Er zullen waarschijnlijk een hoop mensen zijn die het je afraden, maar alleen reizen als vrouw zijnde hoeft helemaal niet eng of gevaarlijk te zijn. Zolang je de volgende do’s en don’ts opvolgt roep je de problemen in ieder geval niet over jezelf af!

Sommige tips liggen nogal voor de hand, maar je kunt het maar beter één keer te vaak hebben gelezen, dan één keer te weinig, toch?

Ten eerste, wat moet je vooral niet doen als je als vrouw alleen op reis gaat?

• Kleed je nooit te bloot. Ook al is het nog zo heet, in werelddelen als Azië en Zuid-Amerika kan een blote huid nogal provocerend overkomen, en dat kan naast vervelende blikken en opmerkingen, helaas ook voor ergere dingen zorgen.

• Reis nooit alleen in het donker. Wanneer je naar je volgende bestemming wilt reizen, probeer dit altijd overdag te doen wanneer het nog licht is. Mocht er iets gebeuren, dan is het makkelijker om je oriëntatie te vinden, hulp te zoeken of ander vervoer te regelen.

• Reis nooit alleen met een onbekend persoon mee; je weet nooit wat hij/zij voor je in petto heeft. Probeer daarom een derde ‘onafhankelijke’ medereiziger te vinden, dat maakt het allemaal een stuk minder risicovol.

• Laat je drankje nooit onbeheerd achter; net als in Nederland kan er zo maar iemand iets in je drinken stoppen wat er niet hoort.

• Loop niet te koop met je spullen: voor je het weet is je tas van je rug af getrokken of doorgesneden. Weg zijn je spullen! Het is handig om een tasje aan te schaffen dat je op je lichaam kun dragen. Stop ook altijd wat geld in je schoen, zodat je in ieder geval nog iets hebt om terug bij je slaapplek te komen.

En wat moet je juist wél doen om niet in de problemen te komen?

• Een woordenboek is a girl’s best friend op reis. Probeer in ieder geval wat basiszinnen en woorden te onthouden, zodat je je in ieder geval een beetje verstaanbaar kunt maken. De lokale bevolking kan dat vaak wel goed waarderen en zijn dan ook meteen een stuk welwillender je verder te helpen.

• Draag een trouwring: veel lustige mannen zullen al gauw afhaken wanneer ze wat glinsters rondom je vinger zien zitten.

• Laat het thuisfront altijd weten waar je bent, waar je heen gaat en wanneer je verwacht aan te komen op je volgende bestemming. Spreek ook af wanneer je weer contact zal opnemen.

• Wanneer je bij een vreemde in de auto stapt, probeer het kenteken aan familie of vrienden door te sms’en. Hetzelfde geldt voor vluchtnummers en vertrek-/aankomsttijden van het openbaar vervoer. Mocht er iets gebeuren, dan weten de mensen thuis in ieder geval waar ze hun zoektocht kunnen starten!

• Voel je je onveilig? Vertrouw op je instinct en probeer zo snel mogelijk weg te komen. Ga op zoek naar bijvoorbeeld een winkel of restaurant en vraag om hulp. Trek de aandacht; schreeuw, gil of roep om hulp. Zorg ervoor dat je belager zichtbaar wordt voor anderen, des te eerder is hij weg.

• Gedraag je altijd alsof je precies weet wat je aan het doen bent. Ook al ben je de weg kwijt, voel je je eenzaam of heb je geen idee wat je moet doen, gedraag je nooit zo. Straal zelfverzekerdheid uit. Zodra je onzeker overkomt, zullen mensen met slechte bedoelingen je al gauw als makkelijk doelwit zien.

• Als je je in een moeilijke situatie bevindt, probeer hulp te vragen aan oudere mensen. In veel landen staan ouderen hoog in rang en worden gerespecteerd door de rest van de bevolking. Vaak zijn ze meer dan bereid om je uit de brand te helpen.

Ook al zijn bovenstaande tips in de meeste gevallen makkelijk toe te passen, natuurlijk zijn ze geen definitieve garantie tot succes. Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Vertrouw in ieder geval altijd op je eigen instinct en gevoel; doe geen dingen waar je je niet fijn bij voelt. Als vrouw (en man) alleen kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒