Wist je dat er maar liefst 21 nationale parken in Nederland te vinden zijn? Voor een mooi stukje natuurschoon hoef je dus helemaal niet ver te reizen. Dit zijn wat ons betreft de 7 mooiste gebieden in eigen land die je absoluut een keer gezien wil hebben!

Nationale parken Nederland

Als er iets goeds uit de coronatijd is voortgekomen, is het dat we Nederland weer massaal herontdekt hebben. De wereld daarbuiten is prachtig, maar ons eigen land heeft ook zoveel moois te bieden. Zeker qua natuur! We hebben dan geen bergen, vulkanen of gletsjers, maar verder is het landschap diverser dan in de meeste andere landen. Van kilometerslange stranden en uitgestrekte heidevelden tot aan bossen waar je compleet in kunt verdwalen en heuvellandschappen die doen vermoeden alsof je wƩl in het buitenland bent. Om al die diversiteit in ere te houden ligt een groot deel van Nederland in een nationaal park. En het mooie is: het is allemaal vrij te bezoeken!

Een vakantie in eigen land is allesbehalve een straf: je kunt je met gemak weken (zo niet maanden) vermaken door alles wat ons kikkerlandje te bieden heeft. Gun jezelf de rust om in ieder geval een paar dagen de tijd te nemen om een van de nationale parken te ontdekken. Verblijf bij voorkeur in een vakantiehuisje in of in de buurt van de natuur: niets mooier dan wakker worden met een prachtig uitzicht en het geluid van de vogels die tsjirpen. Tip: je kunt op Vakantiehuisjes.nl heel veel fijne accommodaties bij onderstaande nationale parken in Nederland vinden.

Nationale parken Nederland

1. Zuid-Kennemerland (Noord-Holland)

Laat ik gelijk beginnen met een van mijn favorieten: nationaal park Zuid-Kennemerland biedt een combinatie van strand, duinen, meertjes en prachtige valleien waar verschillende dieren hun thuis hebben. Maar liefst 40% van alle soorten planten en dieren die ons land rijk is, vind je hier.

De goed aangelegde wandelpaden zorgen ervoor dat je op je gemak langs al het moois in dit gebied komt. Je vindt nationaal park Zuid-Kennemerland in Noord-Holland, ter hoogte van Haarlem. Het strekt zich uit over een gebied van 3.800 hectare tussen IJmuiden en Zandvoort.

Ideaal om te combineren met een paar dagen strand: zo loop je vanaf de parkeerplaats van het strand van Overveen zo het natuurgebied in, en kun je na een fijne wandeling lekker bijkomen in een van de strandtenten die je aan de andere kant van de duinen vindt.

Lees ook: 20x de leukste stranden van Nederland

Zuid-Kennemerland

2. De Hoge Veluwe (Gelderland)

Misschien wel het bekendste nationaal park van Nederland en niet voor niets een verzamelplaats van talloze mooie vakantiehuizen: De Hoge Veluwe in Gelderland is een van de mooiste natuurgebieden in ons land. Je vindt in een gebied van 5.400 hectare bossen (naald- en loofbossen), heide, zandverstuivingen en landbouwgrond. Spot hier talloze dieren, waarvan sommigen nergens anders meer in Nederland leven. En vergeet ook niet het Krƶller-MĆ¼ller Museum dat midden in het park ligt.

Er is ruim 40 kilometer aan fietspaden aangelegd, en wandelaars komen meer dan aan hun trekken door de vele – met paaltjes aangegeven – wandelroutes.

De Hoge Veluwe

3. Nieuw Land (Marker Wadden)

Het kan zomaar zijn dat je nog nooit van Nieuw Land hebt gehoord, want het is het jongste nationaal park van Nederland. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, want deze plek is prachtig, bijzonder Ć©n tof: het is namelijk het grootste door de mens gemaakte natuurpark ter wereld. met maar liefst 29.000 hectare aan natuur.

Het park, waar de Marker Wadden ook onderdeel van zijn, ligt op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Je kunt er met een eigen boot naartoe varen, maar vanuit onder andere Lelystad vertrekt er meerdere keren per week een schip dat je naar de Marker Wadden brengt. De jonge natuur is an sich al prachtig, maar als je een beetje een vogelliefhebber bent, dan wil je hier helemaal naartoe: je vindt hier talloze soorten vogels (waaronder de zeearend, die een spanwijdte van 2,5 meter heeft). De bijzondere kunstinstallaties en het mooie strandje maken het echt een heel bijzondere plek om eens te bezoeken.


4. Utrechtse Heuvelrug (Utrecht)

Niet alleen Zuid-Limburg heeft heuvels, maar ook in de provincie Utrecht vind je grote hoogteverschillen! De Utrechtse Heuvelrug ontstond tijdens de IJstijd, zo’n 150.000 jaar geleden, toen ijs en water grote hoeveelheden stenen en aarde omhoog duwden. Dit gebied is extra bijzonder omdat het midden in de Randstad ligt (omringd door Utrecht en Amersfoort) en een lange militaire geschiedenis kent. Absolute must-sees hier: de Pyramide van Austerlitz, de Grebbelinie, Slot Zeist en vliegveld Soesterberg. En vergeet de natuur zelf natuurlijk ook niet.

Tip:

Mocht je van plan zijn om je vakantie op de Utrechtse Heuvelrug door te brengen: zorg dat je dan gelijk van de gelegenheid gebruik maakt ook de prachtige omgeving van het vlakbij gelegen Gooi mee te pakken! Een stuk minder bekend (in ieder geval niet om die reden), maar ook zo mooi. Het Gooi is dan geen nationaal park, maar wel een natura 2000 gebied. En het Naardermeer is zelfs het oudste natuurreservaat van Nederland!

Lees ook: 5x leuke fietsroutes in het Gooi

Utrechtse Heuvelrug

5. Weerribben-Wieden (Overijssel)

Een dikke aanrader om te bezoeken als je een eigen bootje hebt, maar ook zonder zijn de Weerribben-Wieden een prachtig gebied om op je lijstje te zetten. Her vind je onder andere het wereldberoemde dorpje Giethoorn, de Koloniƫn van Weldadigheid (UNESCO Werelderfgoed) en het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Er ligt maar liefs 11.00 hectare aan natuurgebied op je te wachten, afgewisseld met historische dorpjes.

Vakantiegevoel ten top: ga op een zonnige dag met een bootje door de verschillende watertjes van het gebied varen. Je ziet onderweg de mooiste landschappen en dieren (waaronder de kans om een otter te spotten).

Tip: combineer je trip met een bezoek aan het Drents-Friese Wold!

Weerribben-Wieden

6. Drent-Friese Wold (Drenthe/Friesland)

Nationaal park Drent-Friese Wold is een van de grootste natuurgebieden van Nederland en ligt – niet geheel verrassend – op de grens van zuidwest Drenthe en zuidoost Friesland. Het park is ook nog eens aangemerkt als Natuura 2000 gebied. Verwacht hier prachtige stuifzanden, maar ook bossen, heide Ć©n beekdalgraslanden. Hier heb je echt nog het gevoel dat je alleen op de wereld bent: er zijn amper wegwijzers te vinden en de drukte van de Randstad is ver weg.

Combineer deze plek vooral met de Weerribben-Wieden en/of nationaal park Dwingelderveld, dat ook vlakbij gelegen is.

Drent-Friese Wold

7. Oosterschelde (Zeeland)

Het grootste Ć©n natste nationaal park van Nederland: de Oosterschelde. Hier draait alles om water en het tij. Het gebied is uniek in de wereld, doordat de Oosterschelde dankzij de Oosterscheldekering in open verbinding staat met de Noordzee. Ondanks dat de Oosterschelde zelf een rivier is, vindt hier eb en vloed plaats. Dat maakt dat het landschap er op elk moment van de dag weer anders uitziet. De meeste stranden in dit gebied zijn heerlijk rustig en voor duikers is de Oosterschelde een waar walhalla. Spot hier bijvoorbeeld bruinvissen, zeehonden, haaien, roggen, koralen en inktvissen!

Ben je er toch? Bezoek dan ook zeker het gezellige Zierikzee en Bruinisse (tip: eet een visje op de haven) en scoor een bolus bij de beste bakker van Burgh-Haamstede.

Oosterschelde

Meer informatie over de nationale parken van Nederland? Check www.nationaalpark.nl.


author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’