De bezienswaardigheden van Rotterdam zijn door de Tweede Wereldoorlog allesbehalve vergelijkbaar met historische steden als Amsterdam, Utrecht of Maastricht. Dat wil niet zeggen dat ze niet de moeite waard zijn: juist wel! Hier is het vrijwel overal modern, hip en heel industrieel, met af en toe een vleugje geschiedenis. Met deze tips zie je in één dag tijd de leukste plekken van de stad.

Vroeger had ik niet zoveel met Rotterdam, maar ik moet eerlijk zeggen: in de loop der jaren ben ik de stad steeds meer gaan waarderen. Sterker nog: ik vind het nu zelfs een van de leukste steden van Nederland. En dat komt mede door deze bezienswaardigheden in Rotterdam. Ideale bestemming voor een weekendje weg! Mocht je nog een fijne accommodatie zoeken om te verblijven: ik kan je CityHub Rotterdam van harte aanraden. Goedkoop, op een toplocatie en vooral heel gezellig.

Stop 1: goedkoop parkeren in Rotterdam

Laat ik gelijk beginnen met een praktische tip: je kunt natuurlijk heel makkelijk arriveren met de trein op het geheel vernieuwde Rotterdam Centraal. Maar mocht je toch besluiten om met de auto te komen, dan wil je natuurlijk niet de hoofdprijs betalen. Ik zette de auto in de kleine Parkbee-parkeergarage op de Admiraliteitskade, op loopafstand van het centrum van Rotterdam. Je betaalt hier maar €1,- per uur en maximaal €7,50 per dag. Je moet overigens wel een Park Mobile account hebben.

Adres: Admiraliteitskade 36


Stop 2: Kubuswoningen

Vanaf hier is het zo’n 15 minuten lopen naar de eerste stop: de Kubuswoningen. Onderweg kom je De Bakkerswinkel tegen, mocht je nog een goede koffie kunnen gebruiken.De iconische woningen staan direct naast de bekende Markthal; je kunt in principe altijd door de gangen heen lopen, maar het is voor een paar euro ook mogelijk om een van de huizen te bezoeken – de zogenoemde Kijk-Kubus. Slapen in een Kubuswoning kan ook: Stayokay Rotterdam is hier gevestigd (en heeft hele goede beoordelingen).

Adres: Overblaak 70

Bezienswaardigheden Rotterdam

Stop 3: Markthal

De Markthal is zo’n plek die inmiddels al zoveel bekendheid heeft vergaard, dat je bijna zou denken dat het dan alleen maar kan tegenvallen. Maar nee, het is er echt heel tof. Het gebouw zelf is prachtig (check het plafond, al is die niet te missen) en er zitten zulke leuke ‘kraampjes’. Heel veel vers, heel veel lekkers en heel gezellig. Ik kan me zo voorstellen dat het hier in het weekend heel druk kan zijn, maar op een doordeweekse dag is het er heerlijk rustig.

Wil je de Markthal écht goed ontdekken? Ga dan mee op een tour: je krijgt dan een blikje achter de schermen, een heuse proeverij en je hoort alles over het gebouw. Aanrader! Klik hier voor meer info ⇒

Adres: Dominee Jan Scharpstraat 298

Bezienswaardigheden Rotterdam: Markthal Rotterdam

Bezienswaardigheden Rotterdam: Markthal Rotterdam

Bezienswaardigheden Rotterdam: Markthal Rotterdam


Stop 4: Oude Haven

De Oude Haven is letterlijk een van de oudste havens van Rotterdam en ligt direct naast de Kubuswoningen. Tegenwoordig is het een erg populair uitgaansgebied: je vindt hier heel veel terrasjes, restaurants en bars. Aan de overkant van de Maas heb je zicht op het Witter Huis, de eerste wolkenkrabber van Europa.

Adres: Oude Haven

Bezienswaardigheden Rotterdam


Stop 5: het centrum

Zeker niet het hoogtepunt van de stad als je het mij vraagt, maar toch een wel een must als je er toch bent en even wilt shoppen: het centrum. Met de beroemde Koopgoot, en alle bekende winkels die je je maar kunt bedenken. Vanaf de Oude Haven is het ongeveer vijf minuten lopen voor je bij de Keizerstraat komt: vanuit daar heb je toegang tot alle winkelstraten.

Adres: Koopgoot

Stop 6: Centraal Station

Mocht je met de trein richting Rotterdam gaan, dan gok ik dat je er al even doorheen gestruind bent, maar zo niet: doe het alsnog! Het centraal station van de stad heeft de afgelopen jaren een flinke transformatie doorgemaakt. Van buiten een architectonisch hoogstandje, van binnen gevuld met veel koffietentjes en winkels. Net buiten het centraal station (loop richting de bussen) vind je Lebkov en Sons: heerlijke koffie en heel betaalbare verse boterhammen. Ideaal voor als je even snel een broodje wil eten.

Adres: Stationsplein 2

Bezienswaardigheden Rotterdam: Rotterdam Centraal Station


Stop 7: Erasmusbrug

Neem vanaf het centraal station de metro (D of E) en stap uit bij Wilhelminaplein. Volg de bordjes ‘Erasmusbrug’ en zodra je buiten komt heb je direct zicht op – je verwacht niet – de Erasmusbrug. Steek het kruispunt schuin over en je kunt met een trapje naar boven. Vanaf hier heb je echt een topuitzicht op de brug.

Adres: Erasmusbrug

Bezienswaardigheden Rotterdam: Erasmusbrug


Stop 8: Hotel New York

Met een beetje geluk ligt er een gigantisch cruiseschip in de Passenger Terminal, anders zou ik je aanraden om lekker snel de Wilhelminakade af te lopen en richting Hotel New York te gaan. Een iconisch hotel, want: vroeger (van 1873 – 1984) het kantoor van de Holland America Line en daarna heeft het 10 jaar leeg gestaan. Tegenwoordig is het vooral een heel tof hotel met veel verwijzingen naar de vroegere functie, maar met de luxe van nu. Je kunt er ook prima een drankje op het terras drinken.

Adres: Koninginnenhoofd 1

Bezienswaardigheden Rotterdam: Hotel New York Rotterdam

Stop 9: Fenix Food Factory

Loop vervolgens achterlangs richting de Rijnhavenbrug die je naar Katendrecht brengt. Heel vroeger wilde je hier nog niet dood gevonden worden (lees: havensbuurt en rosse buurt met veel zeemanskroegen, je kunt je vast een voorstelling maken van wat er allemaal gebeurde), vandaag de dag wordt het er steeds hipper. Zo vind je er de Fenix Food Factory: een overdekte markt in een oude havenloods. Je kunt er boodschappen doen, dingen proeven en leren hoe producten gemaakt worden. Gesloten op maandag.

Adres: Veerlaan 19

Bezienswaardigheden Rotterdam: Fenix Food Factory

Bezienswaardigheden Rotterdam: Fenix Food Factory


Stop 10: Witte de Withstraat

Via de Erasmusbrug kom je al snel terecht in de Witte de Withstaat. Naar mijn idee een van de gezelligste straten van Rotterdam en vol hotspots, toffe ho(s)tels (Hotel Bazar is mijn favoriet, fijn restaurant ook) en heel veel cultuur. Sterker nog, het wordt gezien als dé kunst- en cultuurstraat van de stad, dus als je een beetje een liefhebber bent, zit je hier goed. Vanuit hier is het een half uurtje lopen terug naar je auto (of pak vanaf Eendrachtsplein metro A, B of C en stap uit bij halte Oostplein).

Adres: Witte de Withstraat


Andere bezienswaardigheden in Rotterdam

  • Beklim de Euromast (koop hier alvast je ticket zodat je ter plekke niet hoeft te wachten)
  • Mooi weer? Ga chillen in het Kralingse Bos of direct aan de Kralingse Plas
  • Ga langs de SS Rotterdam en leer meer over de geschiedenis van het cruiseschip (of blijf er gewoon een nachtje slapen)
  • Is het slecht weer? Bezoek een museum, zoals het Boijmans – Van Beuningen Museum of het Nederlands Fotomuseum
  • Struin door het historische stadsdeel Delfshaven

Bezienswaardigheden Rotterdam: looproute

En nog even de looproute op Google Maps: kun je die er mooi bij houden tijdens je bezoek aan Rotterdam!

Wil je graag begeleid worden door een gids en meer horen over de stad? Ga dan mee met een stadswandeling of boek een rondvaart over de Maas.

Deel 1 (Admiraliteitskade tot Centraal Station):

Deel 2 (Wilhelminakade tot Admiraliteitskade):


Artikelen over Nederland

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 13 september 2017.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒