Italiƫ

De fascinerende geschiedenis van Rome: 7x de tofste highlights

Als er al een stad is in Europa die een en al geschiedenis ademt, dan is het toch Rome wel. De Italiaanse hoofdstad staat vol met monumenten en bijzondere bouwwerken die nog doen denken aan het Romeinse Keizerrijk en andere belangrijke periodes in de geschiedenis. Daar waar Rome een bepalende rol heeft gespeeld in de wereldgeschiedenis en lange tijd gold als een van de meest invloedrijke steden van allemaal, is het nu vooral toeristisch. Wanneer je er bent zul je goed begrijpen waarom dit zo is, want er zijn ontzettend veel dingen te doen en te zien, zoals de zeven onderstaande hoogtepunten die allemaal een verhaal vertellen over de fascinerende geschiedenis van de stad.Ā 

1. Forum Romanum

Er was een moment in de historie waarop deze plaats als het centrum van het oude Rome gezien werd. Vandaag de dag kun je er allerlei ruĆÆnes bekijken die aan deze tijd doen herinneren zoals Basilica Julia, de Tempel van Castor en Pollux en de Tempel van Saturnus. Forum Romanum is gelegen tussen het Colosseum en Piazza Venezia in. Dit oude archeologische gebied is zeker een bezoek waard en goed te combineren met een trip naar het Colosseum, omdat beide op loopafstand van elkaar liggen. Als je alles wilt weten over hoe je kaartjes kunt kopen en wat je er allemaal kunt doen,Ā klik voor een uitgebreid overzicht.

Geschiedenis Rome
Beeld: Depositphotos.com

2. Colosseum

Het Colosseum is een van die plaatsen die je eigenlijk wel moet bezoeken als je naarĀ RomeĀ gaat. Dit antieke amfitheater is van de buitenkant al spectaculair, maar ook van binnen ziet het er geweldig uit. In de eerste eeuw na Christus werd begonnen met de bouw en de locatie was bedoeld om er spelen te houden. Dit alles gebeurde in opdracht van en werd gefinancierd door de Flavische keizers. Door allerlei natuurrampen heeft het bouwwerk flinke beschadigingen opgelopen, al ziet het er nog altijd indrukwekkend uit. Wanneer je er bent geweest zul je zeker begrijpen waarom hier jaarlijks nog altijd miljoenen toeristen te vinden zijn.

Geschiedenis Rome
Beeld: Depositphotos.com

3. Pantheon

HetĀ PantheonĀ mag op deze lijst uiteraard onder geen enkel beding ontbreken. Hoewel er van veel gebouwen uit de Romeinse tijd niet heel veel meer over is, verkeert het Pantheon nog altijd in bijzonder goede staat. Keizer Hadrianus schonk het gebouw aan het begin van de 7e eeuw aan de paus. Er zijn aan de binnenkant enkele grafmonumenten te vinden en een hele mooie open koepel. Tegenwoordig moet je wel kaartjes kopen om het Pantheon te kunnen bezoeken, ondanks dat dit vroeger nog niet het geval was.

Geschiedenis Rome
Beeld: Depositphotos.com

4. Basilica di Santa Maria Maggiore

Alleen de naam van de Basilica di Santa Maria Maggiore is al schitterend, maar het is ook nog een van de mooiste en grootste kerken die de Italiaanse hoofdstad rijk is. Het werd in de 5e eeuw al gebouwd en is gelegen op de Esquilijn-heuvel. Aan de binnenkant zul je veel authentiek mozaĆÆek zien en een fabelachtig gouden plafond. Vanwege de mooie inrichting is het dan ook zeker aan te raden om even naar binnen te gaan als je hier toch al in de buurt bent. De Basilica di Santa Maria Maggiore is het namelijk meer dan waard.

Geschiedenis Rome
Beeld: Depositphotos.com

5. Monumento a Vittorio Emanuele II

Dit monument is gelegen aan Piazza Venezia en mag gerust omschreven worden als een van de meest opvallende gebouwen die in Rome te vinden zijn. Een andere naam waaronder het gebouw ook wel bekend is, is Altara della Patria. Het is een herinnering aan de eenwording vanĀ ItaliĆ«Ā en de eerste Italiaanse koning Vittorio Emanuele II, waar het dus ook naar vernoemd is. Het is een imposant wit gebouw dat niet te missen is en aan de binnenkant is het onder andere mogelijk om een museum te bezoeken.

Geschiedenis Rome
Beeld: Depositphotos.com

6.Vaticaanse Musea

Door de afgelopen eeuwen heen is er een enorm grote collectie verzameld van kunst, met name door de pausen. Deze kun je in de Vaticaanse Musea uitgebreid bekijken. Hier zijn onder andere religieuze relikwieƫn te vinden en diverse voorwerpen uit de Romeinse tijd. Je kunt er ronddwalen door tientallen zalen en de grootste kunstwerken van de Katholieke Kerk zien. Het mooiste van dit alles is volgens velen de Sixtijnse Kapel. Hier zijn ook geweldige schilderingen te zien van Michelangelo. Het is goed om te weten dat dit een van de drukst bezochte plekken in Rome is en er vaak lange wachtrijen staan. Daarom doe je er goed aan om van tevoren kaarten te reserveren zodat je zeker weet dat je naar binnen kunt.

Geschiedenis Rome
Beeld: Depositphotos.com

7. Domus Aurea

Het is sinds 2014 mogelijk om de restanten te zien van het riante paleis dat Domus Aurea in de tijd van keizer Nero was. Dit werd ook wel het Gouden Huis genoemd en kenmerkt zich doordat je er sporen terug kan zien van in wat voor een luxe deze keizer leefde. Deze bezienswaardigheid is wat minder bekend maar wanneer je graag alles over geschiedenis leert is het zeker een aanrader. Daarbij is het goed om te weten dat het alleen in het weekend mogelijk is om hier een rondleiding te krijgen.

Lees ook: 10x goede maar goedkope hotels in Rome (centrum)

samenwerking

author-sign
Related Tags: