Zonder verwachtingen naar een stad gaan. Geen flauw benul hebben van welke bezienswaardigheden er zijn, wat je er kunt doen en wat je er kunt eten. Ik kan het je zĆ³ aanraden! Zo ontdekte ik Bologna, een klein en historisch stadje in ItaliĆ«. Uren rondlopen en gewoon genieten. Maar ja, je wilt natuurlijk niet terugkeren naar huis en beseffen dat je de Eiffeltoren van je bestemming hebt gemist. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Bologna.

1. PIAZZA MAGGIORE EN PIAZZA DEL NETTUNO

Piazza Maggiore is het middelpunt van de stad. De plek waar iedereen bijeenkomt. Het startpunt om makkelijk de rest van de stad te ontdekken. En de plaats waar je ook twee van de andere grote bezienswaardigheden van Bologna vindt. Het plein is groots opgezet; toen ik er was stond een deel in de steigers, maar de locals (lees: studenten) zoeken zo gauw de zon ook maar een beetje schijnt een plekje om te zitten met vrienden. Piazza del Nettuno zit aan Pizza Maggiore vast en zit voor je gevoel net om de hoek. Op dit plein staat de Fontana del Nettuno; een fontein met een prachtig beeld van de Griekse god Neptunes.

Piazza Maggiore

Piazza del Nettuno

2. SAN PETRONIO

Deze basiliek staat op Piazza Maggiore. San Petronio is gigantisch. En nooit afgebouwd. Ik heb me laten vertellen dat deze basiliek gefinancierd is door de Bolognesen zelf, niet door de paus. Bologna wilde zich altijd al een beetje distantiƫren van de verplichtingen vanuit de kerk. Door het zelf te betalen hoefden ze geen rekening te houden met de wensen vanuit het Vaticaan. De kerk moest groter worden dan de Sint Pieter. Ze waren hard op weg, maar de paus heeft daar toch een stokje voor gestoken. Daarom is de zijkant van buiten abrupt gestopt. De voorgevel ziet er ook wat vreemd uit: alleen het onderste deel is bekleed met marmer. De rest, eh, niet. Je kunt gratis naar binnen, en dat moet je ook zeker doen. Zo vind je binnen op de grond de meridiaan, als de zon schijnt kun je hier de tijd aflezen.

San Petronio

San Petronio

3. PALAZZO D’ACCURSIO

Ook dit gebouw staat direct aan Piazza Maggiore. Palazzo d’Accursio ziet er van buiten al prachtig uit, maar ook van binnen is het een 14e eeuws pareltje. Vandaag de dag dient het paleis als stadhuis van Bologna. Je kunt er gratis naar binnen; breng bijvoorbeeld een bezoek aan de raadszaal! Wanneer je deze ruimte binnenloopt word je gelijk een paar eeuwen terug gebracht. Alleen de printer zorgt ervoor dat je onthoudt dat we in de 21e eeuw leven.

Palazzo d'Accursio

Palazzo d'Accursio

Palazzo d'Accursio

Palazzo d'Accursio

4. TORRE DEGLI ASINELLI EN TORRE GARISENDA

Bologna is oud. Heel oud. In de twaalfde eeuw konden rijke mensen een eigen toren bouwen als verdedigingswerk tegen al het kwaad van buitenaf. Hoe hoger de toren, hoe rijker je was. In die periode stonden er zo’n 100 van die gigantische bouwwerken in Bologna. Er zijn nu nog twintig van deze bouwwerken over, waarvan er twee vooral in het oog springen, omdat ze midden in de stad staan en nogal scheef zijn: de Torre degli Asinelli en Torre Garisenda. Torre degli Asinelli kan beklommen worden; bereid je voor op 498 treden. Een hele klim, maar geloof mij, het uitzicht van bovenaf is het meer dan waard. Toegang kost ā‚¬3,00.

Torre degli Asinelli

Torre degli Asinelli

5. UNIVERSITEITSWIJK

Bologna is de oudste studentenstad ter wereld. Omdat er vroeger vooral bij docenten thuis of buiten les werd gegeven, zul je geen grote universiteitsgebouwen vinden. Wat je er wel vindt? Een hoop studenten en gezelligheid. Die sfeer proef je vooral in smalle straatjes tussen de Via S. Vitale enĀ Via dell’ Archiginnasio.Ā Je loopt er tussen de middeleeuwse rode huisjes en komt bij elke hoek weer een andere verrassing tegen. Een kleine kerk, een traditionele schoenmaker, een verstopt terras of een overdekte foodhall. Ja hoor, Bologna heeft er ook een!

Bezienswaardigheden Bologna

Bezienswaardigheden Bologna

6. VIA DELL’ INDIPENDENZA

Wil je gaan shoppen? Dan moet je op Via dell’ Indipendenza zijn! De winkelstraat ligt tegenover Piazza del Nettuno. Alle bekende winkelketens hebben hier tenminste een filiaal zitten, maar je vindt hier ook kleinere lokale winkeltjes. Vermijd de ellenlange straat op zaterdagmiddag (maar ja, in welke stad wil je wel op zaterdagmiddag shoppen) en zoek je geluk op zondag. Want ja, dan zijn de winkels hier ook gewoon open!

Via dell' Indipendenza

 

Ben jij al eens in Bologna geweest?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’