Als je de Tower Bridge, Buckingham Palace, London Eye, Big Ben, Piccadilly Circus en Oxford Street allemaal wel hebt gezien en je graag nog eens iets anders wilt doen, dan heeft Londen nog genoeg opties voor je klaarliggen. EĆ©n daarvan is een bezoek aan Greenwich, een wijk helemaal aan de zuid-oostkant van de stad.

Wil je Greenwich goed ontdekken, trek er dan een hele ochtend en/of middag voor uit. Vanuit het stadscentrum van Londen kan je de wijk op een aantal verschillende manieren bereiken: met de auto, trein, DLR of per boot. Vanaf Charing Cross, Waterloo East, Cannon Street (niet op zondag) en London Bridge gaat er een rechtstreekse trein naar Greenwich Station. De DLR, oftewel de Dockland Ligt Railway, is ook een treinverbinding, maar net even wat bijzonderder; deze trein rijdt zonder bestuurder. Als het kan, probeer dan helemaal voorin zitten: je kunt dan recht vooruit kijken en zo lijkt het net alsof je zelf rijdt. Vanaf metrostation Bank kan je de DLR nemen naar het treinstation van Greenwich.

Ferry

Origineler en vooral veel leuker is om de boot ter hoogte van de Big Ben te pakken. Voor ongeveer 12 pond per persoon kan je met de ferry over de Theems naar Greenwich varen. Bij de Big Ben zitten verschillende bedrijven die deze dienst aanbieden; de een gaat rechtstreeks, de ander stopt een aantal keer onderweg. Deze vorm van transport is natuurlijk onwijs toeristisch, maar op deze manier heb je wel de gehele route een uitzicht om u tegen te zeggen. Onderweg vaar je langs hypermoderne wijken, oude pakhuizen en verschillende haventjes, en vaar je onder de London Bridge en Tower Bridge door. Reken maar dat dat wat originele plaatjes kan opleveren! Na een vaartocht van ongeveer een half uur/drie kwartier legt de ferry aan bij Greenwich Pier.

Greenwich staat bekend om een aantal dingen: de leuke straatjes, het National Maritime Museum, Greenwich Park en de Greenwich Observatory. Met name de laatste twee zijn onmisbaar bij een bezoek aan deze wijk, maar gelukkig loop je automatisch door het park heen als je het uitkijkpunt bezoekt.

GMT

In Greenwich is de tijdstandaard afgesproken die wereldwijd gehanteerd wordt: de GMT (Greenwich Mean Time). Als de zon daar op het hoogste punt staat, dan is het 12 uur lokale tijd. Het ā€˜bewijsā€™ hiervan ligt bij de Greenwich Observatory. Hier is een gratis museum te bezoeken, waarin precies wordt uitgelegd waarom en hoe de tijd hier is vastgesteld en welk groot brein hierachter zit. Bij het uitkijkpunt ligt ook de meridiaanstreep, waarin alle tijdsaanduidingen ter wereld in kaart worden gebracht. Pas op voor lange rijen bij het meridiaanbeeld. Mocht je toch snel een foto willen maken, ga dan snel aan de andere kant van het beeld staan; daar staat doorgaans niemand! Ook is er een bloementuin(tje) te vinden, de precieze tijdsaanduiding van dat moment, en kan je tegen een kleine vergoeding een certificaat krijgen waarop staat dat je bij het punt bent geweest.

En met mooi weer is de Greenwich Observatory natuurlijk ook een perfecte plek voor een prachtig uitzicht over de stad. Maar zoals je ziet, was dat hier helaas niet het geval.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’