Begin je – net als ik – pas op latere leeftijd met het fenomeen ‘wintersport’? Good for you! Ik stond pas op m’n 31e voor het eerst op de latten, maar ben na drie lessen helemaal om. Zeker weten dat ik nog een keer ga! Maar skiën voor beginnners, zeker als volwassene, vergt nogal wat voorbereiding. Met deze 10 tips wordt je eerste ervaring gegarandeerd een succes.

Mijn ski-ontgroening vond plaats in Frankrijk, in Courchevel en Valmorel om precies te zijn. Eerstgenoemde is een bestemming voor wie echt van luxe houdt en ook wat te besteden heeft, Valmorel ligt nog geen uur rijden verderop en is veel gemoedelijker én goedkoper. Juist die verschillen bieden zo het ideale uitgangspunt om onderstaande punten duidelijk te maken.

1. Bereken hoeveel budget je hebt

Een wintersportvakantie is helaas niet per definitie goedkoop. Het is lastig een gemiddelde prijs te noemen, omdat de bedragen ontzettend uiteenlopen. Maar een bedrag tussen de 600 en 1000 euro per persoon voor een weekje skiën is een goed uitgangspunt om mee te beginnen (zie ook deze blog van Snowplaza). Het bedrag dat je in totaal kwijt bent aan je trip hangt af van verschillende factoren, waaronder de periode wanneer je wilt gaan en de bestemming zelf. De ene accommodatie is de ander niet, en hetzelfde geldt voor de skipassen. Plus: skilessen zijn ook gelijk een grote kostenpost (maar wel een must als je voor het eerst gaat).

Heb je echt een maximum bedrag dat je kunt/wilt uitgeven? Bepaal dan voor jezelf vooraf het budget en kies pas daarna een passend skigebied. Over het algemeen zijn Duitsland, Oostenrijk en landen als Tsjechië en Polen goedkoper dan Zwitserland en Frankrijk. Al moet ik eerlijk zeggen dat in het Franse Valmorel, waar ik dus naartoe ging, ook zeker niet de hoofdprijs wordt gerekend.

Skiën voor beginners

2. Kies een passend skigebied

En dat is nog een flinke opgave. Niet alleen als je afgaat op je budget. Als beginnende skiër is het allerbelangrijkste dat je naar een gebied gaat met met op z’n minst een paar groene pistes. Op die manier kun je op je gemak leren om de latten in bedwang te houden. Ben je met een groep waarbij een aantal al meer gevorderd zijn? Geen probleem, er zijn gelukkig genoeg skigebieden met diverse typen pistes. In Valmorel vind je bijvoorbeeld groene, blauwe, rode én zwarte pistes, allemaal behoorlijk dicht bij elkaar. In Courchevel vind je ruim 100 afdalingen, waarvan 18 groene, 38 blauwe, 35 rode en 10 zwarte. Hier is het gebied echter veel uitgestrekter en kan het even duren voor je elkaar weer hebt gevonden.

Baal je omdat jij de enige beginner bent in de groep? Kan ik me goed voorstellen, dat had ik ook. Maar ik garandeer je dat je zo opgaat in je eigen leerbubbel dat je amper tijd hebt om überhaupt met iemand te kletsen tijdens de afdalingen. Meet elkaar tijdens de lunch of spreek af dat jullie ’s ochtends of ’s middags een andere activiteit met z’n allen doen. Zo heb je het beste van beide werelden.

Eerste keer skiën

3. Zorg voor andere afleiding

Een ding is zeker: leren skiën is vermoeiend! Zodra je de latten in bedwang kan houden en gecontroleerd de berg af kan, wordt het pas echt leuk. Maar voordat je zover bent, heb je er waarschijnlijk al wel een paar dagen op zitten. Ik was na drie uur les kapot en kon daardoor niet wachten tot ik weer m’n gewone schoenen aan mocht trekken (ondanks dat ik het lessen onwijs leuk vond).

Daarom nog een tip die je mee kan nemen in de keuze voor een skigebied: zorg dat je voor een bestemming kiest die meer activiteiten te bieden heeft. Valmorel en Courchevel bieden bijvoorbeeld allebei sneeuwschoenwandelen aan, maar ook sleeën en – mijn persoonlijke favoriet – diverse spa’s. In Courchevel kun je ook terecht in een groot indoorzwembad (met glijbanen, pluspunt) of voor een fijne high tea, in Valmorel behoren langlaufen en wandelen langs de pistes ook tot de mogelijkheden. In andere skigebieden zijn er ook vaak mogelijkheden voor sneeuwscooterritjes, huskytochten, rodelen en zelfs paragliden. En neem ook zeker wat bordspellen mee!

Ook niet onbelangrijk: de après-ski. In Frankrijk bestaat deze vooral uit lekker lang tafelen, maar in andere landen is je ervaring niet compleet zonder een dansje en biertje te hebben gewaagd in de kroeg.

Skiën voor beginners
Skiën voor beginners

3. Kies de juiste periode

Heb je geen kinderen? Dan heb je mooi het geluk dat je niet per se in de schoolvakanties weg hoeft. Dat betekent niet alleen dat het daarbuiten veel minder druk is, maar ook: veel goedkoper. Ga je rond de feestdagen of in januari, houd er dan rekening mee dat het heel koud kan zijn. Daar kun je je gelukkig voor groot deel goed op kleden, maar als je een beetje op mij lijkt, dan gaat je voorkeur toch uit naar een andere periode. Zelf ging ik half maart, en dat betekende: nog steeds veel verse sneeuw, maar onderaan de afdaling was het gemiddeld 10-15 graden in de plus. Klinkt toch een stuk lekkerder dan -15.

Lenteskiën

In veel hoger gelegen gebieden kun je tot half of eind april nog de piste af. Gebieden als Valmorel promoten zelfs actief het lenteskiën: het is dan in verhouding heel rustig op de piste, de temperaturen zijn ontzettend aangenaam, de prijzen goedkoper én er valt nog steeds sneeuw. Kun je na je skiles gewoon lekker op het terras zitten! Ik zeg: win-win.

Hoe lang ga je?

Behalve de periode zelf is het ook zaak om te bepalen hoe lang je wilt gaan. Uiteraard geldt: hoe langer je gaat, hoe duurder het wordt. Maar blijf je dichterbij huis, dan kun je ook prima een paar dagen gaan. Ga bij voorkeur doordeweeks, dat scheelt weer in kosten voor je accommodatie ten opzichte van het weekend.

Skiën voor beginners

5. Besluit hoe je wilt reizen

Ook van belang: ga je met eigen vervoer, de bus of het vliegtuig? Omdat ik maar een paar dagen ging, vloog ik zelf op Genève en reed daar verder met een huurauto (tip: waar je ook heen gaat, fix er een met winterbanden). Maar in de meeste gevallen raad ik je aan om met je eigen auto te gaan. Zo kun je alles meenemen wat je wilt en ben je niet gebonden aan een maximum van 23 kilo. En wanneer je met meer dan twee personen gaat is het financieel gezien ook goedkoper. Benzinekosten, tolwegen en vignetten kun je immers delen, een vliegticket niet! Kies je voor de auto, check dan vooraf of je een vignet nodig hebt en of je alle verplichte spullen in huis hebt.

6. Regel de juiste accommodatie

Accommodaties te over in wintersportland. Mijn tip: ga voor een appartement of chalet. In ieder geval iets met een keuken! Want zelf koken is – zeker met een groep – een stuk goedkoper dan elke dag uit eten. En daarnaast is een appartement in verhouding sowieso minder prijzig dan meerdere hotelkamers.

Skiën voor beginners

7. Sluit een goede verzekering af

Niet iets waar je graag stil bij staat (voelt vaak toch een beetje alsof je geld weggooit), maar een goede reisverzekering is key, zeker als je voor het eerst gaat wintersporten. De kans dat je iets breekt is immers aanzienlijk groter dan wanneer je thuisblijft. Goed om te weten: je zorgverzekering vergoedt alleen de kosten zoals die in Nederland zouden zijn. In het buitenland vallen ze vaak veel hoger uit en dat zou je dan zelf bij moeten betalen. Een duur grapje! De oplossing: een reisverzekering. Heb je al een doorlopende lopen? Weet dan dat je bij de meeste verzekeraars niet standaard verzekerd bent voor wintersportvakanties. Je moet dan dus een aparte module toevoegen.

8. Zorg voor de juiste kleding

Ga je op wintersport, dan heb je wat meer nodig dan alleen een normale winterjas en snowboots. Helemaal als de temperaturen onder het vriespunt liggen! Wat je extra wilt inpakken:

  • Thermokleding en -sokken
  • Waterdichte handschoenen
  • Muts
  • Skibril of zonnebril
  • Skijas
  • Skibroek (ik had zelf alleen een softshell aan met een thermolegging)
  • Col, sjaal en/of buff
  • Snowboots
  • Schoenen met goed profiel (voor als het glad is)
Skiën voor beginners

Goed nieuws: dat hoeft niet direct heel duur te zijn. Je kunt heel veel skispullen voor heel weinig geld bij Decathlon kopen. Zeker de thermokleding hier is top! Maar ook voor een goede ski- of zonnebril voor op de piste zit je hier goed. In het geval van een skijas en -broek zou ik je wel een echt gespecialiseerd merk aanraden. Ik vind zelf de kleding van Protest heel fijn: de kleding zit top, biedt op de juiste plekken ventilatie en er is bijvoorbeeld ruimte voor een skipas in de mouw van je jas.

Ook een idee: leen spullen van familie of vrienden! Helemaal als je niet zeker weet of skiën iets voor je is. Kopen kan daarna altijd nog.

Eerste keer skiën

9. Huur dingen ter plekke

Skiën als beginner betekent ook: materiaal regelen! Ga niet direct veel geld uitgeven aan latten, stokken, een helm en skischoenen, maar huur ze. Op de lange termijn kost dat je meer, maar als je nog niet zeker weet of je het überhaupt leuk gaat vinden, juist niet. Mocht je na je eerste wintersport hooked zijn, dan kun je het altijd nog aanschaffen. In elk skigebied zijn er vaak meerdere verhuurplekken met personeel dat je precies kan vertellen hoe lang je latten moeten zijn en welke maat schoenen je nodig hebt.

10. Neem les

En misschien wel de allerbelangrijkste tip: neem les! Het liefst al voor je vertrekt. In Nederland zijn er meer indoor skihallen en outdoorbanen aanwezig dan je denkt. Ga eens naar SnowWorld in Zoetermeer, Landgraaf of Spaarnwoude, of zoek uit of er in je eigen buurt mogelijkheden zijn. Na één les sta je al zoveel zelfverzekerder op de echte piste, en het scheelt je weer geld ter plekke als je minder lessen nodig hebt.

Eerste keer skiën
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒