was die van mij in ieder geval wel. Bang om de hele tijd alleen te zijn en me eenzaam te voelen. Ik denk dat dit dé reden was waarom ik het zo lang heb uitgesteld. Was nergens voor nodig! Je af en toe een beetje alleen voelen hoort erbij, maar je hoeft echt allesbehalve bang te zijn om met niemand contact te hebben tijdens je reis.

Solo reizen

Juist als je alleen op vakantie bent, heb je veel meer aanspraak. En zoals ik hierboven al schreef, zeker als je in een hostel verblijft, blijf je eigenlijk nooit lang alleen. En vergeet niet: (even) alleen zijn is echt niet erg, en juist ook goed voor je. Zo leer je jezelf echt kennen. Voel je je echt rot? Zoek dan afleiding: ga iets leuks doen, schrijf in je reisdagboek of bel of app even met thuis. Voor je het weet besef je je weer hoe tof het is dat je dit toch maar gewoon doet in je up!

7. Alleen eten is echt zo erg nog niet

Echt niet! Je hebt wellicht het gevoel dat iedereen naar je kijkt wanneer je in je eentje aan tafel zit, maar geloof mij, dat is echt niet zo. Draai het eens om: als jij met iemand aan het eten bent, ben je toch ook niet bezig met je omgeving? Dat geldt andersom ook. En mocht je je toch bekeken voelen door iemand: dan heeft diegene het zelf waarschijnlijk totaal niet naar z’n zin met zijn/haar gezelschap. Geniet van je eten en het uitzicht, of neem een boek of je reisdagboek mee (met pen) als je toch graag wat te doen hebt. En geloof mij, zo vaak zul je echt niet alleen eten! Zoals ik al bij punt 5 en 6 schreef: je ontmoet snel genoeg anderen.

Solo reizen

8. Vertrouw op jezelf

Als er een ding is dat ik je vooraf kan garanderen, dan is dat dat je jezelf heel goed leert kennen. Je moet alles zelf regelen, je hebt nu geen reismaatje om op terug te vallen. Dat lijkt vooraf heel eng, maar in de praktijk zal er bijna nooit écht iets ergs gebeuren. Zeker niet als je een beetje op je spullen let, geen opvallende dure dingen draagt en gevaarlijke wijken in je eentje vermijd. Klinkt heel logisch, en dat is het ook. Je hoeft alleen maar je ‘gezonde verstand’ te gebruiken. Het mooie van alleen reizen vind ik dat je echt leert te vertrouwen op jezelf en je intuïtie te volgen. Leidraad: als iets niet goed voelt, doe het niet. Ook al blijkt achteraf dat het best had gekund. Better safe than sorry!

Solo reizen

Over Solo Reizen – Liesbeth Rasker

Wie meer tips kan gebruiken voor zijn/haar eerste reis alleen: lees het boek ‘Solo Reizen’ van Liesbeth Rasker! Als er iemand een expert op dit gebied is, dan is zij het wel. In het boek vind je heel veel praktische tips, variërend van fouten die ze zelf heeft gemaakt en veiligheid, tot aan van A naar B komen, financiën (geld besparen!) en handige apps die van pas kunnen komen. Ook licht ze een aantal bestemmingen uit die zich heel goed lenen voor een solo trip:

• Parijs
Ibiza
Italië
Zweden
New York City
Thailand
Vietnam
• Costa Rica
• Nieuw-Zeeland
Singapore
• Maleisië
Sri Lanka
Indonesië
• Mexico
• Filipijnen
• Rio de Janeiro
• Zuid-Afrika
• China

Bekijk wat bladzijdes uit het boek (klik op de foto voor een vergroting):

Mocht dit artikel alleen je niet overhalen, koop dan alsjeblieft dit boek. Niet alleen vanwege alle handige tips, maar ook vanwege de mooie vormgeving en fijne schrijfwijze. Er staat je zoveel moois te wachten in de wereld, juist als je alleen op reis gaat!

Solo reizen van Liesbeth Rasker is onder andere verkrijgbaar via Bol.com:

.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒