Ga je binnenkort met de auto op vakantie? Zorg dat je op je lijstje van voorbereidingen ook neerzet dat je je bolide op een paar punten wilt nalopen. Zo weet je zeker dat je niet ineens voor nare verrassingen komt te staan als je onderweg of de plek van bestemming bent. Voorkomen is immers beter dan genezen, zeker op vakantie!

Auto checklist: 10 essentiƫle punten

Onderweg naar je vakantieadres ineens met pech langs de weg staan en kostbare tijd kwijt zijn aan wachten op de wegenwacht. Of nog erger: je auto moet naar een lokale garage en je moet je vakantieplannen last minute wijzigen. Geen fijn begin (of midden/einde) van je trip! Om dat te voorkomen, doe je er slim aan om je auto op een paar punten na te lopen (of dit te laten doen):

1. Vloeistoffen

Zonder vloeistof, geen (goed) werkende auto! En je auto bevat nogal wat vloeistoffen: controleer het oliepeil met de peilstok en vul bij om te zorgen dat je motor goed gesmeerd blijft. Hetzelfde geldt voor de remvloeistof en ruitenwisservloeistof. Je koelvloeistof bijvullen wil je ook niet vergeten, daarmee voorkom je oververhitting van je auto. Geen idee hoe je dit moet aanpakken? Pak de handleiding van je bolide erbij, daarin staat precies uitgelegd wat je moet doen.

2. Verlichting

De verlichting van je auto is gelukkig snel gecheckt. Loop alle lampen van je auto na of ze goed werken: koplampen, achterlichten, remlichten, richtingaanwijzers en mistlampen. Werkt er iets niet? Vervang ze dan. Werken ze wel? Maak ze indien nodig even schoon.

3. Banden

De staat van je banden wordt standaard gecheckt tijdens de jaarlijkse APK-keuring. Maar toch doe je er verstandig aan om deze altijd na te lopen op de volgende punten:

  • Bandenspanning: dit wil je in orde hebben, want het zorgt ervoor dat je auto zuiniger rijdt, je een betere grip op de weg hebt en dat het risico op een klapband wordt verkleind. Je checkt je bandenspanning als volgt: zorg dat je de aanbevolen druk voor jouw bolide kent (te vinden in de handleiding van je auto) en check vervolgens de huidige staat met een betrouwbare drukmeter (deze is bij veel benzinepompen te vinden).
  • Slijtage en beschadigingen: als het niet in je afgelopen APK-keuring naar voren is gekomen, is de kans klein dat je nu ineens versleten banden hebt, maar controleer ze toch voor de zekerheid op slijtage. Wie weet heb je zonder dat je het weet onlangs een beschadiging opgelopen of heb je zoveel gereden dat je banden aan vervanging toe zijn.
  • Profiel: hebben je banden nog voldoende profiel? Dat zorgt ervoor dat je een goede grip op de weg houdt, ook bij slecht weer.
Met de auto op vakantie
Beeld: Depositphotos

4. Remmen

Ook iets wat essentieel is om werkend te hebben: je remmen. Loop het remsysteem na of er ergens iets lekt. Dat kun je bijvoorbeeld zien aan druppels onder de auto of als er ineens gekke veranderingen te zien zijn in je remvloeistofniveau. Check ook je remblokken en -schijven op eventuele tekenen van slijtage. Zie je dat de blokken te dun zijn of dat er diepen groeven in de schijven zitten? Zorg dat je ze vervangt of laat vervangen. Geen idee hoe je de remmen zelf kunt nalopen? Ga dan voor vertrek even langs een garage voor een check-up.

5. Airconditioning

Een beetje moderne auto beschikt tegenwoordig wel over een airco aan boord. Niets fijner dan een koele bries binnen terwijl het buiten hartstikke warm is! En hoewel je bolide nog steeds prima zal rijden als de airconditioning niet goed werkt, is een snikhete auto echt geen pretje als deze even in de zon heeft gestaan. Zorg er dus voor dat je voor vertrek test of het airconditioningsysteem het nog naar behoren doet. Koelt deze niet genoeg? Laat deze dan repareren. Werkt het wel zoals de bedoeling is? Check dan nog even of het systeem nog genoeg koudemiddel bevat. Als dat niet het geval is, ga ook dan langs een garage om deze bij te vullen.

6. Reservewiel

Hopelijk heb je het niet nodig, maar stel dat je onderweg een lekke band krijgt, dan ben je heel blij als je een reservewiel bij je hebt dat opgepompt is en in een goede staat. Neem een krik mee en ander gereedschap dat nodig is als je toch een klapband oploopt. En oefen voor vertrek vooral met het verwisselen van een wiel. Niks vervelender dan langs de kant van de weg staan prutsen (of uren moeten wachten op hulp).

7. Ruitenwissers

Bekijk de staat van je ruitenwissers: zijn ze versleten en belemmeren ze je zicht tijdens regen of sneeuw? Dan is het hoog tijd om ze te vervangen. En als je dan toch bezig bent met nalopen, maak de bladen gelijk even schoon.

8. Accu

Het zou heel jammer zijn als je auto niet wil starten of als onderweg ineens je auto uitvalt. Controleer daarom altijd je accu, zodat je zonder problemen weg kan rijden en je bolide tijdens het rijden continu van stroom voorzien blijft. Dat doe je door je accu na te lopen op tekenen van corrosie op de klemmen en of de klemmen zelf nog goed vastzitten. Is je accu oud of functioneert deze niet meer zoals het hoort? Laat deze dan door een professional testen en indien nodig vervangen.

9. EHBO-kit en nooduitrusting

Niet alleen van belang Ć­n de auto, maar ook daarbuiten: maak een EHBO-kit in orde of loop je huidige kit na of deze nog compleet is (klik hier voor een checklist). Zorg er ook voor dat je auto is uitgerust met een veiligheidsdriehoek, veiligheidshesje, brandblusser, deken, zaklamp en basisgereedschap voor als je pech onderweg krijgt of betrokken raakt bij een ongeval. In veel Europese landen is dit alles (of een deel ervan) zelfs verplicht om aan boord van je auto te hebben (klik hier voor een overzicht).

Met de auto op vakantie
Beeld: Depositphotos

10. Documenten

Is je rijbewijs nog geldig? Weet je waar je kentekenbewijs, verzekeringspapieren, groene kaart en eventuele andere benodigde documenten liggen? Ga ook na of je onderweg grenzen passeert waarbij je een paspoort of ID-kaart moet laten zien: zorg dan dat je die ook binnen handbereik hebt (en ze nog geldig zijn).

Bekijk ook voor vertrek of je door landen komt waar je een tolvignet of milieusticker nodig hebt. In sommige gevallen is het goedkoper om deze vooraf online te bestellen:

Lees ook: In deze landen heb je een (tol)vignet en/of milieusticker nodig

Extra aandachtspunten

Bovenstaande punten zijn echt een must om te checken. Maar als je het helemaal goed wil aanpakken en goed voorbereid met de auto op vakantie wil gaan, dan raden we je ook aan om deze onderdelen van je auto na te lopen (of er hulp voor in te schakelen):

  • Koelsysteem
  • Stuursysteem
  • Elektrisch systeem
  • Brandstofsysteem
  • Uitlaatsysteem
  • Ophanging

Credits headerfoto: Depositphotos

samenwerking

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’