Het leek zo’n goed idee: kiezen voor dat ene ticket met overstap in plaats van die directe vlucht die een paar honderd euro duurder was. Tot het moment daar is en je beseft: acht uur lang wachten op het vliegveld is niet je van het. Sterker nog: het is de horror. Maar mocht je ooit op deze zeven vliegvelden terecht komen, dan zit je wél gebeiteld: hier kun je namelijk gratis stadstours doen. Gratis? Ja, GRATIS.

Vliegvelden met gratis stadstours

1. SINGAPORE (SINGAPORE CHANGI AIRPORT)

Het vliegveld van Singapore is een van de weinige plekken waar je je gegarandeerd flink een paar uur kan vermaken, maar mocht je dan toch van de gelegenheid gebruik willen maken: duik vooral de stad in. Changi Airport biedt iedereen die langer dan 5,5 uur (maar korter dan 24 uur) moet wachten op de volgende vlucht een gratis stadstour langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Singapore. Zo kom je onder meer in Merlion Park, China Town en Little India, en stop je ook bij Gardens by the Bay en Marina Bay.

 • Zo regel je het: Wandel naar de stand van ‘Free Singapore Tours‘ in Terminal 2 of 3. Er vinden dagelijks in totaal zes tours plaats: twee keer de City Tour en vier keer de Heritage Tour. Zorg dat je je minstens een uur voor de tour begint inschrijft.
 • Minimale benodigde tijd: de tour zelf duurt 2,5 uur, maar gezien het even duurt voor je in de stad zelf bent, moet je overdag minimaal 5,5 uur rekenen, ’s avonds zelfs 6 uur.
 • Meer info: Changiairport.com

⇒ Lees ook: zo houd je het betaalbaar in Singapore

 

Vliegvelden met gratis stadstours

2. DOHA (DOHA INTL AIRPORT)

Vlieg je met Qatar Airways, dan kun je je hart ophalen. Mits je langer dan zes uur moet wachten op je volgende vlucht. De gratis tour van deze luchtvaartmaatschappij brengt je langs de Zaha Hadid, Pearl-Qatar, Souk Watif en Katara Cultural Village. Je krijgt bij je tour trouwens ook nog een gratis visum, zodat je geen problemen krijgt als je weer het vliegveld in wilt.

 • Zo regel je het: Je kunt terecht bij de balie van Doha City Tour. Je vlucht moet wel tussen 4.00 en 19.00 uur landen om hier aan deel te kunnen nemen.
 • Minimale benodigde tijd: 5 tot 12 uur
 • Meer info: Qatarairways.com

 

Vliegvelden met gratis stadstours

3. TAIPEI (TAOYUAN INTL AIRPORT)

Moet je meer dan acht uur wachten in het Taiwanese Taipei? Lucky you! Dan kun je je inschrijven voor een van de twee tours die hier worden georganiseerd: Tour A brengt je naar de Zushih tempel op ongeveer 20 kilometer buiten de stad en naar een aardewerk shop (de tempel schijnt prachtig te zijn, voor de winkel hoef je het uiteraard niet te doen). Tour B gaat wél naar het centrum van Taipei en brengt je onder andere naar de Chiang Kai-shek Memorial Hall en Taipei 101, het grootste gebouw van het land.

 • Zo regel je het: Registreer je bij de Tourist Service Centre in de grote aankomsthal. De tours vertrekken om 8.15 uur en om 13.45 uur, wie het eerst komt, wie het eerst maalt.
 • Minimale benodigde tijd: 7 uur
 • Meer info: Taiwan.net.tw

 

Vliegvelden met gratis stadstours

4. TOKIO (TOKYO NARITA AIRPORT)

Op het vliegveld van Tokio krijg je de keuze: wil je de toerist uithangen of liever gaan shoppen in de stad? Ga je voor de eerste optie, dan kun je naar Tako of Shibayama, een boswandeling maken of naar het Museum of Aeronautical Sciences gaan. Shopaholics kunnen met de trein naar een van de twee winkelcentra die vanuit het vliegveld per trein te bereiken zijn. Je kunt uit vijf tours kiezen.

 • Zo regel je het: In zowel Terminal 1 en 2 als in het centrale gebouw kun je terecht bij de ‘Narita Transit Program Counter’. Let wel, deze is alleen van 9.00 tot 12.00 uur open.
 • Minimale benodigde tijd: 5 uur
 • Meer info: Narita-transit-program.jp

 

Vliegvelden met gratis stadstours

5. SEOUL (INCHEON INTL AIRPORT)

In Seoul, Zuid-Korea, heb je al mazzel als je een uur moet wachten. Afhankelijk van de tour kun je kiezen uit zeven tours met veertien verschillende vertrektijden. Wat je allemaal krijgt te zien? De Headon Yonggungsa tempel, de Shinpo markt, Gyeongbokgung Palace, de Incheon Grand Bridge en Namsango Hanok Village. Helemaal gratis is het niet, maar wel bijna: je betaald 10.000 KRW (omgerekend ± €8,00).

 • Zo regel je het: reserveer je stadstour online of ga naar de balie van de Transit Tour in sectie B.
 • Minimale benodigde tijd: 1 tot 5 uur, afhankelijk van de tour die je kiest.
 • Meer info: Airport.kr

 

Vliegvelden met gratis stadstours

6. SALT LAKE CITY (Salt Lake City Intl Airport)

Het vliegveld van Salt Lake City staat bekend om het aantal overstappers. Het is er dus druk! Zorg dat je met een van de gratis tour mee kunt, zodat je naar het gebied rondom Temple Square kan. Vanuit daar kun je makkelijk zelf naar bijvoorbeeld City Creek Park lopen en de rest van het centrum verkennen.

 • Zo regel je het: Loop naar een van de twee informatiebalies in Terminal 1 of 2, een medewerker vertelt je dan waar je de shuttle kunt pakken en geeft je een brochure mee van de vertrektijden.
 • Minimale benodigde tijd: 2 uur
 • Meer info: Lds.org

 

Vliegvelden met gratis stadstours

7. ISTANBUL (ATATURK INTL AIRPORT)

Misschien niet het vliegveld waar je nu heel graag wil zijn (je hebt vast wel over de recente aanslagen gelezen in de stad). Maar mocht je een dare devil zijn of gewoon heel graag Istanbul willen ontdekken (trust me, het is wél de moeite waard), dan heb je geluk! Heb je meer dan zes uur te overbruggen? Schrijf je dan in voor de gratis ‘Touristanbul’, waarbij je een korte tour langs de bezienswaardigheden van de stad krijgt. Zo kun je na afloop zeggen dat je onder andere de Blauwe Moskee en het Topkapi Paleis hebt gezien!

 • Zo regel je het: Zoek bij aankomst op het vliegveld naar de ‘Hotel Desk’ naast de Starbucks in de aankomsthal. Dagelijks vertrekken er vijf tours, je moet minstens een half uur van tevoren aanwezig zijn. Zorg wel dat je een visum hebt, die is namelijk wel nodig. O, en je moet met Turkish Airlines vliegen.
 • Minimale benodigde tijd: 6 uur.
 • Meer info: Touristanbul

Heb jij wel eens aan zo’n tour meegedaan?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒