Het is het nieuwste stukje Nederland: de Marker Wadden! Je vindt de vijf eilanden voor de kust van Lelystad. Het is er een walhalla voor natuurliefhebbers en mensen die op zoek zijn naar rust en buitenlands aandoende stranden. Lees er hier alles over!

Dankzij de corona-zomer ben ik dit jaar alleen maar in eigen land gebleven. Op vakantie in eigen achtertuin (figuurlijk gesproken). Nooit gedacht dat op ontdekkingstocht in Nederland gaan me zoveel nieuwe plekken zou brengen! Letterlijk, want een daarvan is écht nog heel nieuw: de Marker Wadden. Ga je er nu heen, dan ben je een van de eerste bezoekers van het eiland. Hoe tof?!

Wat is de Marker Wadden?

De Marker Wadden is een eilandengroep van vijf eilanden in het Markermeer, ter hoogte van Enkhuizen en Lelystad. Het is het nieuwste stukje Nederland: het natuurgebied is pas sinds september 2018 toegankelijk voor publiek. Dat wil zeggen: je bent welkom op één van de eilanden (het Haveneiland), de andere vier eilanden zijn puur en alleen bedoeld als rustplaats van heel veel vogel- en vissoorten.

Loop je hier rond, dan heb je écht het gevoel in het buitenland te zijn. Op sommige plekken deed het me zelfs denken aan IJsland, en dat zegt wat. Met een beetje mazzel kom je tijdens je ontdekkingstocht over de wandelpaden maar een paar andere toeristen tegen: je waant je even helemaal alleen op de wereld, op de aanwezigheid van de vele vogels na. Verwacht hier duinen, stranden, moerassen en heel veel andere bijzondere natuur.

Waar je ook kijkt: je ziet telkens weer iets anders. Één wandeling is al leuk, maar doe hetzelfde loopje een paar uur later weer en je spot heel andere dingen én in ander licht.

Marker Wadden
Marker Wadden

Vervoer naar de Marker Wadden

Er zijn twee manieren om op de Marker Wadden te komen: met een eigen of gehuurde boot of met de veerdienst die vanaf de Bataviahaven in Lelystad vertrekt. De boottocht duurt zo’n drie kwartier á een uur.

Veerboot Marker Wadden

Het belangrijkste om te onthouden: plan goed vooruit. De veerboot vaart namelijk niet elke dag! Voor het actuele tijdschema, klik hier. Ook verschillen de vertrektijden per dag:

  • Vanaf Lelystad: 10:00 en/of 13:00 uur
  • Vanaf Marker Wadden: 14:30 en/of 17:30 uur

De reguliere veerboten varen van half mei t/m eind oktober (en twee dagen in november en december).

Kosten: €22,50 (volwassenen) of €10,00 (kinderen t/m 12 jaar). Kinderen t/m 3 jaar gratis.
* Prijzen zijn inclusief gebiedsbijdrage (á €6,00 per persoon). Tickets kunnen in de veerhaven worden gekocht of online via de website van Natuurmonumenten. Ben je lid van Natuurmonumenten? Dan krijg je korting.

Marker Wadden

Eigen of gehuurde boot

Kom je met je eigen (of gehuurde) boot? Dan kun je ervoor kiezen om alleen overdag te verblijven of om te overnachten (klik hier voor meer informatie). Je kunt gedurende de dag aanleggen aan de steiger, mits er plek is. Zeker in het hoogseizoen, de weekenden en met mooi weer kan het druk zijn: kom dus op tijd, want reserveren is niet mogelijk. Je betaalt overdag alleen een gebiedsbijdrage (á €6,- per persoon).

De haven beschikt over 26 ligboxen en ongeveer 12 ligplaatsen aan de passantensteiger. In de haven zijn geen voorzieningen zoals water en walstroom. Er is een aparte steiger voor charterboten en een loswal voor de veerboot.

Marker Wadden

Wat is er te doen op de Marker Wadden?

Het Haveneiland van de Marker Wadden is een walhalla voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Het is een wandelgebied; fietsen en auto’s zijn verboden.

Wandelen

Het Haveneiland is een echt wandeleiland. Er zijn meerdere paden te volgen: doe je alles, dan leg je zo’n 12 kilometer af. De kortste route is 2,5 kilometer. Klik hier om de wandelroutes alvast te bekijken. Op het eiland zelf zijn de routes ook gratis beschikbaar op papier.

Marker Wadden

Vogels spotten

Vind je het leuk om vogels te spotten? Dan zit je hier goed! Er zijn tientallen soorten te vinden op het eiland. Er zijn drie vogelkijkhutten ingericht (de Aalscholver, de Lepelaar en de Duikeend) om je te voorzien van de beste plekken waar je de dieren niet stoort. Vergeet je verrekijker niet!

Rondleiding

Je kunt gewoon zelf op pad, of reserveer bij aankomst een plekje in het havenkantoor voor een rondleiding met gids. Dit kan alleen ter plekke: vol is vol.

Marker Wadden

Strand

Op zelfs de mooiste dag van het jaar vind je hier waarschijnlijk de rustigste stranden van Nederland. Op de Marker Wadden vind je twee stranden:

  1. het havenstrand, dat je direct achter het hoofdgebouw vindt
  2. het Noordstrand, vanaf de haven zo’n drie kilometer wandelen

Op beide stranden mag je zwemmen, maar dit is wel op eigen risico. Kiten en surfen is niet toegestaan.

Marker Wadden

De stranden zijn overigens prachtig: lichtgekleurd zand, omringd door duinen en met uitzicht op het Markermeer. Het grote voordeel: het water is daarom zoet! Verderop zie je waarschijnlijk wat boten die voor anker liggen. Als je niet beter weet heb je het gevoel even aan de Franse Rivièra te liggen. Neem dus sowieso je zwemkleding mee!

Overnachten op de Marker Wadden

Als ik je een tip mag geven: blijf – als het even kan – minstens één nacht slapen op de Marker Wadden. Wanneer de laatste veerboot is vertrokken heb je het idee dat je het eiland bijna voor jezelf hebt, op een paar andere mensen na. Hier overnachten kan op twee manieren:

1. In een duurzaam eilandhuisje

Op het eiland zijn slechts vier accommodaties te vinden: de Eilandhuisjes Marker Wadden. De eilandhuisjes zijn volledig energieneutraal en zelfvoorzienend. Ze bieden plek voor vier of vijf personen en zijn van alle gemakken voorzien (zelfs een vaatwasser, luxe badkamer en magnetron). Het enige wat ontbreekt: een tv, maar als je hier verblijft heb je die écht niet nodig.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen ⇒ 

2. Met je eigen (of gehuurde) boot

Ook kun je overnachten wanneer je met eigen boot komt. Er zijn in totaal 26 boxen en een stapelsteiger (met ongeveer 12 plekken) aanwezig. Het is (nog) niet mogelijk om vooraf een plaats te reserven: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Kom dus op tijd! Handig om te weten: de diepte van de haven is 2,90 meter.

Kosten:

  • Gebiedsbijdrage á €6,00 per persoon (leden van Natuurmonumenten krijgen 30% korting)
  • Liggeld voor 24 uur á €1,30 (laagseizoen) of €1,90 (hoogseizoen) per meter bootlengte

Wij waren met z’n tweeën voor een boot van 8,5 meter in het hoogseizoen €28,15 (€6 x 2 + €1,90 x 8,5) kwijt voor een nachtje.

Lees ook Wat te doen in Nederland: 120 ultieme tips!

Faciliteiten op de Marker Wadden

Verwacht niet al te veel luxe op de Marker Wadden, maar er is genoeg aanwezig om je in je behoeften te voorzien:

  • Havenkantoor: hier betaal je je liggeld/gebiedsbijdrage, maar kun je ook terecht voor vragen, het boeken van een rondleiding én een mini-supermarkt (geen koeling).
  • Eilandpaviljoen: aan de zijkant vind je toiletten, binnenin kun je een video over het ontstaan van het eiland bekijken en consumpties halen/nuttigen. Er is genoeg zitplek binnen én buiten (met uitzicht op het havenstrand en het Markermeer). Volledige maaltijden zijn niet beschikbaar.

Douches zijn (nog) niet aanwezig.

Marker Wadden

Over de foto’s

De Marker Wadden is dé plek voor wie van fotograferen houdt. Dat kan met een gewone camera, maar tegenwoordig is dat allang niet meer nodig om mooie foto’s te maken. Ik liet mijn trouwe Sony Alpha A6000 thuis en ging op pad met alleen mijn Samsung Galaxy S10. Net nieuw, dus een mooie test! Bovenstaande foto’s zijn allemaal met de telefoon geschoten en niet bewerkt.

Ik moet zeggen: ik ben allesbehalve ontevreden. Het voelt een beetje alsof je meerdere lenzen bij je hebt, omdat je heel makkelijk in- en uit kan zoomen zonder dat er kwaliteit verloren gaat. De ‘autofix’-functie zorgt ervoor dat de kleuren al heel mooi uitkomen, terwijl je er niets extra’s voor hoeft te doen. Ben je toch niet tevreden? Dan kun je heel makkelijk het licht en de kleuren bewerken.

Nog meer aanpassingen doorvoeren? Het is mogelijk om op de Samsung Galaxy S10 zélfs het diafragma, de sluitertijd, witbalans en de ISO-waarde te wijzigen. Is dat je te veel werk, dan kies je bij de voorbewerkte instellingen bijvoorbeeld voor nacht- en eetfoto’s. Ook kun je heel simpel hyperlapses, slow motions en live focus foto’s en video’s maken.

samenwerking
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒