Van plan om een tandemsprong op Texel te maken? Doen, het is ZO tof! Hier lees je alles over mijn eigen ervaring en geef ik je handige tips over wat je van tevoren wilt weten.

Wat is een tandemsprong?

Een tandemsprong is niets anders dan springen uit een vliegtuig, samen met een ervaring instructeur die vastzit op je rug. In Nederland heb je elf mogelijkheden om zo’n ‘duik’ te maken. Mijn keuze is gevallen op Texel, vooral vanwege het feit dat het een eiland is. Als je dan toch in de lucht hangt, is het beeld (een stuk land omgeven door heel veel water) dat je dan krijgt toch iets spectaculairder dan wanneer je alleen maar weilanden om je heen ziet. En toegegeven, het is gelijk een goede reden om een weekendje weg te gaan.

Tandemsprong Texel

Mijn tandemsprongervaring

Wanneer ik de instructeur vraag hoe vaak hij al gesprongen heeft, krijg ik een kort, maar duidelijk antwoord: “Ehm, ik denk zo’n 16.000 keer?” Een hele opluchting, want ik neem nu de proef op de som door zelf te gaan parachutespringen. Als ik heel eerlijk ben, maakt het idee dat ik met een ervaren parachutist een tandemsprong ga maken, de zenuwen toch een heel stuk minder dramatisch. Want het is toch wel wat, drie kilometer naar beneden vallen in de hoop dat je weer met beide benen op de grond terecht komt.

De sprong zelf

Samen met drie andere springers worden we uitgebreid voorbereid op wat er komen gaat. Eén van de instructeurs vertelt hoe we in het vliegtuig moeten gaan zitten (niet heel charmant, iedereen zit tussen elkaars benen), een ander zorgt ervoor dat we de juiste pakken aankrijgen en goed worden gezekerd. Daarna is het een kwestie wachten tot het vliegtuig gereed is en de instructeurs aan de springers worden toegewezen. Na nog één laatste zekeringscheck kunnen we gaan!

Pas wanneer ik in het vliegtuig zit komt het besef dat ik echt ga springen. Of beter gezegd, ik ga me echt laten vallen. Ik ga dertig seconden lang met 200km/h naar beneden, om vervolgens m’n parachute open te trekken en op een langzamer tempo mijn reis naar de grond voort te zetten. En dan maar hopen dat er niets misgaat. Een kleine paniekaanval overvalt me, maar zodra het vliegtuig stijgt, je door de wolken heen vliegt en de zon in de verte ziet, is het vooral een kwestie van genieten. Wanneer we op drie kilometer hoogte zijn, laten mijn medespringers zich één voor één uit het vliegtuig vallen.

En dan komt het moment dat het jouw beurt is. Of je nu wilt of niet, je gaat. Met een instructeur op je rug heb je op dat moment gewoon niet zo veel te zeggen. Het gevoel dat door je heen gaat wanneer je valt is bijna met geen pen te beschrijven. Ik herinner me nog dat ik heel hard gilde en m’n ogen dichthield; als schrikreactie op de snelheid van 200 km/h. Al snel komt het besef dat ik zo natuurlijk geen hout zou zien. Wanneer ik m’n ogen open doe zie ik vooral heel veel mist, maar ‘langzaamaan’ zie ik het eiland en de zee dichterbij komen.

Na een halve minuut mag je zelf je parachute opentrekken. Nadat je het gevoel hebt dat je weer een kilometer omhoog wordt getrokken, is het vervolgens puur genieten van de omgeving, want voor je het weet ben je weer beneden en is het avontuur voorbij.

Die kick van mijn instructeur? Ik kan me voorstellen dat hij het na 16.000 keer nog steeds niet zat is. Het gevoel dat je vliegt, dat je on top of the world bent, dat niemand je iets kan maken. En vooral die adrenaline die door je lijf giert. Het is één van de gaafste dingen die ik ooit heb gedaan. Dat vraagt om meer, veel meer!

Tandemsprong Texel: handige info

Weer

In mijn situatie was het heel erg bewolkt en was het een twijfelgeval of mijn sprong door kon gaan. Dat had niet zozeer met de wolken te maken, maar meer met de kou: door deze combinatie was er ijsvorming mogelijk op de vliegtuigen en dan is het te gevaarlijk om de lucht in te gaan. Mocht je vlucht niet doorgaan, dan word je kosteloos verplaatst naar een andere dag. Is het alleen bewolkt? Dan is (over het algemeen) niets aan de hand.

Natuurlijk is het leuker om met mooi weer te springen, maar een grijze dag hoeft geen nadeel te zijn. Nu kan je zeggen dat je door een wolk heen bent gevallen, en nu zie je langzaamaan pas de grond tevoorschijn komen in plaats van dat je alles meteen al zou zien. Ik vond dat echt heel tof.

Reserveren

Het is aan te raden om van tevoren al te reserveren, zodat je in ieder geval zeker weet dat je ook echt kan springen op die dag. Mocht het weer heel slecht zijn (te koud/regen/onweer/dikke mist), dan kan het gebeuren dat je sprong wordt uitgesteld. Ziet het er niet goed uit, bel ’s ochtends even naar het desbetreffende paracentrum, zij kunnen je precies vertellen wat de procedure zal zijn. In mijn geval kon ik gewoon komen, maar werd mijn sprong een uurtje uitgesteld vanwege de ijspegels die zich op het vliegtuig vormden.

Prijs

Dat varieert en hangt af van welk type sprong je maakt en of je bijvoorbeeld ook nog foto- en video-opnames wil laten maken. Gemiddeld spring je voor €200,-.

Tip: momenteel loopt er een actie via Groupon waarbij je maar liefst 100 euro korting krijgt! Klik hier voor meer info ⇒

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒