Andorra

5 redenen waarom je deze winter nog in Andorra wil skiën

Andorra skienAndorra skien

Wintersporten in Andorra? Yes! Skiën kan hier zelfs meer dan goed. De bestemming is een waar pareltje voor wie houdt van de combi sneeuwzekere pistes, stedentrippen én lekker eten. Geloof ons: na het lezen van dit artikel wil je niets liever dan heel snel de bergen in Andorra op!

1. Perfect te combineren met een stedentrip Toulouse

Reis je af naar Andorra, dan vlieg je op het Franse Toulouse. En laat dat nou een hele leuke stop zijn voordat je op de latten stapt! 

Toulouse ligt in het zuiden van Frankrijk en is de vierde stad van het land met zo’n 472.000 inwoners. Een echte studentenstad, met de op een na oudste universiteit van Frankrijk. De stad staat ook bekend als ‘La Ville Rose’, dankzij het rode gesteente dat je in veel gebouwen terugvindt en zorgt dat de stad regelmatig roze of oranje kleurt.

Dat zie je onder andere terug op Place du Capitole, het centrale plein van Toulouse met onder andere het stadhuis en het theater. Door de hele stad vind je overigens pleintjes met fonteinen. Wandel ook zeker langs rivier Le Garonne of pak een stukje van Canal du Midi mee (dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat). Ook leuk: breng een bezoek aan luchtvaartmuseum Aeroscopia om de Airbus A380 te spotten (fun fact: vliegtuigmerk Airbus komt uit Toulouse) of struin door de gezellige straatjes van de wijk Les Carmes. 

Toulouse
Beeld: Arnaud Spani

Ook wie van lekker eten houdt zit goed in Toulouse: de stad barst van de lokale markten, internationale restaurants en leuke cafés. Ga in ieder geval even naar Marché Victor Hugo, de grootste overdekte markt van Toulouse. Al sinds 1896 vind je hier allerlei lokale etenswaren, zoals de Toulouse worst en cassoulet (een combinatie van bonen, gekonfijte eend en worst). Heb je mazzel, dan kun je ook een van de biologische boerenmarkten in de stadse buitenlucht meepakken.

Begin je dag met een koffie of eindig je dag met een biertje op het terras van Café des Artistes, waar je uitkijkt op Le Garonne. En zorg ook dat je een plekje aan het raam of op het terras vindt in Ma Biche sur Le Toit, op de bovenste verdieping van Galeries Lafayette. Hier krijg je niet alleen een fantastische combinatie van de Franse keuken en Aziatische smaken voor je kiezen, maar ook een geweldige uitzicht op het centrum van de stad. 

⇒ Meer info over Toulouse? Check Toulouse-visit.com >>

Toulouse
Beeld: DAT VO / Unsplash
Reisinspiratie

Zo kom je in Toulouse:

De snelste (en meest comfortabele) manier om naar Toulouse af te reizen is door het vliegtuig te pakken. Je vliegt met een directe vlucht van KLM in slechts 1 uur en 50 minuten naar Toulouse-Blagnac Airport. Er vertrekt in de winter meerdere keren per dag een vlucht die kant op. Bekijk hier het vluchtschema >>

Zo kom je in Andorra:

Vanuit Toulouse is het heel makkelijk om naar je skigebied in Andorra af te reizen. Vanuit de stad (opstappen bij treinstation Matabieu) en direct vanaf het vliegveld pak je namelijk gewoon een directe bustransfer naar Andorra. Duur? Slechts 2 uur en 15 minuten. Klik hier voor meer info >>

2. Andorra is een sneeuwzekere bestemming met veel zon

Waar je op veel plekken in bekende skiresorts in landen als Oostenrijk en Frankrijk steeds vaker op niet-besneeuwde pistes stuit, zal je dat in Andorra niet snel gebeuren. Door de hoge ligging in de Pyreneeën is Andorra de hele winter sneeuwzeker. Vrijwel alle skigebieden liggen boven de 2000 meter. En dankzij de zuidelijke ligging is de bestemming tegelijkertijd ook nog eens vaak zonnig. Hallo verse poedersneeuw, blauwe lucht, heldere uitzichten en bevroren meren! 

Verwacht in de winter temperaturen van gemiddeld een lekkere 4 graden (al kan het hoog in de bergen wel als -10 ˚C aanvoelen). Het skiseizoen start begin december en loopt tot half april. En wat ik zelf altijd lekker vind op vakantie: je vindt er amper Nederlanders.

Andorra skien
Beeld: Aleksandra Dementeva / Unsplash

3. Meer dan 300 kilometer aan pistes 

Het grootste skigebied van Zuid-Europa vind je in…? Jawel, Andorra! In totaal is er maar liefst 303 kilometer aan skipistes te vinden in het kleine landje. De hoogste bergtop, ‘Pic de Coma Pedrosa’, vind je op bijna 3.000 meter hoogte (om precies te zijn: 2.942 meter). Er zijn drie skigebieden in het kleine bergstaatje: Vallnord – Par Arinsal, Grandvalira en Ordino Arcalis. Het makkelijkst te bereiken vanuit Toulouse is Vallnord – Pal Arinsal. Grandvalira is het grootste gebied van het land (zelfs van de hele Pyreneeën) met 200 kilometer aan pistes. In Naturland kun je alleen langlaufen. 

Het mooie aan skiën in Andorra is dat je tegenwoordig maar één skipas nodig hebt om alle pistes in het land af te kunnen gaan. Sinds de winter van 2022/2023 hebben hebben alle skigebieden in het land zich verenigd tot één groot gebied: Grandvalira Resorts Andorra. Pistes zijn er voor beginners én professionals (niet voor niets worden hier meerdere WK-wedstrijden per jaar gehouden) en voor jong en oud. In totaal zijn er 30 groene, 74 blauwe, 69 rode en 25 zwarte pistes voor handen. En naast de ruim 300 kilometer aan afdalingen is er nog genoeg berg over voor wie meer van het freeriden is en graag off-piste gaat.

Andorra skien
Beeld: Steven Roussel / Unsplash

4. Zowel Toulouse als Andorra zijn gastronomische pareltjes

Waar Toulouse een hele hoop verschillende keukens te bieden heeft (zie punt 1), zit je in de Andorrese bergen juist goed voor een eigen lokale keuken die enigszins is beïnvloed door Franse en Catalaanse gerechten: de ‘hooggebergtekeuken’ (zoals de locals het noemen). Het mooie aan de Andorraanse gerechten is dat alles wat wordt gebruikt echt lokaal is en seizoensgebonden. De Andorrezen willen zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. De keuken bestaat voornamelijk uit peulvruchten en gekruide vleesgerechten.

Andorra skien
Beeld: Visit Andorra

Eten kan overal in het dwergstaatje, maar wil je vooral doen in een van de twintig ‘bordes’: de traditionele berghutten op grote hoogte. Vroeger werden de plekken gebruikt om graan en vee op te slaan, tegenwoordig zijn ze omgebouwd tot bijzondere restaurants waar je terecht kunt voor lokale gerechten. Kies bijvoorbeeld eens voor Escudella, dat een beetje tussen een soep en stoofschotel in zit. Of bestel een – als je van vlees houdt – Canelones a la andorrana: dit zijn pastarollen met kip, lams- en varkensvlees, geserveerd met bechamelsaus. Onze persoonlijke favoriet: Trinxat de montanya, een gerecht met winterkool, aardappelen, knoflook en tocino.

Bordes die je zéker wilt proberen tijdens je vakantie:

  • Igloo Bar: geniet van je lunch of drankje met een prachtig uitzicht
  • Restaurante Refugi les Portelles: gelegen op het hoogste punt van Ordino Arcalis en met fantastisch terras
  • Roc de les Bruixes – El Forn: dineer lekker warm naast de open haard

Klinkt de Andorrese keuken niet echt als iets voor jou? No worries, je vindt in Andorra ook genoeg restaurants met een internationale kaart (denk aan Italiaans, Aziatisch en Frans). Er zijn in dit kleine staatje maar liefst 400 restaurants and counting te vinden.

Andorra skien
Beeld: Visit Andorra

5. De après-ski in Andorra is leuk én lekker

Voor een culinaire beleving zit je goed in Andorra en Toulouse. Maar dat wordt alleen nog maar beter! Er openen namelijk steeds meer bars, discotheken en restaurants in de dorpen rondom de skigebieden. En een echte ski trip is uiteraard niet compleet zonder de nodige après-ski. Laat die in Andorra al lekker vroeg op de dag beginnen: we like! 

En hoe heerlijk is het dat je gewoon een lokaal biertje of eigen geproduceerd glas wijn kan bestellen? Er komen steeds meer micro-bierbrouwerijen van Andorrese hand: proef in in ieder geval een Alpha (het eerste Andorrese biermerk), maar ook de andere twee biertjes zijn aanraders: Boris, & And en Signum. In de bergen van Andorra worden verschillende soorten wijnen geproduceerd, denk aan sauvignon blanc, riesling, pinot negre en albariño. Bezoek als het even kan Sant Julià de Lòria: hier vind je enkele van de hoogstgelegen wijngaarden van Europa!

Beeld: Visit Andorra

Over Andorra

Andorra is een zogenoemd dwergstaatje midden in de Pyreneeën, tussen Frankrijk en Spanje. Het aantal inwoners lag in 2019 op 77.000 inwoners. Qua oppervlakte telt Andorra nog niet eens de helft van de provincie Utrecht en maar liefst 90% van het grondgebied is natuur: verwacht hier een hoop bergen, rivieren, bossen, meren en weilanden. Natuurliefhebbers en wintersporters zitten hier dus meer dan goed.

De voertaal is Catalaans (het enige land ter wereld), maar ook spreekt iedereen hier Spaans en Frans. In de skigebieden kun je ook met Engels uit de voeten. Betalen kan gewoon met de euro. 

Meer informatie over Andorra vind je op: Visitandorra.com >>

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒