Ga jij deze winter met de auto op wintersport? Grote kans dat je door landen als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Italië komt te rijden! Waarschijnlijk weet je wel dat het verplicht is om bepaalde veiligheidsitems bij je te hebben in de auto. Alleen welke zijn dit nou precies? En waar moet dit? Daarom deze tips en checklist, zodat je boetes kunt voorkomen én veilig de weg op gaat. 

Winterse maatregelen

Het is onvermijdelijk dat je onderweg naar je wintersportbestemming sneeuw, ijs en gladheid tegemoet rijdt. Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat dat gevaarlijke situaties kan opleveren! Bij winterse omstandigheden is het daarom op alle Duitse en Oostenrijkse wegen, en op bepaalde wegen in Frankrijk en Noord-Italië, verplicht om op winterbanden te rijden. In Zwitserland zijn hier gek genoeg geen regels voor, maar zijn winterbanden wel zeer aan te raden.

Checklist auto wintersport

Sneeuwkettingen (overigens prima tweedehands te verkrijgen) zijn enkel verplicht onder zware, winterse omstandigheden in enkele gebieden in Duitsland, Italië en Zwitserland. In Frankrijk en Oostenrijk kunnen de sneeuwkettingen worden gebruikt als alternatief voor winterbanden. Omdat winterbanden alleen soms niet genoeg zijn om de controle te houden over je auto, is het slim om in ieder geval sneeuwkettingen bij je te hebben in de auto. Oefen thuis een keer met het om je banden heen leggen, want dit is net even een tikkeltje lastiger dan je zou denken (heb ik me laten vertellen, ik laat dat graag aan de man over). Tot slot is het heel handig om ’s winters een flesje ruitenwisservloeistof met antivries bij je te hebben. In Duitsland is dit zelfs verplicht.

Goed verzekerd op wintersportvakantie

Hoewel je zo goed mogelijk voorbereid op reis gaat, kan er onderweg altijd iets gebeuren. Zeker op de gladde wegen die je tegen gaat komen! Een autoverzekering is verplicht, ook voor in het buitenland, maar die moet je sowieso altijd al hebben. Wil je met een extra rustig gevoel op wintersport, dan kun je je autoverzekering uitbreiden met aanvullende dekkingen. Neem voor de zekerheid ook je groene kaart (het internationale autoverzekeringsbewijs) mee op reis. Dit is in westerse EU-landen niet verplicht, aangezien alle verzekerde auto’s zijn geregistreerd, maar het is een kleine moeite om deze mee te nemen en het kan een hoop misverstanden en lastige situaties voorkomen.

Checklist auto wintersport

Nog meer veiligheidsitems

Naast de winterse maatregelen die je moet nemen, zijn er ook een aantal dingen die je het hele jaar door in de auto moet hebben in bepaalde landen. Zorg er sowieso voor dat je een gevarendriehoek en een veiligheidshesje bij je hebt, waar je makkelijk bij kunt wanneer je ze nodig hebt. Een hesje voor de bestuurder is in de meeste landen trouwens verplicht, in Italië moet je zelfs een hesje voor elke passagier bij je hebben. In Duitsland en Oostenrijk is daarnaast een verbanddoos verplicht, dus zorg dat je deze niet ergens onder alle bagage legt! In Frankrijk geldt de regel dat je altijd een alcoholtest in de auto moet hebben liggen, zodat de bestuurder zichzelf kan testen. Vergeet ook niet dat je een vignet nodig hebt om op de wegen in Zwitserland en Oostenrijk te mogen rijden en een milieusticker in de grote steden in Duitsland. Op Autotolvignetten.nl vind je per land een handig overzicht van alle verplichte producten. De producten zijn meteen online te bestellen, zo ga je goed voorbereid op vakantie!

Hierbij nog even een handige checklist, zodat je zeker weet dat je niets vergeet:

Checklist auto wintersport

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒