Terug van je vakantie en wil je graag een fotoboek maken van je geschoten foto’s? Dikke kans dat het bij een wens blijft. De weken, maanden vliegen voorbij en voor je het weet is de trip al zo lang geleden dat je denkt: ‘ach, laat maar’. Zo zonde! Ik geef je 4 tips om ervoor te zorgen dat jij vanaf nu van elke reis een fotoboek in je kast hebt liggen.

Weet je nog, vroeger? Dat je met een paar fotorolletjes op vakantie ging? Dat je vol spanning zat te wachten op de afdrukken van maximaal 200 foto’s? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar sinds de komst van de digitale camera én smartphone leg ik – zeker op reis – alles vast wat los en vast zit. Ik kan na een weekje vakantie zo met meer dan duizend foto’s thuiskomen, verspreid op mijn telefoon en de SD-kaart die in mijn camera zit (ik fotografeer zelf met een Sony A6000). En tja, dat motiveert natuurlijk niet echt om er snel werk van te maken. Wat een berg werk!

Tips fotoboek maken

1. Zorg voor overzicht

Dat brengt me gelijk bij de eerste tip. Zorg voor overzicht! En doe dat – als het even kan – al op vakantie of direct daarna. Zet al je foto’s op één plek op je computer. Ik heb vaak mijn laptop mee op vakantie, en vind het dan heerlijk om ’s avonds al mijn geschoten foto’s nog even te bekijken. Even herbeleven wat ik die dag heb meegemaakt. Dan doe ik ze vervolgens gelijk in een mapje, zodat ik na afloop van mijn vakantie precies weet wat waar staat. Dat kun je bijvoorbeeld doen op datum, maar zelf maak ik per onderdeel van de vakantie meerdere mapjes op volgorde aan. Zo heb je na je vakantie gelijk alles al geordend én het kost je ook nog eens veel minder tijd (en moeite) omdat je het elke dag al hebt bijgewerkt.

2. Less is more

Als er iets lastig is: kiezen uit duizenden foto’s. Of nog lastiger: er überhaupt aan beginnen. Als je dan toch ’s avonds je rondje foto’s doet om ze op één plek te zetten, ga er dan ook gelijk kritisch langs. Verwijder direct de foto’s die te veel op elkaar lijken, bewogen zijn of gewoon qua licht niet zo mooi zijn geworden. En mocht je van plan zijn je foto’s een beetje te bewerken, doe dat ook meteen. Door elke keer een beetje doen blijft het behapbaar. Plus: zo zorg je dat je überhaupt veel sneller je foto’s weer eens terugkijkt, omdat je alleen de echt goed gelukte foto’s hebt bewaard.

Tips fotoboek maken

3. Maak er tijd voor

Een kleine open deur misschien, maar gezien het feit dat je je fotoboeken tot nu toe waarschijnlijk toch niet hebt gemaakt, noem ik ‘m toch. Maak er bewust tijd voor vrij en doe dat echt zo snel mogelijk na je reis, wanneer alles nog vers in je geheugen zit. Skip Netflix een paar avonden en ga daadwerkelijk een paar uur achter je computer zitten. Toen mijn zoontje net geboren was, besloten we om na elke levensmaand een paar pagina’s van zijn fotoboek te vullen met foto’s van de afgelopen maand. Het werd echt een momentje van herbeleven en zo konden we na zijn eerste verjaardag eigenlijk gelijk zijn fotoboek laten afdrukken. Ik weet zeker dat we nu een zoveel waardevoller boek hebben omdat we vrijwel direct elke anekdote hebben kunnen opschrijven. Het fotoboek maken deden we zelf overigens via Albelli, waar je via een app op je computer heel makkelijk fotoboeken in concept kan bewaren. Zo kun je op elk moment weer verder waar je gebleven was en hoef je niet in een keer alles te doen.

Tips fotoboek maken

4. Vind het wiel niet opnieuw uit

Je hoeft ook niet vanaf nul te beginnen. Er zijn diverse aanbieders online die vooraf gedesignde pagina’s bieden die je zo kan importeren in je eigen fotoboek. Je hoeft er alleen nog maar je eigen foto’s in te ‘plakken’ en er een tekst bij te schrijven. Vaak ziet het er allemaal gelijk een stuk leuker uit dan wanneer je zelf alles wil bepalen. En het scheelt ook gelijk een hoop tijd.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒