Cultuur snuiven op Sunny Beach? Die plek waar bijna alleen maar stranden, discotheken en tientallen hotels zijn te vinden? Jazeker, het kan! Als je bereid bent om even een stukje met de bus te gaan (of met de taxi of auto), dan kun je ook in de buurt van dit feestoord het Ć©chte Bulgarije zien. De bezienswaardigheden bij Sunny Beach op een rij.

Er zijn namelijk twee plekken in dit gedeelte van Bulgarije die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Toegegeven, je zult niet je hele vakantie hiermee kunnen vullen, maar als je even genoeg hebt gehad van het zand tussen je tenen, dan is dit een mooie gelegenheid om de grens van Sunny Beach te overschrijden. Zo kun je bijvoorbeeld naar het pittoreske Nessebar gaan en/of de ‘grote’ stad Bourgas bezoeken.

Nessebar

De bijna 6.000 inwoners van dit plaatsje hebben Ć©Ć©n ding gemeen: ze wonen in Ć©Ć©n van de oudste dorpjes van Europa. Al tweeduizend jaar voor Christus werd de eerste nederzetting op deze plek gesticht door de Grieken:Ā Menabria. Vanaf de zesde eeuw voor Christus werd het Nessebar van nu gesticht. Eerst fungeerde het als een belangrijke handelsstad. Dat zagen de Romeinen ook, en dus gingen ze in de aanval om de stad over te nemen. Zonder succes, dat dan weer niet. De Byzantijnen zorgden er vanaf de vierde eeuw voor dat er weer een groeiperiode plaatsvond. In de dertiende en veertiende eeuw beleefde Nessebar dankzij de Bulgaren zelf haar grootste groei: toen werden de kerken en andere gebouwen die er nu nog (gedeeltelijk) staan gebouwd (en zijn inmiddels op de lijst van de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet). Nu leven de inwoners vooral van het toerisme. En dat is te merken: ik heb bijna geen Ć©Ć©n foto waar geen toeristen op staan…

Rondom dit pleintje liggen vele leuke boetiekjes waar je de nodige souvenirs kunt halen, maar waar je ook echte lokale sieraden kunt kopen, handgemaakt door stokoude vrouwtjes.

Tijdsduur: Een dagje rondzwerven is hier meer dan genoeg. Wil je vaker langskomen vanwege de heerlijke sfeer? Kom dan ’s avonds nog eens terug en eet in Ć©Ć©n van de restaurantjes op de rotsen. Prachtig uitzicht en perfecte zonsondergang!

Bourgas

Terwijl Nessebar heel vroeger nog fungeerde als belangrijke handelsstad, heeft Bourgas deze functie inmiddels geheel overgenomen. Het is de vierde stad van Bulgarije en beschikt over de grootste haven van het land. De stad zelf is meer dan tweeduizend jaar oud, en kreeg oorspronkelijk de Romeinse naam Kaluta mee. In 1676 werd de nederzettingĀ  in Turkije voor het eerst geregistreerd als stad, en in 1730 werd daar de haven aan toegevoegd. In de 19e eeuw brandde Bourgas helemaal plat, maar werd daarna weer opgelapt tot een van de belangrijkste Bulgaarse administratieve, economische en culturele centra.

Het zand van het aangrenzende strand is anders dan wat er op Sunny Beach ligt. Hier is het zand zwart, dankzij de ijzer- en titaniumdeeltjes. De stad zelf is al net zo bijzonder dankzij de mooie kerken, interessante musea (klik voor een overzicht) en de fijne winkels. Shopliefhebbers kunnen hun hart hier goed ophalen; zeker in de zomer, als er sale is!

Tijdsduur: In Ć©Ć©n dag heb je de hoogtepunten wel gezien, maar als je de musea wilt bezoeken en graag wilt shoppen, dan zou ik eerder twee keer op en neer reizen (dat is goedkoper dan in een hotel te zitten).

Hoe te bereiken vanaf Sunny Beach:

  • Met de (huur)auto: Vind de goedkoopste aanbieder hier.
  • Met de bus: Deze bevindt zich aan de hoofdstraat. Voor een enkeltje naar Nessebar betaal je 1 lev (= ā‚¬0,50), naar Bourgas 4 leva (= ā‚¬2,00).
  • Met de taxi: Deze stopt ongeveer op elke hoek van de straat en brengt je snel naar zowel Nessebar als Bourgas.
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’