Mocht je nog nooit van de term ‘error fare’ hebben gehoord, hierbij een kleine introductie: dit zijn fouten in het systeem van luchtvaartmaatschappijen, waardoor je ineens voor een spotprijs naar de meest uiteenlopende bestemmingen kunt vliegen. Hoe je achter zo’n error fare komt?Ā 

Bij vliegmaatschappijen werken mensen (joh), en waar mensen werken worden fouten gemaakt. Zo’n fout kan bijvoorbeeld een verkeerd ingevoerd vluchttarief zijn, waarbij een nulletje of de brandstofkosten vergeten is. Of waar per ongeluk de verkeerde valuta is aangeklikt en de prijs ineens veel lager uit komt. Heel vervelend voor de persoon die dit op z’n geweten heeft, heel fijn voor ons als consument. Althans, als je er tenminste op tijd bij bent. Het is een kwestie van heel veel geluk hebben en goed kunnen spotten.

Hoe spot je een error fare?

Eigenlijk is het niet zo moeilijk. Er zijn inmiddels meerdere (ook Nederlandse) websites die de beste error fares in de gaten houden. Dit zijn mijn favorieten:

Nederlandse error fare websites:
Ticketspy.nl
Weflycheap.nl
Vakantiepiraten.nl
ErrorFares.nl

Buitenlandse error fare websites:
Secretflying.com
Flynous.com
HolidayPirates.com
Fly4free.com


Error fare

Abonneer je op hun Facebook-pagina’s en meld je aan voor de nieuwsbrieven, zodat je dagelijks een update in je mailbox ontvangt. Het kan even duren voor je een topdeal ziet die bij je past, dus wees geduldig Ć©n flexibel. In sommige gevallen zul je bijvoorbeeld vanuit Parijs moeten vliegen. Klinkt niet ideaal, maar hĆ©, als het je honderden euro’s scheelt is het zeker de moeite waard om een trein- of busticket die kant bij te boeken.

Boek meteen wanneer je iets ziet dat je wel wat lijkt, want zodra een vliegmaatschappij achter hun fout komt, is de deal over het algemeen meteen van tafel (en dus van de website af).

En ook handig om te weten: pas wanneer de status van je boeking is ‘confirmed’, weet je zeker dat je ticket geldig is verklaard.

Geen rechten

Weet echter wel dat een boeking op basis van een error fare je gƩƩn rechten geeft. Je kunt je ticket dus niet claimen als de luchtvaartmaatschappij erachter komt dat er tickets voor te weinig geld zijn verkocht. Zorg daarom altijd dat je met je creditcard boekt: je hebt meer kans dat je je geld terugkrijgt als je via deze weg hebt betaald.


Heb jij al eens gebruik gemaakt van een ‘error fare’?


author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’