Ik ben dus echt groot fan van Banksy. Je weet wel, de kritische kunstenaar die altijd op de meest onverwachte plekken graffitiwerk achterlaat, altijd met een link naar de huidige maatschappij. Inmiddels is hij op heel wat plaatsen ter wereld actief geweest met zijn spuitbussen. In deze drie Europese steden vind je volop Banksy kunst!

Over Banksy

Mocht je Banksy niet kennen, dan even een korte uitleg. Hij is misschien een van de grootste kunstmysteries van deze eeuw (tot nu toe). Niemand weet 100% zeker wie de beste man is die achter alle bijzondere graffitiwerken zit, al is wel vrij zeker dat het om een man gaat. Banksy is dan ook een pseudoniem. Je vindt zijn werk in diverse Europese steden (maar ook in steden in de VS): een aantal hangt er vol mee, in andere steden zijn er soms nog maar een of twee ‘exemplaren’ over. De street art van Banksy kenmerkt zich door zijn humoristische beelden, vaak met een kritische noot naar de maatschappij. Daarnaast is hij erg goed in het aanpassen van bestaande kunst: na het zien van zijn Mona Lisa’s krijg je ineens een heel ander beeld van de vrouw. Hij weet na al die jaren nog steeds goed onder de radar te blijven: zijn werk is er ‘ineens’, dus zonder aankondiging. En dat maakt het juist zo tof.

Je vindt Banksy’s kunst o.a. in:

1. Amsterdam

Laten we beginnen vlak bij huis: Amsterdam! Het werk van Banksy is niet buiten op straat te vinden, maar wĆ©l binnen. In het Moco Museum om precies te zijn, waar je tijdens een uitgebreide tentoonstelling maar liefst vijftig van zijn werken ziet. In een prachtige monumentaal pand vind je de tofste moderne kunst die je in tijden zal zien. Bij ‘Laugh Now’ kijk je naar originals van zijn indoor werk, zoals prints en canvassen. Het museum heeft ze geleend van kunstverzamelaars die ze in hun privĆ©collectie hebben. Denk aan zijn wereldberoemde Girl with Balloon, Laugh Now en Kids on Guns. Centraal staat de Beanfield, met een afmeting van 2,5 bij 3,5 meter.

Banksy kunst: Moco Museum Amsterdam
Banksy kunst: Moco Museum Amsterdam
Banksy kunst: Moco Museum Amsterdam

Banksy kunst: Moco Museum Amsterdam

Banksy kunst: Moco Museum Amsterdam
Banksy kunst: Moco Museum Amsterdam

Mocht je overigens nog meer moderne kunst willen zien, dan zit je gebakken in het Moco Museum. Tot de vaste collectie behoren de zogenoemde ‘Moco Masters’, werken van kunstenaars die een grote stempel op de moderne kunst zoals we die nu kennen hebben gedrukt. Denk aan: Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Damian Hirst en Keith Haring. Daarnaast lopen er ook altijd nog tijdelijke tentoonstellingen.

Alvast je tickets regelen? Dat kan hier >>

Openingstijden:
Zondag t/m donderdag: 9:00 – 20:00 uur
Vrijdag en zaterdag: 9:00 – 21:00 uur

Adres:
Moco Museum
Honthorststraat 20 (naast het Rijks Museum)
1071 DE Amsterdam


Lees ook: al onze artikelen over Amsterdam


2. Bristol

Onlangs was ik in Bristol, de plek waar Banksy geboren en getogen is. Deze Engelse stad werd als zijn eerste playground gebruikt, en hoewel veel van zijn werk is overgespoten, vind je er nog steeds veel vroegere (en nieuwere) pareltjes. Sterker nog, er is zelfs een heuse Banksy Walking Tour die je langs de graffiti van zijn hand brengt. Je kan natuurlijk ook vooraf de locaties opslaan en zelf op ontdekkingstocht gaan. De meeste plekken liggen op loopafstand van elkaar, sommige van zijn werken vind je iets verder buiten het centrum. Mijn favorieten:

Banksy kunst: Bristol

Banksy kunst: Bristol


Lees ook: 7-daagse roadtrip Zuid-Engeland: Somerset, Cotswolds en Stonehenge


3. Parijs

Sinds de zomer van 2018 is ook Parijs een topplek om werk van Banksy te aanschouwen. Tijdens de warme maanden maakte hij meerdere graffiti’s verspreid door de stad. De locaties:

  • Mont-Cenis, Montmartre
  • Pont de Grenelle
  • Nooduitgang Bataclan
  • Rue Victor Cousin, Paris-Sorbonne Universiteit
  • Avenue de Flandres, 19e arrondissement
  • Rue MaĆ®tre Albert, 5e arrondissement
  • Rue Beaubourg, Centre Pompidou
  • Boulevard Ney, Porte de la Chapelle

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Banksy (@banksy) op

Wat vind jij van Banksy’s kunst? 

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’