Wie denkt aan een stedentrip in Nederland, reist al snel af naar steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam of Maastricht. Maar er is zoveel meer leuks. De bezienswaardigheden in Den Haag bijvoorbeeld! Combineer historie met zee en prachtige architectuur met cultuur, en je hebt er geheid een toptijd.
Ik heb een jaar lang gewerkt bij Den Haag Marketing om journalisten naar de stad te trekken, maar nooit eerder iets over de stad geschreven. Zonde, want het is serieus een van de leukste steden van Nederland. Heel anders dan Amsterdam of Rotterdam, maar daardoor een heerlijke verademing voor wie een keer iets anders zoekt dan moderne hoogstandjes tussen heel veel toeristen. Dit zijn de 10 absolute must do’s en must-sees in de stad.
Het centrum van Den Haag is redelijk compact, maar niet alle bezienswaardigheden liggen ook daadwerkelijk hier. Om alles op je gemak te bekijken én het strand mee te kunnen pakken, raad ik je aan om minstens één nachtje te verblijven in de stad. Hotels genoeg, en voor elk budget is er wel wat. Zo zijn de privékamers met eigen badkamer in Kingkool The Hague City Hostel een aanrader. Iets meer luxe krijg je bij het Court Garden Hotel.
Bezienswaardigheden Den Haag: zien
Het centrum van Den Haag is typisch een voorbeeld van een stad waar je heerlijk doorheen kunt struinen. Je komt vanzelf langs allerlei mooie plekken, fijne hotspots en een aantal van de highlights. Deze bezienswaardigheden in Den Haag centrum mag je er niet missen:
1. Paleis Noordeinde
Paleis Noordeinde ligt midden in het centrum van Den Haag op – hoe toepasselijk – het Noordeinde. Een straat met (dure) winkels, koffietentjes, restaurants, hotels én met een koninklijk tintje. Gebouwd in 1533 als woning, is Paleis Noordeinde tegenwoordig het werkpaleis van koning Willem-Alexander. In het verleden is het paleis ook gebruikt voor trouwerijen (zoals die van Juliana en Bernard, en prins Constantijn en Laurentien). Juliana is hier zelfs geboren en na haar overlijden ook opgebaard, net als een aantal andere koninklijke familieleden.
Wanneer de koning in het land is wappert de vlag. In de zomer is het paleis een paar dagen geopend voor publiek. De rest van het jaar is het paleis gesloten. Wat wél het hele jaar is geopend en nog gratis ook? De Paleistuin, dat enigszins verstopt is tussen het paleis, de Koninklijke Stallen en het Koninklijk Archief. Toegankelijk vanaf de Prinsessewal tussen zonsopkomst en -ondergang.
Adres: Noordeinde 86
2. Vredespaleis
Het is het meest gefotografeerde gebouw in Den Haag en trekt jaarlijks heel veel bezoekers. Niet gek, want het Vredespaleis is een van de mooiste én belangrijkste gebouwen van Nederland. Het Vredespaleis is de reden waarom Den Haag internationaal bekend bestaat als stad van ‘Vrede en Recht’. Hier vind je namelijk onder meer het Internationaal Gerechtshof, het Permanent Hof van Arbitrages en de Haagse Academie voor Internationaal Recht.
In het bezoekerscentrum leer je meer over het paleis an sich en de organisaties die hier zetelen. Maak zeker gebruik van de gratis audiotour! Wil je ook graag naar binnen? Dan moet je je bezoek goed plannen: het Vredespaleis is maar een paar weekenden per jaar geopend voor publiek. Klik hier om de actuele data te bekijken.
Adres: Carnegieplein 2
3. Binnenhof en de Hofvijver
Den Haag is niet alleen de stad van Vrede en Recht, maar ook onze politieke hoofdstad. En dus is je bezoek aan de stad niet compleet zonder een kijkje op het Binnenhof en bij de Hofvijver. Loop je eenmaal het Binnenhof op, dan herken je gelijk de plek waar menig politicus aan de tand wordt gevoeld door de media. Al eeuwenlang vinden op het Binnenhof belangrijke (politieke) gebeurtenissen plaats. Nu vind je hier de Eerste en Tweede Kamer. Ook de Ridderzaal (gebouwd in de 13e eeuw) zal je wel eens gezien hebben op tv: hier wordt de jaarlijkse Troonrede voorgelezen en worden koninklijke onderscheidingen gegeven.
Maar er is hier nog meer te zien: naast het Mauritshuis zie je het Torentje, met daarachter de Hofvijver. Tegenwoordig is het de werkkamer van Mark Rutte, maar vroeger fungeerde de plek als zomerprieel voor graven. Vergeet ook niet door te lopen naar de Hofvijver. Aan de andere kant van het water krijg je perfect zicht op het Binnenhof; ideaal voor mooie foto’s, zeker tijdens zonsondergang.
Wil je een rondleiding over het Binnenhof of zien waar de Tweede Kamer precies zit? ProDemos neemt regelmatig groepen mee naar binnen. Je kunt je hier aanmelden.
Adres: Binnenhof 1
4. Het Lange Voorhout
Wie wel eens in Berlijn is geweest, heeft ongetwijfeld gewandeld onder de lindebomen van Unter der Linden. Wist je dat het ontwerp van deze straat gebaseerd is op het Lange Voorhout in Den Haag? Ik vind het zelf de mooiste straat van de stad, zeker in het voorjaar, wanneer de krokussen in bloei staan. De laan stamt al uit de 14e eeuw, toen er langs de weg allerlei lelijke, scheve huizen stonden. In de 16e eeuw vond keizer Karel V het wel welletjes, en zorgde ervoor dat het Lange Voorhout een flinke upgrade kreeg: verwacht hier de mooiste panden, tientallen lindebomen én een breed wandelpad tussen het verkeer door.
Adres: Lange Voorhout
5. Passage
De Passage stamt al uit 1882 en ligt midden in het centrum van Den Haag, naast de Grote Marktstraat. Het is de nog enige overgebleven winkelgalerij van Nederland, en is een beetje te vergelijken met de chique passages in Milaan en Brussel. Ideaal om hier rond te lopen als het weer wat minder is, maar ook met mooi weer is het allesbehalve een straf om hier je tijd door te brengen. Naast speciaalzaken (tip: haal koffie en chocola bij Hop & Stork) en horeca, moet je hier vooral zijn voor de prachtige architectuur. Denk aan arcades, glazen koepels en mooi bewerkte gevels.
De Passage komt direct uit op de Nieuwe Haagse Passage, dat pas in deze eeuw is gebouwd. Dit deel is veel moderner en biedt plek aan bekende winkels als Mango, de Apple Store en Leonidas.
Adres: Passage 72
6. Zeeheldenkwartier
Niet in het centrum, maar wel een bezienswaardigheid die je gezien wil hebben in Den Haag. Het Zeeheldenkwartier is een van de gezelligste wijken van de stad, waar je leuke pleintjes, bijzondere winkels en fijne hotspots vindt. En ook niet onbelangrijk: de jugendstilpanden zijn top om vast te leggen op je camera. De wijk is gebouwd rondom twee pleinen: Prins Hendrikplein en het Anna Paulownaplein. In de zomer staat het Zeeheldenkwartier bol van de terrasjes.
Voor toffe (vintage) winkels moet je zijn op de Piet Heinstraat. Speciaalzaken en designwinkels (tip: YurtStore en Bij Priester) te over op de Zoutmanstraat en Prins Hendrikstraat. En ook voor lekkere hotspots zit je hier goed: drink een kop koffie bij bijClarence (Piet Heinstraat 60-A) en eet een van de lekkerste pizza’s die je ooit hebt gehad bij Vincenzo’s. Proef hier vooral ook de limoncello!
Bezienswaardigheden Den Haag: doen
7. Madurodam
Een van de bekendste bezienswaardigheden van Den Haag: Madurodam. Leuk voor jong, maar ook volwassenen verdoen hun tijd hier niet. In Madurodam ontdek je heel Nederland in het klein. Naast het spotten van honderden miniaturen en ruim 5.500 miniatuurbomen, leer je hier ook hoe ons land is ontstaan en zijn er diverse attracties en activiteiten die je kunt doen.
Tickets kun je online onder andere via deze website kopen: zo ben je gelijk verzekerd van een vast tijdslot en hoef je niet onnodig in de rij te staan.
Adres: George Maduroplein 1
8. High tea in Hotel des Indes
Goedkoop is het allesbehalve, maar geloof me: dit wil je gedaan hebben in Den Haag. Hotel des Indes is een super-de-luxe en historisch vijfsterrrenhotel aan het Lange Voorhout. Het gebouw dateert al uit 1858 en heeft heel veel beroemdheden als gast gehad. Audrey Hepburn bijvoorbeeld, maar ook Mata Hari. Wil je hier overnachten, dan moet je flink in de buidel tasten. Maar gelukkig zijn er ook andere manieren om het hotel te ervaren!
De high tea van Hotel des Indes is een van de beste van Nederland en is een echte lokale traditie. Vanaf de lounge heb je perfect zicht op de trappen naar boven en de eerste verdieping. De plek an sich is al genoeg om een heerlijke tijd te hebben, maar ook de thee en de vele verwennerijen mogen er zeker zijn. Laat die scones, bonbons en amuses maar komen!
Je kunt zeven dagen per week om 14:00 uur terecht voor de high tea. Prijs vanaf €39,50 per persoon. Reserveren is wel aan te raden!
9. Musea: Mauritshuis, Escher in het Paleis, Panorama Mesdag
Een beetje cultuurliefhebber kan z’n hart ophalen in Den Haag. De stad telt maar liefst 36 musea! Ze allemaal bekijken is misschien iets te ambitieus, maar deze drie pareltjes moet je gezien hebben als je voor het eerst in Den Haag bent.
Mauritshuis
Het Mauritshuis ligt direct naast het Binnenhof en biedt altijd topcollecties van Nederlandse (en Vlaamse) schilders uit de 17e eeuw. Zo hangt het ‘Meisje met de Parel’ van Johannes Vermeer hier permanent, net als ‘Het Puttertje’ van Fabritius. Daarnaast wordt de tijdelijk collectie regelmatig afgewisseld met werken van onder meer Rubens, Jan Steen en Rembrandt.
Adres: Plein 29
Escher in het Paleis
Wie meer van moderne kunst houdt, moet bij Escher in het Paleis zijn. Vroeger een werkpaleis, nu een museum met een permanente tentoonstelling van M.C. Escher. Wie ‘m niet kent: deze graficus weet met elk van z’n werken een echte mind-fuck te bewerkstelligen. Zo laat ‘ie bijvoorbeeld vogels in vissen veranderen en water omhoog stromen. Tof om te zien!
Adres: Lange Voorhout 74
Panorama Mesdag
Waarom ik Panorama Mesdag tip? Ze hebben hier een supergaaf kunstwerk: een gigantisch 360° panorama dat Scheveningen in 1881 laat zien. Je kunt hier letterlijk uren naar kijken, want elk deel laat weer iets heel anders zien. Het gebouw is speciaal voor het kunstwerk gebouwd. Zo lijkt het alsof je bij het kunstwerk op een uitkijkpunt staat, waarbij je uitzicht krijgt over de duinen (met echt zand) en het oude Scheveningen.
Daarnaast zijn nog tientallen andere kunstwerken te vinden van Mesdag, en leer je meer over zijn leven.
Adres: Zeestraat 65
10. Strand
Wat Den Haag verder nog uniek maakt? Het strand! Het heeft er namelijk drie in de aanbieding: Scheveningen, Kijkduin en het Zuiderstrand. Hoewel Scheveningen (en Kijkduin) vaak als een op zichzelf staande plek wordt gezien, hoort het officieel bij Den Haag. Vanuit de stad ben je er zo, met de bus of met de tram.
Scheveningen
Scheveningen was lang in verval, maar dankzij de opgeknapte Pier is het imago van de strandbestemming stukken opgekrikt. Het strand is lang, het aantal strandtenten is bijna niet te tellen en wie even iets anders wil dan zand tussen de tenen, kan terecht op de boulevard, het overdekte winkelcentrum (eerlijk: stelt niet heel veel voor) of dus op de Pier.
En vooral dat laatste is de moeite waard: ga sowieso in het reuzenrad voor een grandioos uitzicht over Scheveningen en Den Haag. Je doet er slim aan om dit vooraf te reserveren, zeker op drukke dagen. Hier boek je je ticket inclusief koffie of thee en een vers stuk appeltaart of muffin.
Daarnaast vind je op de Pier een overdekte foodboulevard, met terrasjes buiten, winkels, streetfood tenten en restaurants. Echte daredevils kunnen er ook nog ziplinen of bungeejumpen.
Adres: Strandweg
Kijkduin en Zuiderstrand
Kijkduin en het Zuiderstrand zijn de rustigere alternatieven voor Scheveningen. Je vindt er wat strandtenten en horeca, maar verder moet je jezelf zien te vermaken. Groot voordeel: het is hier stukken rustiger, ook op de echt zonnige dagen. Even iets anders dan strand? Ga wandelen door de duinen! Grote kans dat je hier Schotse hooglanders tegenkomt.