Wat te doen op Texel
Wat te doen op Texel

Wat te doen op Texel: 5 ultieme tips

Texel is een gevalletje: daar zou ik eigenlijk heel veel vaker heen moeten gaan. Elke keer als ik de boot af stap voelt het direct alsof ik op vakantie ben. Want man, wat zijn de ellenlange stranden en schattige dorpjes hier toch fijn en gezellig. Niet voor niets is het in 2016 nog door Lonely Planet uitgeroepen tot een van de mooiste bestemmingen van Europa! Maar wat is er precies te doen op Texel? Vijf tips die je verblijf gegarandeerd een succes maken.

Texel is een gevalletje: daar zou ik eigenlijk heel veel vaker heen moeten gaan. Elke keer als ik de boot af stap voelt het direct alsof ik op vakantie ben. Want man, wat zijn de ellenlange stranden en schattige dorpjes hier toch fijn en gezellig. Niet voor niets is het in 2016 nog door Lonely Planet uitgeroepen tot een van de mooiste bestemmingen van Europa! Maar wat is er precies te doen op Texel? Vijf tips die je verblijf gegarandeerd een succes maken. 

Naar Texel ga je niet omdat het er zo hip is. Tuurlijk heb je er wat toffe hotspots, maar het eiland staat (voor mij in ieder geval) garant voor gezelligheid, knusheid en kneuterigheid. En dus doe je ook gezellig, knusse en vooral kneuterige dingen. En soms iets dat voor ietwat adrenaline zorgt:

1. Ga zeehonden spotten

Mijn persoonlijke hoogtepunt: varen met een RIB-boot! Scheur met 75 kilometer per uur over de zee, richting Noorderhaaks. Hier zie je op een goede dag (en die had ik) tientallen zeehonden op het zand liggen. En met een beetje geluk komen ze heel nieuwsgierig richting de boot zwemmen. Onvergetelijke ervaring. Tip: voorin zitten terwijl het regent is niet zo’n heel fantastisch plan. De druppels voelen als hagel, je kunt met geen mogelijkheid vooruit kijken en, je wist niet dat het kon, je ooglid wappert ineens ook alle kanten op. Weer wat geleerd. Een uur varen met Bruuzer Texel kost overigens €39,50 per persoon.

Een goedkopere optie is overigens Het Sop, waar je vanaf €12,50 p.p. richting de zeehonden gaat.

Zeehonden spotten op Texel

Zeehonden spotten op Texel

Zeehonden spotten op Texel

2. Waai uit op het strand

Als je besluit om buiten het hoogseizoen naar Texel te gaan, dan heb je heel grote kans om hele stranden (bijna) voor jezelf te hebben. Zo was ik op een zondagochtend begin oktober bijna de enige die bij het strand bij de vuurtoren van De Cocksdorp was. Op een paar vliegeraars en hondenuitlaters na was er niemand. Heerlijk! En ideaal als je even flink wilt uitwaaien. Met ruim 30 kilometer aan zandstrand is er keuze genoeg. En na een flinke wandeling of zonsessie kun je mooi een van de vele strandpaviljoens onveilig maken.

Wat te doen op Texel

Wat te doen op Texel

3. Ontdek de schattige dorpjes

De grootste stad van Texel is Den Burg. En als ik zeg ‘groot’, dan betekent dat op dit eiland 7.000 inwoners. Eigenlijk is het dus een heel klein dorp, maar door de vele hotels, restaurants en winkels voelt het als veel meer dan dat. Het is dé plek om je aankopen te doen. Maar Texel heeft meer te bieden: ga bijvoorbeeld naar het petite Oosterende. Door velen gezien als het mooiste dorp van het eiland, en ik snap dat wel: de schattige straatjes en steegjes met oude gevels sluit je direct in je hart. Of ontdek Oudeschild, het enige dorp dat direct aan zee ligt en daardoor over een grote haven beschikt. Met een beetje ‘geluk’ ben je er op een dag dat het zeewater zo hoog komt dat de kade overstroomt.

Den Burg, Texel

Oudeschild, Texel

Oudeschild, Texel

4. Huur een (elektrische) fiets

Een elektrische fiets? Ja! Klinkt alsof je ineens dertig jaar ouder bent geworden, maar geloof mij, zo’n fiets is een feest op Texel. Want a) het wil hier nogal eens behoorlijk waaien en b) als je het hele eiland over wilt crossen ben je blij dat je een beetje hulp hebt. Het is immers vakantie, moe worden doen we thuis wel weer. Moet je ‘m alleen niet vergeten aan te zetten (guilty). Een fiets reserveren doe je heel makkelijk bij Fietsverhuur Texel, kun je je exemplaar gelijk bij aankomst op Texel in de haven ophalen. Je eigen fiets meenemen kan natuurlijk ook. Hoe dan ook: zorg in ieder geval dat je een fiets ter beschikking hebt op het eiland, want zo kom je het makkelijkst op de mooiste plekjes. Sla zeker de natuurgebieden De Hors (hier zie je het ontstaan van nieuwe duinen), Utopia (spot hier talloze vogelsoorten) en De Slurfter (de enige plek in Nederland de zee ongehinderd kan binnenstromen) niet over. En gezien er meer schapen dan mensen op het eiland wonen, hoef je ook niet lang te fietsen voor je wat exemplaren tegenkomt.

Wat te doen op Texel

5. Maak een tandemsprong

Voor de echte daredevils onder ons: boek een tandemsprong! Een eeuwigheid geleden kreeg ik dit ooit als verjaardagscadeau en ik raad het nu iedereen die er ook maar een seconde over nadenkt aan om het eens te doen. Echt, de adrenalinekick die je hiervan krijgt is met niets te vergelijken. Een ietwat dure grap, maar met het Texels Rondje krijg je 10% korting op je tandemsprong (of rondvlucht), scheelt toch weer een paar tientjes!

Wat te doen op TExel

Praktische informatie Texel

Hoe kom je op Texel?

Vanuit Den Helder pak je de pont naar Texel. De boot vertrekt elk uur om .30, tijdens drukke momenten gaat ‘ie elk half uur. De overtocht duurt zo’n twintig minuten. Ga je met de auto naar Texel? Boek voor alle zekerheid vooraf al je overtocht, zodat je niet in de rij voor de kassa hoeft te wachten. Tarieven variëren per type voertuig en tijdstip dat je gaat reizen (check de actuele lijst hier).

Kom je het met OV? Als je in Den Burg of De Koog verblijft kun je bus 28 pakken. Voor andere plekken moet je vooraf een Texelhopper busje reserveren (zie hier voor meer informatie). Voor bus 28 kun je je OV-chipkaart gebruiken, voor de Texelhopper heb je een Texelhopperkaartje nodig. Deze kun je in Den Helder bij het station kopen en op diverse plekken op Texel.

Waar slapen op Texel?

Ik verbleef in Hotel de Lindeboom in Den Burg: ideaal voor zowel als je met het OV/fiets naar het eiland komt als wanneer je met de auto gaat, want het hotel heeft een eigen parkeerterrein. En het ontbijt is hier echt fantastisch.

Wil je zeker weten dat je de beste deal krijgt? Dan kun je het beste je verblijf bij VVV Texel boeken. Dat is nu helemaal een goed idee, want je krijgt nu een Texels Rondje Voordeelpas cadeau. Met die pas krijg je tot €175,- korting per persoon op de meest uiteenlopende dingen. Ga bijvoorbeeld naar het Texels Wijnhuis, waar je een gratis proeverij in de oude kelder krijgt. Krijg 15% korting op de ‘Gerechies van het Schout’ bij het Schoutenhuys in Den Burg (een van de beste restaurants van het eiland en dit menu is ZO lekker) en krijg korting op je entree bij diverse musea op Texel (zoals bij Kaap Skil – zie foto hieronder), ideaal voor als je de pech hebt dat het slecht weer is.

Wat te doen op Texel

Delen?

.

Gratis ebook

Ander leesmateriaal

4 Comments

  1. Ik kwam vroeger wel eens op Texel omdat mijn oom er woont, ik vind het een heel fijn eiland! Vorig jaar ben ik er twee keer geweest en heb ik een fietstocht gedaan. Ook met kamp in groep 8 was Texel onze bestemming. Ik heb er alleen maar goede herinneringen aan. Ik wil nog wel eens meer delen van Texel ontdekken, ik heb namelijk het meest Noordelijke deel nog nooit bezocht. Ook het zeehonden spotten klinkt super, dat zou ik ook wel eens willen doen! Ik vind de Koog een heel leuk en gezellig dorp waar je goedkoop en lekker kunt eten. Texel voelt altijd als vakantie!

  2. Dit klinkt echt als een geweldig weekendje/midweekje weg. Waar iedereen wel eens met school oid op texel komt ben ik in de afgelopen 23 jaar nog nooit op Texel geweest.. Echt ik schaam me er bijna voor, haha. Ik denk dat ik toch maar eens een weekendje weg moet gaan plannen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.