Fietsen alleen iets voor bejaarden? Nee joh! Ik ben met mijn 35 jaar inmiddels dol op m’n (elektrische) tweewieler en ga er zo vaak mogelijk op uit met mijn kleintje om weer nieuwe plekjes in mijn eigen omgeving te ontdekken: het Gooi. Er is hier zoveel meer te ontdekken dan alleen het bekende Laren of Naarden! In deze vijf leuke fietsroutes in het Gooi maak je kennis met al het moois dat ‘mijn’ regio te bieden heeft.

Heel eerlijk: fietsen was niet altijd mijn hobby, eerder een noodzaak als ik ergens naartoe wilde. ‘Gewoon’ een dagje fietsen zag ik altijd als iets voor m’n ouders. Iets voor oudere mensen, maar echt niet voor mezelf. Maar sinds de geboorte van mijn zoontje ben ik 180 graden geswitcht: als ik zie hoe enthousiast hij wordt van alles wat we onderweg zien, kan ik niet anders dan keihard meegenieten. En dus trekken we er steeds vaker met de fiets op uit.

Op de elektrische fiets

Nu moet ik wel nog iets opbiechten: dat fietsen vind ik alleen leuk als ik op een elektrische fiets rijd. Jep, echt een gevalletje: ik ben liever (een beetje) lui dan moe. Met een peuter dat steeds groter en zwaarder wordt, is een lange fietstocht op een ‘gewone’ fiets toch best een uitdaging. En als ik dan ga, dan wil ik ook graag een flink stuk fietsen zodat ik niet altijd hetzelfde rondje rijd en zelf ook op nieuwe plekken kom. Dat gaat met een elektrische fiets nou eenmaal een stuk soepeler! Toen Kai eenmaal oud genoeg was om mee te mogen op de fiets, waren we er hier thuis dus heel snel uit: wij gaan een elektrische fiets kopen. En inmiddels is exemplaar nummer twee ook in huis, zodat we ook met z’n drieĆ«n op pad kunnen!

Het Gooi: de leukste fietsroutes

Ik ken mijn eigen omgeving best wel goed, dus ook al pak ik een pad waar ik nog nooit eerder ben geweest, dan nog kom ik altijd wel thuis. Zal jij waarschijnlijk ook hebben! Maar mocht Het Gooi een totaal nieuwe beleving voor je zijn, zou ik je aanraden om de fietsknooppunt-bordjes onderweg te volgen. Je weet wel, die groen met witte bordjes met nummers erop. Daar zijn onderstaande routes ook op gebaseerd; raak je de weg nooit kwijt!

Alle routes starten in principe bij station Bussum-Zuid. Hier kun je gratis je auto parkeren (er is vrijwel altijd plek) of je neemt je fiets mee de trein in. De route op de kaart start bij Sportcentrum De Zandzee (daar waar je een geel rondje met koffie ziet), dat is vanaf Bussum-Zuid twee minuten fietsen (hiervoor hoef je alleen maar de Struikheiweg te volgen). Je kunt overigens ook op die plek je auto gratis parkeren. Bij de eerste route kun je – als je met de trein komt – ook beginnen bij station Naarden-Bussum.

1. Stadjes en strand (38,7 km)

Bussum – Naarden – Muiderberg – Muiden – Weesp

Deze route brengt je langs de historische hoogtepunten van het Gooi, waarbij je onder andere langs de vestingwallen van Naarden fietst en het bekende Muiderslot in Muiden meepakt.

Klik hier of op de afbeelding om de route te openen

Alternatief startpunt: Naarden-Bussum. Dan start de route bij knooppunt 35 op de kaart en rijd je aan het einde het eerste stuk op de kaart.

Leuk om onderweg te doen:

 • Wandel even rond in Naarden-Vesting en/of fiets het fietspad af dat rondom het stadje ligt. In dat laatste geval moet je gelijk wanneer je de Prinses Beatrixbrug overgaat naar links of rechts de Korte bedekte weg op. Zin in koffie? Ga vooral zitten bij Koffie & JIJ of CoffeeCulture.
 • Ben je rond lunchtijd in Muiderberg? Lunch dan bij de Zeemeeuw op het strand.
 • In Muiden wil je lunchen bij Ome Ko en zeker even langs (of in) het Muiderslot.
 • Weesp heeft heerlijke terrasjes aan het water: ideaal om even bij te komen en langsvarende bootjes te bekijken.

2. Bos, hei en Gooimeer: (26,3 km)

Hilversum – Blaricum – Huizen – Naarden

Deze route brengt je langs allerlei natuurschoon in Het Gooi: de prachtige heides, het mooie Gooimeer en de bossen van Valkenveen (Naarden). In principe kom je al fietsend langs de mooiste plekken en hoef je niet per se af te stappen om extra plekjes mee te kunnen pakken, op deze dingen na:

Klik hier of op de afbeelding om de route te openen

Leuk om onderweg te doen:

 • Ga met mooi weer sowieso even op het terras zitten bij De Eendracht in Blaricum: prachtig uitzicht over de hei en met een beetje geluk lopen de schaapjes langs.
 • Klim ook even omhoog bij het uitzichtpunt op dezelfde hei. Dit is het hoogste punt van Het Gooi.
 • Stop in Huizen even in het Nautisch Kwartier.

3. Typisch Goois en het boerenleven (30,7 km)

Hilversum -Laren – Eemnes – Blaricum

Deze route biedt een veelzijdige mix van het Gooise leven zoals we die op tv kennen en het boerenleven in zowel Blaricum als Eemnes.

Klik hier of op de afbeelding om de route te openen

Leuk om onderweg te doen:

 • Stop bij Theehuis ’t Bluk op de hei voor een koffie en taartje.
 • Fiets bij knooppunt 52 naar links de Eemnesserweg op om in het centrum van Laren te komen.
 • Het theethuis in Eemnes, de Brave Hendrik, is ook absoluut geen straf om even neer te strijken.

4. Rondje Naardermeer (24,5 km)

Op deze route krijg je een en al uitzicht op het Naardermeer en alle flora en fauna. Mijn persoonlijke favoriet!

Klik hier of op de afbeelding om de route te openen

Leuk om onderweg te doen:

 • Strijk neer bij Gasterij Stadzigt in Naarden (na knooppunt 34 moet je bij Voormeer linksaf). Perfect voor koffie of lunch!

5. Historie en natuurschoon (29,8 km)

’s Graveland en de Ankeveense Plassen

Deze route brengt je langs het prachtige plaatsje ’s Graveland en haar prachtige landgoederen. Hier zie je de mooiste gebouwen temidden van allerlei natuurschoon. Niet voor niets heeft Natuurmonumenten hier haar hoofdkantoor zitten. En de Ankeveense Plassen doen echt niets onder voor de Loosdrechtse Plassen: ze zijn alleen net een tikkeltje dichterbij.

Klik hier of op de afbeelding om de route te openen

Leuk om onderweg te doen:

 • Plof op het terras van ’t Aanzien in ’s Graveland voor een koffie of thee.
 • Vind een bankje langs de Ankeveense Plassen en geniet een momentje van alles wat je hier ziet.
 • Stop ook zeker even bij Fort Uitermeer (knooppunt 47)! Niet alleen om te kijken, maar hier kun je ook prima lunchen.
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’