Op zoek naar een originele stedentrip in eigen land? Ga naar Leiden! Deze eeuwenoude studentenstad biedt alles wat je nodig hebt voor een geslaagd weekendje weg: geschiedenis, cultuur, natuur, gezelligheid Ć©n flink wat fantastische hotspots. In dit artikel deel ik mijn beste tips om te doen in Leiden.

De binnenstad is vrij compact, waardoor alles goed lopend te bereiken is. Liever (een beetje) lui dan moe? Huur dan een fiets of pak de bus. Dan kun je ook gelijk de mooie omgeving van Leiden meepakken.

Wat te doen in Leiden (& omstreken)

1. Hortus Botanicus

Wist je dat je de oudste botanische tuin van Nederland in Leiden vindt? Al sinds 1590 beschikt de stad over een groene oase. De tuin is destijds gesticht als kruidentuin voor studenten geneeskunde aan de Universiteit Leiden. Middenin het oude centrum ligt er 4 hectare aan groen op je te wachten. De tuin is opgedeeld in kleine stukken, met elk een ander thema: denk aan een Chinese kruidentuin, rozentuin en varentuin. Bezoek ook zeker de verschillende kassen: hier waan je je echt even in een ver oord dankzij de prachtige planten en bloemen, maar ook door het vochtigheidsgehalte en temperatuur. Vergeet bij je vertrek niet de trap naar het gedeelte boven de kassa te nemen: de verschillende vleesetende planten hier wil je gezien hebben!

Wat te doen in Leiden: Hortus Botanicus

Wat te doen in Leiden: Hortus Botanicus

Wat te doen in Leiden: Hortus Botanicus

Leidse Sterrewacht

De Leidse Sterrewacht is het oudste nog bestaande universitaire observatorium ter wereld. Hier volgen studenten Sterrenkunde praktijkonderwijs, maar als bezoeker kun je hier ook (wel alleen in de weekenden) terecht. In het bezoekerscentrum vind je een gratis toegankelijke tentoonstelling over Sterrenkunde. Op zaterdagen en zondagen worden er inlooprondleidingen gegeven om 11:30, 12:30, 13:30 en 14:30 uur. Klik hier voor de actuele toegangsprijs. Wil je ’s avonds de Sterrewacht in? Dan zul je een privĆ© rondleiding moeten boeken of de open avonden in de gaten moeten houden (dat kan hier).

2. Bezoek een museum

Museumliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Leiden. Voor iedere leeftijd en elke interesse is er wel een optie. Mijn favoriet is Naturalis, dat in 2021 is uitgeroepen tot European Museum of the Year. Hier blijft het niet alleen bij kijken, maar word je echt ondergedompeld in de wereld van de natuur. Zo reis je hier terug naar de tijd van de dinosaurussen, leer je van alles het vroegste leven op aarde en de ijstijd in Nederland, en is het vooral veel zƩlf doen en beleven. Interessant voor jong Ʃn oud.

Andere aanraders voor musea in Leiden:

  • Museum Volkenkunde: hier maak je een wereldreis langs duizenden jaren oude kunst en voorwerpen vanuit de hele wereld
  • Rijksmuseum van Oudheden: ga terug in de tijd van onder andere de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen.
  • Leiden American Pilgrim Museum: bekijk hoe de oude Pilgrims (gezien als de grondleggers van de VS) in de 17e eeuw in Leiden hebben geleefd.
  • CORPUS: leer hier van alles over het menselijk lichaam.
Wat te doen in Leiden: Leiden American Pilgrim Museum
Leiden American Pilgrim Museum

3. Beklim de oude Burcht van Leiden

De Burcht van Leiden is een zogenoemd ‘motte-kasteel’ en uniek in Nederland. Al in de 11e eeuw werd hier een heuvel opgeworpen om bescherming te beiden tegen het water van de Rijn. Sinds 17e eeuw fungeert de plek als stadspark. Vandaag de dag kun je de oude burcht beklimmen en krijg je een prachtig 360 graden uitzicht over de stad (gratis toegankelijk).

Wat te doen in Leiden: Burcht

Wat te doen in Leiden: Burcht

Wat te doen in Leiden: Burcht

4. Geniet van de culinaire hoogstandjes

Leiden staat bol van de leuke hotspots! Van gezellige grand cafĆ©s tot aan Michelin-restaurants, er is voor elke portemonnee wat wils. Mijn favorieten: drink ’s ochtends een koffie bij ROOS, lunch bij Bar Lokaal en borrel bij De Waag. Voor je diner zit je als wijnliefhebber gegarandeerd goed als je voor het wijnarrangement van Proeflokaal 1574 gaat. Maar ook in Lot en de Walvis, TabĆŗ en City Hall ga je een topavond tegemoet.

Wat te doen in Leiden
De Waag
Wat te doen in Leiden
Proeflokaal 1574

5. Schommel in de Pieterskerk

Een van mijn persoonlijke favorieten: de Pieterskerk. Middenin het oude centrum vind je deze voormalige kerk, die dateert uit de 12e eeuw. Al sinds dag ƩƩn belangrijke ontmoetingsplek, al is de invulling inmiddels wel veranderd. Wanneer je binnenloopt voelt het, dankzij alle oude originele details (zoals het gigantische orgel), nog steeds alsof je een religieuze plek betreedt. Maar kijk je iets verder, dan zie je een grote schommel hangen die wordt omringd door de zitplekken die bij CafƩ Pieter horen. Echt een heel toffe plek om te bezoeken en nog gratis toegankelijk ook. Dagelijks geopend van 11:00 tot 18:00 uur.

En als je er toch bent: maak vooral een wandeling door de wijk om de kerk heen. Het Pieterskwartier staat ook wel bekend als het ‘Quartier Latin’ van Leiden: je waant je hier echt even in het Leiden van een paar honder jaar geleden. Daarnaast vind je hier veel ateliers en speciaalzaakjes.

Wat te doen in Leiden
Wat te doen in Leiden: Pieterskerk

Lees ook: Wat te doen in Nederland: 120 ultieme tips!

6. Wandel een uitgestippelde wandelroute

Het kan zijn dat je hotel een boekje heeft liggen, maar zo niet: zorg dat je even langs de VVV van Leiden loopt (Stationsweg 26). Leiden Marketing heeft vier routes door de stad uitgestippeld met elk een ander thema:

  1. Leidse Loper brengt je langs alle highlights van de stad
  2. Leidse Hofjes tourt je door de mooiste hofjes van Leiden (er zijn er maar liefst 35!)
  3. De Pilgrims Route laat je alle plekken zien die met de oude Pilgrims te maken hebben.
  4. De Rembrandt Route showt je de roots van ‘onze’ Rembrandt

Je betaalt een paar euro per route en je kunt een bijbehorende app downloaden om meer achtergrondinformatie te horen. De routes zijn zeer gedetailleerd, zodat je precies weet hoe je moet lopen. Op deze manier kom je langs de mooiste plekjes en tegelijkertijd leer je een stuk meer over de stad en haar geschiedenis.

Wat te doen in Leiden

Wat te doen in Leiden

7. Dwaal door het oude centrum van Leiden

Hoewel je dankzij de uitgestippelde wandelroutes een heel groot deel van de stad ziet, is het misschien nĆ³g leuker om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Het is heerlijk slenteren door de kronkelende middeleeuwse straatjes van het centrum. Vrijwel elke hoek is fotogeniek en biedt weer een nieuwe verrassing. Soms voelt het even alsof je verdwaalt bent, maar uiteindelijk kom je altijd weer op een bekend punt langs het water uit. En anders heb je gelukkig nog de bewegwijzeringsborden (of Google Maps) die je uit de brand kunnen helpen.

Wat te doen in Leiden

Wat te doen in Leiden

8. Nationaal Park Hollandse Duinen

Leiden beschikt over aardig wat groen, maar voor de Ć©cht mooie natuur moet je in de directe omgeving zijn. Pak de fiets, bus (of je eigen auto) en koers af op Katwijk. Want: prachtig strand. Maar ook: Nationaal Park Hollandse Duinen! Het gebied beslaat 60 kmĀ² aan Natura 2000 (duin)gebieden, zoals Berkheide, Coepelduynen en het Panbos. Mocht je nog meer tijd hebben: bezoek dan ook het in Wassenaar gelegen duingebied Meijendel.

Voor meer toffe plekken in de omgeving, kijk op de website van Streek van Verrassingen.

Lees ook: 20x de leukste stranden van Nederland

9. Ontdek de roots van Rembrandt

Wist je dat Rembrandt van Rijn in Leiden is geboren? Ik noemde hierboven al kort de Rembrandt Route, maar wil deze man toch ook even apart uitlichten. De stad staat namelijk bol van plekken waar hij een stempel op heeft gedrukt: zo kun je onder andere langs de plek waar hij is geboren (de Weddesteeg) en de oude studio waar hij in zijn jonge jaren leerde schilderen en waar je nu een video over zijn jonge jaren kunt bekijken (Langebrug 89).

Wat te doen in Leiden

Lees ook: Bezienswaardigheden Den Haag: 10x zien en doen in de Hofstad

10. Laat je rondvaren

De stad van een heel andere kant spotten? Ga mee op een rondvaartboot! Vanaf en in de buurt van de Blauwpoortsbrug vertrekken meerdere rederijen een aantal keer per dag om je de pareltjes van Leiden vanaf het water te laten zien. Ideaal ook met slecht weer (en je een rondvaart kiest waarbij het dak dicht kan)! Zelf een bootje huren kan hier overigens ook. In totaal ligt er 28 kilometer aan grachten en singels met 88 bruggen op je te wachten.

Praktische info

Vervoer

Leiden is goed met de trein te bereiken. Je loopt vanaf het centraal station zo het centrum in. Kom je liever met de auto? Parkeren doe je dan het beste in Parkeergarage Lammermarkt. Dit is met zeven verdiepingen de diepste parkeergarage van Europa, ligt middenin de stad Ć©n telt ruim 500 plekken. Het moet wel heel gek lopen wil je hier je auto niet kwijt kunnen!

Accommodatie

Leiden heeft een aantal prachtige boutique hotels voor je in de aanbieding. Ze zijn misschien ietsjes prijziger, je krijgt er wel echt een fantastisch verblijf voor terug. Tip voor een tof hotel: Boutique Hotel Steenhof Suites. Mocht je liever wat goedkoper overnachten, dan is Golden Tulip Leiden Centre, recht tegenover het treinstation, een goede optie. Verblijf je liever in een appartement? Dan kan ik je het direct aan de Kleine Rijn gelegen Pakasa aanraden. Klik hier voor meer info en beschikbaarheid.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Streek van Verrassingen.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’