Van plan om naar Italië op vakantie te gaan, en wil je gebruik gaan maken van het OV? Het openbaar vervoer in Italië is behoorlijk goed geregeld, alleen uitzoeken hoe, waar en hoe laat je wat moet pakken kan enigszins een uitdaging vormen. Met deze tips en tricks wordt het een fluitje van een cent!

Welke manieren van openbaar vervoer zijn er eigenlijk in Italië? Het verschilt niet heel erg van Nederland: in de meeste steden is een goed metrosysteem, de trein komt in de kleinste dorpjes en ook bussen rijden door het hele land. Daarnaast varen er veerboten tussen het vasteland en de eilanden. Venetië is een kleine uitzondering op de regel: deze stad kun je alleen lopend of – kijkend naar het OV – per kanaalbus (Vaporetti) ontdekken.

Openbaar vervoer Italië: in de stad

In de Italiaanse steden rijdt altijd wel iets van openbaar vervoer. De metro is de snelste optie, maar niet overal beschikbaar. Gelukkig zijn er ook trams en bussen: duurt misschien wat langer, maar dan zie je tenminste ook wat van de stad!

Metro’s, trams en bussen

De metro is nog een beetje een ondergeschoven kindje in Italië, want die vind je alleen in:

 • Rome
 • Milaan
 • Genua
 • Napels
 • Turijn
 • Catania (Sicilië)
 • Bréscia

In andere grote(re) steden (denk aan Bari, Florence of Bologna) moet je het hebben van de tram of lokale bus.

Openbaar vervoer Italië

Om hier goed wegwijs in te worden, is het het handigst om op de toeristische website van de desbetreffende stad of regio te kijken. Vaak vind je hier een handig overzicht van de routes die de metro’s, trams en bussen rijden, inclusief tijden en kaart. Soms is er een gratis app aanwezig die je kunt installeren. Eerlijk is eerlijk: het kan even wat speurwerk zijn, want Italië loopt nog een beetje achter qua online informatie. Kun je het niet vinden? Ga dan ter plekke naar een Tourist Information-kantoor en haal hier een papieren overzicht op.

Je kaartje kun je bij het station of in de tram/bus zelf kopen. Check ook van tevoren of het voordeliger is om een meerdaagse pas te kopen waarmee je toegang krijgt tot alle openbaar vervoer in de stad.


Openbaar vervoer Italië: buiten de stad

Wil je juist van de ene plek naar de andere plek reizen? Ook dat kan prima! Het openbaar vervoer in Italië is over het algemeen prima op elkaar afgestemd en rijdt meestal op tijd. Het kan echter wel wat lastig zijn om uit te vinden hoe je van A naar B komt, zeker als je gebruik moet maken van de trein én bus.

Hoewel je overal ter plekke een ticket kunt kopen, is het aan te raden om dit – zeker in het hoogseizoen – vooraf al te regelen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Bookaway, een website die je precieze reisroute laat zien én waar je direct je reis kunt boeken zonder extra kosten. In sommige gevallen reis je niet met de trein of bus, maar met een minivan. Staat je route er niet tussen? Neem dan contact op met de klantenservice: zij helpen je dan alsnog verder. Hoef jij daarna alleen maar te zorgen dat je op tijd bent voor vertrek. Klik hier om alle mogelijkheden te bekijken >>

Openbaar vervoer Italië

Treinen

Mijn favoriete vervoersmiddel in Italië: de treinen hier zijn namelijk behoorlijk comfortabel en rijden langs de kleinste dorpjes en door de mooiste gebieden heen. Duurt een treinreis een paar uur? Geloof me, dat is allesbehalve een straf. Gewoon naar buiten staren en alles in je opnemen. Heerlijk!

Er zijn meerdere typen treinen in Italië. Trenitalia is het grootste spoorwegbedrijf van het land en biedt stop- en hogesnelheidstreinen. De stoptrein stopt op vrijwel elk station (dus ook in de kleinere dorpjes) en is het goedkoopst. De hogesnelheidstrein stopt niet overal en is duurder, maar brengt je wel een stuk sneller van A naar B. Voor dit type trein moet je vooraf een zitplaats reserveren. Dat kan onder andere hier >>

Daarnaast rijden er Intercity’s (IC) en heb je nog de Eurostar Italia (ES). Deze stoppen alleen in de grotere steden. Je betaalt hier extra voor je bagage.


Veerboten

Wil je vanaf het vasteland naar een van de eilanden in Italië reizen? Of zelfs naar het Franse Corsica of andere landen als Kroatië of Griekenland? Dan kun je op heel veel plekken de veerboot nemen. Dankzij de gigantische lange kustlijn van Italië en de vele havens, vertrekken er ferry’s vanuit het hele land. Een overzicht:

 • Genua: Corsica, Sicilië en Sardinië. Daarnaast kun je naar Barcelona (Spanje), Tanger (Marokko) en Valletta (Malta).
 • Napels: Sicilië, Capri, Procida en Ischia, Stromboli, Isole Eoilie, Palermo, Ponza, Sorrento, Vulcano, Lipari, Panarea, Salina, Ventotene
 • Bari: Corfu, Patras en Igoumenitsa (allen Griekenland).
 • Trieste: Porec, Rovinj en Mali Losinj (allen Kroatië)
 • La Spezia: Cinque Terre
 • Brindisi: Corfu
 • Livorno: Sardinië
 • Civitavecchia: Sardinië

Zeker in het hoogseizoen wil het lonen om op tijd te boeken. Dat kan gewoon veilig online, bijvoorbeeld hier >>

Veerboten Wil je vanaf het vasteland naar een van de eilanden in Italië reizen? Of zelfs naar het Franse Corsica of andere landen als Kroatië of Griekenland? Dan kun je op heel veel plekken de veerboot nemen. Dankzij de gigantische lange kustlijn van Italië en de vele havens, vertrekken er ferry's vanuit het hele land. Een overzicht: Genua: Corsica, Sicilië en Sardinië. Daarnaast kun je naar Barcelona (Spanje), Tanger (Marokko) en Valetta (Malta). Napels: Sicilië, Capri, Procida en Ischia, Stromboli, Isole Eoilie, Palermo, Ponza, Sorrento, Vulcano, Lipari, Panarea, Salina, Ventotene Bari: Corfu, Patras en Igoumenitsa (allen Griekenland). Trieste: Porec, Rovinj en Mali Losinj (allen Kroatië) La Spezia: Cinque Terre Brindisi: Corfu Livorno: Sardinië Civitavecchia: Sardinië

Bussen

De bus is ook een prima optie om je te verplaatsen in Italië en ook nog eens erg goedkoop. Een stuk goedkoper dan de trein en ook een stuk voordeliger dan de prijzen die we in Nederland gewend zijn. Daarnaast komt de bus écht in elk gehucht. In Toscane, Sicilië, Sardinië, Ligurië, de Dolomieten en langs de Amalfi-kust is de bus het meest gebruikte openbaar vervoersmiddel.

Nadeel: je bent wel vaak een stuk langer onderweg dan met de trein. Het busvervoer in Italië is namelijk per regio geregeld en hierdoor rijdt er in elke regio een andere maatschappij. Wil je dus een groot deel van het land doorkruisen, dan ben je wel even bezig. Je moet vaker overstappen als je van de ene regio naar andere wil reizen, en niet alles is goed op elkaar afgestemd.

Er zijn ook particuliere busmaatschappijen die tussen grotere steden rijden en waar je vooraf online al een ticket kan kopen. Kijk bijvoorbeeld op Bookaway hoe je het makkelijkst en goedkoopst van A naar B kan rijden.


Alternatief vervoer

Lijkt het openbaar vervoer je toch iets te veel gedoe? Dan kan een huurauto ook uitkomst bieden! Wij regelen deze zelf altijd veilig via Sunny Cars: hier zijn alle kosten standaard inbegrepen en is de Nederlandstalige klantenservice 24/7 bereikbaar. Klik hier voor actuele prijzen en beschikbaarheid >>


Heb jij wel eens gebruik gemaakt van het openbaar vervoer in Italië?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒