Het moment dat je vakantie begint is altijd geweldig: freedom! Dat gevoel is niet zo heel lastig vast te houden wanneer je weg bent, maar zodra het normale leven weer start… voelt het gelijk alsof je wĆ©Ć©r vakantie nodig hebt. Typisch gevalletje: dit gevoel wil je liever voorkomen dan genezen. Zo kun je voortaan een vakantiedip voorkomen!

Zo ontstaat een vakantiedip

Een dip na de vakantie komt heel vaak voor. Deze situatie ontstaat doordat er een disbalans ontstaat in de gelukshormonen binnen het lichaam. Tijdens de vakantie maak je door nieuwe indrukken, extra rust, ontspanning en heel veel leuke momenten, veel meer gelukshormonen aan dan dat je thuis zou doen. In je eigen omgeving ervaar je over het algemeen nou eenmaal meer stress. Hoewel je met je hoofd heel goed weet dat de vakantie over is en je weer aan de bak moet, is dit voor het lichaam wel ineens een enorme omslag. Hier moet het even aan wennen en dat leidt tot meerdere klachten. Je kunt deze dip gelukkig ook voorkomen of verminderen!

Vakantiedip voorkomen

Vakantiedip voorkomen:

1. Ga niet gelijk weer aan het werk

Het voelt misschien zonde van je vakantiedagen, maar op de lange termijn is dit wƩl echt beter voor je: zorg ervoor dat je na thuiskomst nog enkele dagen vrij hebt van het werk. Zo kan je rustig opstarten en nog even bijkomen van de terugreis. Het doet niemand goed om de volgende morgen alweer direct aan de slag te gaan. Pak dus echt een paar dagen of een weekje extra rust om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken in die eerste tijd na de vakantie.

Vakantiedip voorkomen

2. Maak het je bij thuiskomst zo gemakkelijk mogelijk

Zorg er vĆ³Ć³r vertrek voor dat het thuisfront er netjes uitziet. Rond alle huishoudelijke klusjes af. Zo kom je in een schoon, opgeruimd huis terecht en liggen er niet al volle wasmanden op je te wachten. Je neemt al genoeg was mee vanaf je vakantieadres!

Probeer tijdens deze vrije dagen ook nog wat dingen te ondernemen waar jij van ontspant en geniet. Hoewel de dagen misschien weer iets meer zoals vanouds worden en je wat stress ervaart, kan je de disbalans in hormonen zo wel een beetje verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan lekker koken als dit jou energie geeft. Veel recepten zijn hier te vinden en maken het mogelijk om fijn te experimenteren. Dat is niet alleen fijn voor jou om te ontspannen, maar ook voor de rest van het gezin wanneer zij kunnen aanvallen.

3. Plan alvast een nieuwe vakantie

Deze after holiday dip ontstaat niet alleen door een disbalans in hormonen, maar ook doordat je niet meer echt iets hebt om naartoe te leven. Waar je eerst enorm genoot van het idee dat je bijna op vakantie ging, is er nu even niets meer in het vooruitzicht gesteld. Daarom lijkt het misschien alsof je weer in een eindeloze sleur wordt meegenomen. Probeer dit te voorkomen door alvast een nieuwe vakantie te boeken.

Vakantiedip voorkomen

4. Geef je lichaam een boost

Een gezond lichaam draagt bij aan het geluksgevoel. Hoe gezonder het lichaam, hoe sneller deze herstelt uit een disbalans of wanneer dingen tegenzitten. Blijf je lichaam daarom ondersteunen door voldoende te bewegen en gezond en gevarieerd te eten. Dan zit je standaard lekkerder in je vel en leer je beter met deze dipjes om te gaan. Maak het voor jezelf net een tikkeltje leuker door gerechten te maken van je vakantieadres! Dat maakt de overgang van vakantiemodus naar normale leven ook net even wat lekkerder.


Geschreven door: Maxime

author-sign