Wie een dagje of weekend richting Brabant gaat, zal niet direct aan Tilburg als bestemming denken. Zonde, want de stad heeft meer te bieden dan je denkt! Vooral Spoorzone Tilburg is hip, maar ademt tegelijkertijd geschiedenis Ć©n zit vol toffe hotspots.

Spoorzone Tilburg ligt – je verwacht het niet – vlakbij het Centraal Station van de stad. Je kunt dus prima met de trein naar Tilburg reizen, want als je alleen dit deel van de stad wil bezoeken, is alles prima op loopafstand van elkaar. Het is een gebied waar oud en nieuw, maar ook strak en rauw samengaan. Waar vroeger de NS een flinke stempel drukte op de plek, verkocht het bedrijf het in 2010 aan de gemeente. Sindsdien is er een hoop veranderd (en is er nog steeds veel in ontwikkeling): van toffe hotspots tot aan bijzondere gebouwen met een misschien nog wel bijzondere bestemming.

ƉƩn ding hebben ze echter wel allemaal gemeen: het spoor speelt nog steeds overal een rol. En dat maakt de plek juist zo tof.

Spoorzone Tilburg: must do’s

1. Doloris Rooftop & Maze

Doloris Maze
Met stip op nummer Ć©Ć©n staat Doloris Rooftop & Maze. Het voormalige postkantoor heeft inmiddels een heel andere functie gekregen. Vooral de Maze is een ervaring zoals je die nog nooit hebt meegemaakt. Het is het beste te omschrijven als een soort indoor doolhof meets modern museum, maar die omschrijving doet de beleving eigenlijk teniet. Een soort apenkooien, maar dan anders.

Je gaat Ć©Ć©n voor Ć©Ć©n naar binnen. Vooraf krijg je een munt en je telefoon en horloge moet je inleveren. Elk besef van tijd moet weg zijn. Als het jouw beurt is, word je geblinddoekt naar de ingang gebracht door een dame die eruitziet alsof ze zo uit The Handmaid’s Tale is gestapt. Geloof mij: de toon is direct gezet.

Doloris Maze

Je loopt, klimt en kruipt door ruim veertig kamers (die ieder weer een andere surrealistische ervaring voor je in petto hebben), op zoek naar de uitgang. Als je de juiste route kiest kun je er al heel snel uit zijn, maar leuker is het om je dan om te draaien en alsnog de resterende ruimtes te ontdekken. Het voelt echt als een avontuur hierbinnen en je belandt van de ene verbazing in de ander. Denk

Reserveer op tijd een tijdslot, want de wachtlijst is behoorlijk lang. Toegang bedraagt ā‚¬19,00. En: draag makkelijk zittende kleding en schoenen.

Doloris Rooftop
Maar ook als je geen kaartje hebt voor de Maze is een bezoek aan Doloris de moeite waard. Doloris Rooftop is het enige restaurant in Tilburg met dakterras. Om het nog beter te maken: het is zelfs een van de grootste rooftops van de Benelux en heeft een 360Ā° uitzicht. Pak de oude goederenlift naar boven en neem plaats aan een van de picknicktafels, of ga langs de rand van het indoor gedeelte zitten.

Doloris Rooftop
Doloris Rooftop
Doloris Rooftop
Doloris Rooftop
Doloris Rooftop

Binnen zitten is hier ook geen straf. De inrichting is, hoewel het een grote ruimte beslaat – knus en vooral heel mooi gedaan. Rood en paars voeren de boventoon. Op het menu vind je kleine gerechten van over de hele wereld, die prima te delen zijn. Ook de taarten en cocktails zijn een aanrader!

Let op: wil je een hapje eten? Dan moet je vooraf reserveren. Voor alleen een drankje kun je altijd aan komen waaien.

Website: Doloris.nl
Adres: Spoorlaan 21


2. LocHal

LocHal is oprecht een pareltje te noemen, zelfs als je niks met boeken hebt. Het gebouw is door het BNA-publiek zelfs uitgeroepen tot Beste Gebouw van het Jaar 2019.

LocHal

De bibliotheek is pas sinds begin 2019 open, maar het pand zelf staat er al wat langer. In 1932 was dit de werkplaats waar NS-personeel locomotieven repareerde. Hier vond je destijds het rolwagenspoor, de stelplaats en de ketelreparatiewerkplaats. In 2017 startte de renovatie: de staal- en glasconstructie werd opnieuw opgebouwd en veel van de oude elementen werden bewaard. Daarnaast is er veel textiel voor de wanden gebruikt, ontwikkeld in het Textiellab van het Textielmuseum. Twee belangrijke spelers in de geschiedenis van Tilburg komen hier dus samen: de NS en textielindustrie.

LocHal

LocHal

LocHal

Nu vind je er vier verdiepingen, verdeeld over een gigantische bibliotheek, maar ook Kunstloc Brabant (kunstbalie), Brabant C (cultuurfonds) en een Seats2meet-vestiging (co-working space). Overal waar je kijkt zie je herinneringen aan vroeger: denk aan de oude spoorrails, maar ook aan de originele elektriciteitskast. Er zijn ook genoeg moderne snufjes: in de zes thematische labs kun je onder andere je zintuigen prikkelen, door de tijd reizen en experimenteren met nieuwe technologie. Allemaal gratis toegankelijk.

Er worden dagelijks (gratis) rondleidingen gegeven: meld je hiervoor wel vooraf via deze website aan.

Website: LocHal.nl
Adres: Burgemeester Brokxlaan 1000


3. Street art

Voor toffe street art ben je in Tilburg ook aan het juiste adres. Op de plek van de Koepelhal vind je buiten diverse kleurrijke kunstwerken. Leuk om rond te lopen Ć©n binnen te kijken. Er worden hier regelmatig festivals en andere evenementen georganiseerd, zowel binnen als buiten. Wie weet heb je mazzel en ben je er tegelijkertijd met een. Zo was ik er tijdens de Smaak Karavaan, een food festival vol eetkraampjes, lokale drankjes en andere lekkernijen.

Website: SpoorzoneTilburg.nl
Adres: Burgemeester Brokxlaan 1000

Spoorzone Tilburg
Spoorzone Tilburg

4. Spoorpark

Het is een beetje uit de richting (kwartiertje lopen), maar ook het Spoorpark ligt langs het spoor. Sterker nog, in het stadspark loopt nog steeds een stuk oude rails. Het park is nog volop in ontwikkeling, maar je kunt er al al wel terecht voor een stadscamping, panoramatoren, bijzondere waterbeken en plek om even te chillen. Nu trekt het voornamelijk gezinnen, maar ik gok dat dat wel veranderd wanneer het theehuis en outdoor urban sports park openen.

Website: Spoorparktilburg.nl
Adres: Sint Ceciliastraat 1

Spoorpark Tilburg

Spoorzone Tilburg: hotspots

5. Raw

Ik vond Raw een van de tofste plekken binnen Spoorzone Tilburg. Een hippe hotspots met een fijn terras, maar waar je ook prima binnen kan zitten. Industrieel meets vintage, en vooral heel erg gezellig. Ze serveren lunch en diner, maar je bent ook meer dan welkom voor een borrel.

Website: Raw013.nl
Adres: Burgemeester Brokxlaan 30

Spoorzone Tilburg: Raw

Spoorzone Tilburg: Raw

Spoorzone Tilburg: Raw

6. De Wagon

De Wagon is gesitueerd in twee oude treinstellen (daterend uit 1930) waar je onwijs lekker kan eten. Je kan plaatsnemen in een van de plekken in de coupĆ©, aan de bar of buiten op het perron (ook wel: het terras). Tot de mogelijkheden behoren ontbijt, lunch, borrel en diner: verwacht gerechten als American pancakes, salade met gekonfijte eend en pokebowls. Voor het driegangenmenu ’s avonds staan onder andere gestoofde varkenswangetjes en tonijnsteak op het menu.

Website: Eetbardewagon.com
Adres: Burgemeester Brokxlaan 1041

Spoorzone Tilburg: De Eetwagon
Spoorzone Tilburg: De Eetwagon

7. Intermezzo

Schijnt de zon? Lijk je een beetje op mij, dan komt er een moment dat je snakt naar een ijsje. Voor het lekkerste ijs rondom de Spoorzone moet je naar Intermezzo, vlakbij Doloris. Een Instagrammable hotspot met – en daar gaat het natuurlijk om – serieus lekkere (en veel) smaken! Je kunt alle opties vooraf al online opzoeken (mocht je moeite hebben met kiezen).

Website: Intermezzotilburg.nl
Adres: Heuvelring 31

Intermezzo

Meer over de Spoorzone lezen? Bekijk Spoorzone013.nl, VVVtilburg.nl of VisitBrabant.com.


author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’