Londen is altijd leuk. Maar heb je de highlights van de Britse hoofdstad inmiddels wel afgetikt en zoek je een toffe besteding van je tijd in Engeland? Ga naar Brighton! Ideaal om als dagtrip vanuit Londen te maken, want: strand, zee, (soms zon), supergezellig centrum en perfect om eens flink te gaan shoppen.Ā 

Ik zal gelijk beginnen met het goede nieuws: vrijwel alles in Brighton is op loopafstand en alles is wel in een volle dag/twee dagen te zien. Is er ook slecht nieuws? Behalve dat je hier vaak typisch Engels weer hebt, nee.

Brighton is dus echt heel erg leuk. Zelfs als het zwaar bewolkt is en er af en toe een druppel uit de lucht komt. De stad ligt in het zuiden van Engeland, direct aan de kust. Een beetje vergelijkbaar met Scheveningen, zo met de pier. Sterker nog: Brighton stond ooit bekend om het reuzenrad, maar tegenwoordig staat het gevaarte op de pier in, je verwacht het niet, Scheveningen.Ā Lang, lang geleden was Brighton een vissersplaats, maar aan het begin van de 19e eeuw zwaaide George IV zijn scepter en werd het dorp omgetoverd tot een sjieke badplaats voor de rijken. Vandaar dat Brighton nogal over wat Victoriaanse panden beschikt en je veel mooie gebouwen ziet.

Ik raad je vooral aan om lekker door de verschillende straten en woonwijken heen te struinen. De Victoriaanse huizen zijn echt prachtig! Maar deze plekken mag je sowieso niet overslaan:

Royal Pavilion

Het paradepaardje van Brighton: de Royal Pavilion. Een stukje India in Engeland, iets wat je totaal niet zou verwachten in een kustplaats. Het is een klein paleis, gebouwd (of beter gezegd: laten bouwen) door prins George IV. Officieel een plek voor hem om tot rust te komen, maar eigenlijk gebruikte hij het om in het geheim dates met zijn maƮtresse te kunnen hebben. De stiekemerd. Inmiddels is het omgetoverd tot een museum (het Brighton Museum & Art Gallery), en is het ook toegankelijk voor publiek. De tuinen om het paviljoen zelf mogen er overigens ook zijn.

Dagtrip Londen: Brighton

Brighton Dome

Recht tegenover de Royal Pavilion vind je de Brighton Dome. Van buiten denk je misschien dat het een moskee is, maar niets is minder waar: het is een concerthal, een theater Ć©n een manege in een.

Brighton Dome

Brighton Pier

Ik noemde ‘m hierboven al even: de pier van Brighton! Niet te missen, en misschien wel de bekendste plek van de stad. De pier stamt uit de Victoriaanse tijd en biedt nu winkeltjes, cafĆ©s en kermisattracties. Supertoeristisch, maar daar is op z’n tijd natuurlijk helemaal niets mis mee.

Brighton Pier

British Airways i360

Mocht je zin hebben om de hoogte in te gaan en een bizar mooi uitzicht te krijgen, dan moet je echt de British Airways i360 in! De observatietoren is 162 meter hoog, ligt net ten zuiden van de pier en zorgt bij mooi weer voor zicht op zowel Brighton, het Engelse Kanaal en South Downs National Park. Niet heel goedkoop overigens (Ā£16.00), maar voor de liefhebber wel echt de moeite waard. En nu het reuzenrad weg is, moet je toch ergens de lucht in. Toch?

British Airways i360

Brighton leent zich ook uitstekend om eens even flink te gaan shoppen. Zeker doordeweeks is het hier een stuk fijner tassen sjouwen dan in het drukke Londen!

The Lanes

The Lanes zijn misschien wel de leukste straatjes van Brighton. Eigenlijk zijn het smalle steegjes, waar de schattigste boetiekjes en tofste horeca gevestigd zijn. Inclusief Choccywoccydoodah: je-weet-wel, van dat TLC-programma. Voor een compleet overzicht van het aanbod, klik hier. Vroeger waren The Lanes het hart van het vissersdorp, tegenwoordig is het het historische hart van Brighton. Kijk nou hoe leuk:

North Laine

North Laine is de plek waar je moet zijn als je van boho, vintage of gewoon Ć¼berhaupt van unieke (en oude) dingen houdt. Het gebied biedt 300 winkels die je alleen daar vindt (dus geen ketens) en wordt gezien als het culturele hart van de stad. De wijk is ook perfect voor als je van street art houdt!

Brighton North Laine

Brighton North Laine

Brighton North Laine

Churchill Square

Aan Churchill Square vind je een groot overdekt winkelcentrum vol lokale winkels en grote ketens (hallo H&M, Topshop en Hollister). Ideaal voor als het regent! Het plein grenst aan Western Road, waar je ook veel bekende winkels vindt. Denk New Look. Denk Marks & Spencer. Denk Primark.

Praktische informatie

Betaalbaar hotel in Brighton

Wil je je ’s avonds niet druk hoeven maken over of je de laatste trein terug naar Londen wel gaat halen? Blijf overnachten! Extra reden: het grote voordeel van Brighton is dat de prijzen stukken lager liggen dan in de hoofdstad. Zo verbleef ik voor een paar tientjes in hetĀ Britannia Study Hotel. Prima om een nachtje in door te brengen, en op loopafstand van het treinstation van Brighton (Ā±10-15 minuten lopen).

Vervoer naar Brighton

Wil je direct vanaf het vliegveld naar Brighton? Zorg dan dat je vliegt op London Gatwick; dit vliegveld ligt het dichtste bij Brighton en hier vertrekt een directe trein richting de kust (duur: 30-40 minuten). De goedkoopste vliegtickets kun je het beste vinden via Skyscanner.

Tickets voor de trein kun je gewoon op de stations zelf aan de automaat kopen (kosten: Ā£10.20 als je buiten de spits reist). Toch liever een auto huren, zodat je zelf kunt bepalen wanneer je vertrekt? Ik regel mijn huurauto altijd via Sunny Cars, zodat je 100% gedekt bent en 24/7 de Nederlandse klantenservice kan bereiken in geval van nood.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’