Binnenkort in eigen land op pad en ben je benieuwd naar wat er te doen is in Nederland? Meer dan genoeg! Ik zet mijn 10 favoriete tips per provincie voor je op een rij: dus maar liefst 120 dingen om te doen!

Het grote voordeel van Nederland: alles is binnen een paar uur rijden te bereiken. Je kunt de bezienswaardigheden dus prima als daguitstapje bezoeken, gewoon vanuit huis. Maar er écht even wat langer tussenuit kan natuurlijk ook. Vakantiehuizen, hotels en campings genoeg! En datzelfde geldt voor wat er te doen is in Nederland: meer dan je in een dag, week of zelfs maand kan stoppen. Kijk maar:

Wat te doen in Nederland:

Drenthe

Drenthe is de plek van de natuur: de provincie telt maar liefst drie nationale parken, een UNESCO Geopark en vele natuurgebieden. Fiets- en wandelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen! Maar ook cultuur- en geschiedenisfanaten komen hier goed aan hun trekken dankzij de hunebedden en de Koloniën van Weldadigheid.

1. Een (mini)vakantie in Drenthe is niet compleet zonder een bezoek aan het Hunebedcentrum. In het museum ga je even terug in de tijd en leer je meer over de prehistorie.

Wat te doen in Nederland: hunebedden

2. Niet leuk, wél een must: leer meer over de Tweede Wereldoorlog in Kamp Westerbork, een van de kampen waar duizenden joden zijn gedeporteerd.

3. Bezoek de dieren in Wildlands Adventure Zoo Emmen en reis alsnog door de jungle, savanne en het poolgebied.

4. Rijd af naar Veenhuizen, waar je meer leert over het vroegere leven van de mensen in de Dwangkolonie, opgericht voor de Koloniën van de Weldadigheid. Je vindt hier onder andere oude Koloniehuizen en het Nationaal Gevangenismuseum, maar ook Bierbrouwerij Maallust waar je een ambachtelijk gebrouwen biertje kan drinken.

5. Ontdek UNESCO Geopark de Hondsrug met een 100% elektrische terreinauto.

6. Wandelen in dit Geopark is ook en aanrader: bezoek onder meer Drouwenerzand, Hunbed D27, Eppiesbergje, Onderduikershol en Buunerbult.

7. Drenthe telt drie nationale parken. Eentje is het Dwingelderveld, waar je schaapskooien, pittoreske dorpjes en vele wandelpaden vindt.

Wat te doen in Nederland: Drents-Friese Wold

8. Nationaal park Drents-Friese Wold is het op een na grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Ga er vooral een keer ’s avonds naartoe, want hier vind je het donkerste stukje van het land. Op een onbewolkte en maanloze nacht zie je hier duizenden sterren. Helemaal leuk is om hier te overnachten, bijvoorbeeld in een vakantiehuisje middenin de natuur.

9. Of ga naar Nationaal park Drentsche Aa, waar je stuit op een slingerende beek van 28 kilometer lang. Volg het water en je passeert maar liefst 21 dorpjes en een continu veranderend landschap.

10. Bezoek leuke dorpjes als Exloo, een typisch Drents esdorp dat op de Hondsrug ligt, en Orvelte, een brinkdorp met vele historische monumenten.

Betaalbaar overnachten in Drenthe

Zoek je een fijne uitvalsbasis om al het moois van Drenthe te ontdekken? Er is keuze genoeg! Drie opties die echt waar voor je geld geven:

 • Hotel: In Zuidlaren vind je B&B Hoeve de Vredenhof. Een heerlijke plek met luxe, moderne kamers, een groot terras en fietshuur.
 • Vakantiehuis: Cottage Eikenhorst 83 ligt in het dorpje IJhorst en biedt alles voor een ontspannen verblijf in Drenthe. Pluspunt: de gigantische tuin met hangmat en buitendouche!
 • Camping: Overnacht op Camping BuitenLand in Zandpol, de kleurrijke camping waar Floortje Dessing mede-eigenaar van is. Je kunt met je eigen sleurhut of tent komen, maar je kunt ook terecht in de bijzondere accommodaties die er vast staan.

Terug naar boven ⇑

Flevoland

Denk je aan Flevoland, dan denk je wellicht al gauw aan steden als Almere en Lelystad. Niet bepaald de mooiste pareltjes van het land! Maar de provincie heeft zoveel meer te bieden dan dat: je vindt hier prachtige natuur, attractiepark Walibi en toffe musea.

11. Bezoek het nieuwste stukje natuur in Nederland: de Marker Wadden. Dit is een natuurherstelproject, zodat de leefruimte van bedreigde dieren en planten wordt hersteld. Vanaf Lelystad vertrekt er regelmatig een veerboot naar de plek. Klik hier voor meer info.

12. Wie niet vies is van achtbanen, moet een bezoekje brengen aan attractiepark Walibi (tip: ANWB-leden krijgen korting op de entree).

13. Wel de natuur in, maar wil je wat meer zien dan alleen… natuur? Ga naar het Waterloopbos in de Noordoostpolder. Het is een historisch openlucht laboratorium, waar je de restanten ziet van onder meer onderzoek naar de Deltawerken en modellen van de Rotterdamse haven.

14. Maak een fietsrondje door natuurgebied Oostvaardersplassen en spot de Nederlandse ‘big five’ (de ree, edelhert, wild zwijn, zeehond en de bever).

Wat te doen in Nederland: Oostvaardersplassen

15. Leer meer over de VOC-tijd en andere historische momenten uit de Nederlandse geschiedenis in Batavialand. Je gaat hier maar liefst 7.000 jaar terug in de tijd. Stap onder andere aan boord van een replica van het VOC-schip de Batavia. Tip: ANWB-leden krijg hier korting.

16. Combineer je bezoek aan Batavialand met een shopsessie in het naastgelegen Bataviastad. Met een beetje geluk loop je hier zomaar tegen kortingen van 70% aan.

17. Maak een wandeling door het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa, het Horsterwold.

18. Op verschillende plekken in Flevoland kun je zelf een boot huren of aan boord van een schip stappen. Maak een rondvaart over het Gooimeer, het IJsselmeer, het Markermeer of de Randmeren. Mogelijkheden genoeg!

Wat te doen in Nederland: IJsselmeer

19. Bezoek het pittoreske Urk en wandel door de ‘ginkies’ (steegjes) van het oude centrum en eet een verse vis aan de haven.

20. Leer meer over de luchtvaart in Luchtvaartmuseum Aviodrome. Spot hier meer dan 100 vliegtuigen, stap in de vliegsimulators en check het uitzicht op het uitkijkplatform. Leuk voor jong en oud! Tip: ANWB-leden krijgen hier korting.

Betaalbaar overnachten in Flevoland

Zoek je een fijne accommodatie om te verblijven tijdens je bezoek aan Flevoland? Je vindt hier veel fijne plekjes, in de stad, een dorp of in de natuur. Drie opties die echt waar voor je geld geven:

 • Hotel: Princess Hotel Dorhout Mees ligt in Biddinghuizen, vlakbij het Veluwemeer. Ideaal voor als je naar Walibi of Elburg wil, maar eigenlijk is niets ver weg. Inclusief sauna, ontbijt en groot terras.
 • Vakantiehuis: bij Boothuisje Marina Eemhof in Zeewolde slaap je in een echte woonboot, terwijl je toegang hebt tot allerlei handige faciliteiten. Denk aan een zwemparadijs, diverse restaurants en wateractiviteiten.
 • Camping: in de buurt van een stad verblijven, maar ook bij het water? Dan moet je bij Marinaparcs Almere zijn. Je verblijft aan of vlakbij de haven, in een tent, chalet of appartement.

Terug naar boven ⇑

Friesland

Friesland, de provincie van de vele meren, rivieren, suikerbrood en Beerenburg. Je bent hier niet geweest als je niet een dag naar het water bent geweest of geen Friese lekkernij hebt geproefd.

21. De kans dat de Elfstedentocht nog op het ijs gaat plaatsvinden, is vrij klein. Maar gelukkig kun je de tocht alsnog doen door de fietsroute langs het water te volgen of huur een bootje en vaar de route.

22. Bezoek het stadje Hindeloopen, waar je eeuwen terug in de tijd gaat. Met een beetje geluk zie je de oude klederdracht in het echt, maar anders zijn de oude huizen, houten bruggetjes, smalle straat en haven meer dan genoeg reden om hier een dagje naartoe te gaan.

Wat te doen in Nederland: Hindeloopen

23. Maak een korte stedentrip naar Leeuwarden. In het centrum vind je een schevere toren dan die in Pisa staat, street art, leuke concept stores en nog leukere restaurants.

24. Bezoek de overige elf steden: Leeuwarden en Hindeloopen heb je al gehad, maar ook Sneek, Harlingen, Dokkum, Franeker, Stavoren, Workum, Sloten, IJlst en Bolsward zijn de moeite waard.

25. Stap in Harlingen aan boord van een van de veerboten die je naar de vier Friese waddeneilanden brengt: Terschelling, Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog. Mijn favoriet: Terschelling! Zorg dat je hier minstens twee nachten boekt, zodat je alle tijd hebt om het eiland te ontdekken.

26. Geniet van de typisch Friese lekkernijen, zoals suikerbrood, dumkes (koekjes) en worst. Of proef de wereldberoemde Beerenburg, het liefst bij Weduwe Joustra in Sneek, waar het drankje al meer dan 150 jaar wordt gemaakt.

24. Slaap een nachtje of twee bij Hotel Weidumerhout midden in een weiland. Vanuit je cube heb je dankzij de grote glaswand het idee dat je gewoon buiten slaapt. Privacy gegarandeerd! Klik hier voor meer info.

Wat te doen in Nederland

28. Ga met mooi weer een dagje relaxen bij een van de vele meren, zoals het Sneekermeer, Tjeukemeer of het Heegermeer. Keuze genoeg.

29. Aanschouw de ruim honderd (!) verschillende vogelsoorten in Nationaal Park De Alde Faenen. Behalve fietsend of wandelend op ontdekkingstocht, kun je hier overigens ook SUP’pen en kayakken.

30. Vroeger een zee, nu een meer: Nationaal Park Lauwersmeer, dat gedeeld wordt met Groningen. Het is een echt vogelparadijs dat zich goed leent voor een fietstocht. Ook vind je hier een van de weinig Dark Sky Parks van het land.

Betaalbaar overnachten in Friesland

Zoek je een fijne plek waarvandaan je de pareltjes Friesland kunt ontdekken? Friesland is groot, waardoor je – afhankelijk van je keuze – nog wel even onderweg kan zijn. Maar voor de meesten van ons is alles dan nog steeds dichterbij dan als we gelijk weer naar huis moeten rijden! Drie opties die echt waar voor je geld geven:

 • Hotel: Hotel Almenum in Harlingen is de ideale uitvalsbasis voor als je tijdens je vakantie ook naar een van de waddeneilanden wil. Genoeg restaurants en ander vertier in de buurt, maar je bent ook snel de stad uit voor de rest van Friesland. Kamers en appartementen.
 • Vakantiehuis: Waterratten zijn op de juist plek bij Vakantiehuis Fenna in Terherne. Alles wat je nodig hebt is aanwezig en je hebt ook nog eens direct uitzicht op het water.
 • Camping: op Minicamping Singel in Jubbega-Schurega kun je terecht met je eigen slaapplek, maar er zijn ook pittoreske trekkershutten met uitzicht op de tuin of het water aanwezig.

Terug naar boven ⇑

Gelderland

Als er een provincie divers is, dan is het Gelderland. Met de mooiste natuur, de leukste musea en gezellige steden is het in ieder geval een favoriet van mijzelf. Wist je trouwens dat Gelderland de grootste provincie van Nederland is?

31. Bezoek Nationaal Park De Hoge Veluwe en neem daar dan ook ruim de tijd voor. Met ruim 5.400 hectare aan natuur ben je hier namelijk wel even zoet. Verwacht hier heidevelden, bossen, vennen en stuifzanden. Er zijn trouwens 1.800 gratis fietsen beschikbaar om het park te ontdekken. Deze vind je onder andere bij de ingangen van Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen.

Wat te doen in Nederland: Veluwe

32. Als je er dan toch bent, ga dan ook zeker langs het Kröller-Müller Museum, waar je de grootste collectie van Van Gogh kunt spotten.

33. Dierenliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Apenheul (Apeldoorn) en Dolfinarium (Harderwijk). Klik hier om je kaartje met korting te kopen.

34. Ga met droog weer naar het Nederlands Openluchtmuseum, waar je op een wel heel toffe manier leert over de Nederlandse geschiedenis. ANWB-leden krijgen korting op de entree.

35. Breng een dag door in de gezellige centra van Arnhem en Nijmegen.

36. Kijk binnen in een van de kastelen die de Achterhoek rijk is, bijvoorbeeld in Kasteel Vorden, Kasteel Ruurloo of Slot Loevestein.

37. Bezoek de historische hanzesteden die Gelderland rijk is. Vooral Elburg is de moeite waard!

Wat te doen in Nederland: Elburg

38. Breng een dagje door in een van de vele wellnesscentra die Gelderland telt. Mijn favorieten zijn Thermen Bussloo, Sauna Drome en de Zwaluwhoeve. Hier krijg je trouwnes standaard korting op je entree.

39. In het dorpje Appeltern vind je De Tuinen van Appeltern, een plek waar je heel veel inspiratie vindt voor je eigen tuin. Het is grootste tuininspiratiepark van Nederland met maar liefst 200 voorbeeldtuinen.

40. Tot medio 2021 helaas gesloten, maar daarna is Paleis ’t Loo in Apeldoorn met haar stallen en paleistuinen weer geheel toegankelijk voor publiek.

Betaalbaar overnachten in Gelderland

Zoek je een fijne uitvalsbasis om Gelderland te ontdekken? Er is keuze genoeg! Drie opties die echt waar voor je geld geven:

 • Hotel: in Hoenderloo vind je Hotel Buitenlust. Het hotel ligt naast de ingang van Nationaal Park de Hoge Veluwe en biedt daarnaast een grote lounge en een groot terras.
 • Vakantiehuis: Strandparc Nulde ligt – zoals de naam al doet vermoeden – aan het strand en biedt volledig uitgeruste chalets mét uitzicht. Je bent zo op de snelweg om richting de rest van Gelderland te gaan.
 • Camping: bij Recreatiepark ’t Veluws Hof in Hoenderloo verblijf je midden in de natuur. De stacaravans zijn van alle gemakken voorzien en hebben een eigen terras met onder meer een hangmat.

Terug naar boven ⇑

Groningen

Er gaat niets boven Groningen! Letterlijk niet. De meest noordelijke provincie van Nederland biedt genoeg vertier voor jong en oud.

41. Als eerste op de lijst: bezoek de stad Groningen, met haar gezellige centrum vol historische gebouwen, musea en vele leuke hotspots. Beklim er ook zeker de Martinitoren.

42. Leer alles over zeehonden in Zeehondencentrum Pieterburen en zie hoe ze hier verzorgd worden tot ze weer terug hun eigen omgeving in kunnen.

43. Maak een lange wandeling langs de Waddenzee en kom langs terpen en wierden.

44. Bezoek Fort Bourtagne in het gelijknamige dorpje. De vesting werd in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van Willem de Zwijger en is vandaag de dag nog steeds in goede staat.

Wat te doen in Nederland: Bourgagne

45. Spiek binnenin een 15e eeuws klooster: Klooster Ter Apel is anno nu enerzijds een Museum voor Klooster- en Kerkgeschiedenis & Religieuze Kunst, en anderzijds een hervormde kerk.

46. Ontdek Nationaal Park Lauwersmeer (dat Groningen deelt met Friesland) via een Landrover safari.

Wat te doen in Nederland: Lauwersmeer

47. Ga vanuit Lauwersoog mee op een wadvistocht en leer slikslee rijden, plankton kijken en vissen.

48. Fervente wandelaars moeten minstens een deel van het honderden kilometerslange Pronkjewailpad lopen. Onderweg kom je van alles tegen wat typisch Gronings is. Kies voor de Noordroute of Zuidroute (of doe ze allebei).

49. Proef typisch Groningse lekkernijen, zoals de eierbal en de sushi van het Wad.

50. Ga op ontdekkingstocht in Niehove, een van de tientallen Groningse wierdendorpen. Deze dorpen zijn gebouwd op speciaal aangelegde heuvels, zodat ze nooit last kregen van de zee.

Betaalbaar overnachten in Groningen

Zoek je een fijne uitvalsbasis voor je vakantie in Groningen? Drie opties die echt waar voor je geld geven:

 • Hotel: Van der Valk Hotel Groningen Westerbroek ligt in Westerbroek, op vijf minuten rijden van de stad Groningen. Je verblijft naast een natuurgebied: stad en natuur bijna in één dus!
 • Vakantiehuis: in Het Torentje van Trips in Tripscompagnie verblijf je in een voormalige watertoren uit 1800. Alle voorzieningen zijn aanwezig, inclusief barbecue.
 • Camping: Camping Engelbert ligt vlakbij Groningen-Stad en biedt leuke chalets met uitzicht op een meer. Op de camping zelf vind je een buitenzwembad, een bar, een tuin, watersportfaciliteiten en een terras.

Terug naar boven ⇑

Limburg

De zuidelijkste provincie in het land geeft gelijk het gevoel alsof je in het buitenland bent: de heuvelachtige landschappen, het heerlijke dialect en leuke steden en dorpen maken van Limburg een fantastische vakantiebestemming.

51. Wandel langs de vennen en veenmoerassen van Nationaal Park de Groote Peel.

52. Een andere Nationaal Park dat de moeite waard is: de Meinweg, waar je een mooi (en zeldzaam) terrassenlandschap tegenkomt.

53. Bezoek het Drielandenpunt en maak een foto precies op de plek waar Nederland, Duitsland en België samenkomen.

54. Breng een dagje (of twee) door in het bruisende Maastricht, en struin zowel door het centrum als de wijk Wyck, aan de andere kant van de Maas.

Wat te doen in Nederland: Maastricht

55. Ga terug in de tijd in Valkenburg aan de Geul: dit gezellige dorpje biedt niet alleen een knus centrum, maar ook een rodelbaan, ondergrondse grot (Fluwelengrot) en een Kasteelruïne.

56. Maak een roadtrip of fietstocht door het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg.

Wat te doen in Nederland: Zuid-Limburg

57. In het vestingstadje Arcen vind je de Kasteeltuinen Arcen, een tuinencomplex van maar liefst 32 hectare groot. Er zijn hier 15 verschillende tuinen te aanschouwen en er is een midgetgolfbaan aanwezig.

58. Bezoek het 300 jaar oude fort Sint Pieter. Vroeger had het een militaire functie, nu is het een toffe bezienswaardigheid dat je een prachtig uitzicht over Maastricht geeft.

59. In het ondergrondse Zuid-Limburg vind je een eeuwenoud gangenstelsel van ruim 250 kilometer lang. Een deel van deze mergelgrotten is toegankelijk voor publiek: rondom de feestdagen is er een kerstmarkt, de rest van het jaar kun je er onder andere mee op rondleidingen, grotbiken en lasergamen.

60. Meerdere keren uitgeroepen tot mooiste dierentuin van de Benelux: GaiaZOO Zuid-Limburg.

Betaalbaar overnachten in Limburg

Binnenkort naar Limburg en zoek je nog een fijne uitvalsbasis? Drie opties die echt waar voor je geld geven:

 • Hotel: Hotel Janssen ligt in het gezellige Valkenburg aan de Geul. Vanuit het hotel loop je zo het centrum in, maar met de auto zijn ook de andere highlights van (Zuid-)Limburg goed te bereiken.
 • Vakantiehuis: de vakantiehuizen van Resort Mooi Bemelen liggen vlakbij Kasteel Geulzicht. Elke accommodatie is van alle standaard gemakken (en meer) voorzien: zo vind je in sommige badkamers een bad met televisie.
 • Camping: de accommodaties op Forest Camp Swolgen in Swolgen bieden veel privacy en comfort. Je kunt hier terecht voor een kampeerplek, maar ook voor volledig ingerichte chalets.

Terug naar boven ⇑

Noord-Brabant

Ook buiten carnaval om is het bourgondische Noord-Brabant een bezoek waard!

61. Ga op ontdekkingstocht in de historische steden Breda en Den Bosch.

62. Een van de grootste natuurgebieden van Nederland én het grootste stuifzandgebied van West-Europa: Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Je krijgt hier het gevoel alsof je midden in de woestijn bent.

Wat te doen in Nederland: Loonse en Drunense Duinen

63. Waterliefhebbers zijn aan het goede adres in Nationaal Park de Biesbosch: verwacht hier een doolhof aan beken en rivieren. Leuk om hier te kanoën, maar fietst en wandelen kan natuurlijk ook.

64. Vergeet ook zeker een bezoek aan de Efteling niet: mijn favoriete pretpark in Nederland. Krijg hier korting op je entree.

65. Ontdek de toffe Spoorzone van Tilburg: verwacht hier industriële hotspots en een indoor doolhof.

66. Ga op safari in Safaripark Beekse Bergen: hier krijg je echt het gevoel alsof je midden in de Afrikaanse natuur bent beland. Krijg hier korting op je entree.

67. Volg de Van Gogh fietsroute en aanschouw alle plekken waar de schilder zijn voetsporen achterliet.

68. Bezoek Nuenen, waar maar liefst 23 gebouwen en plekken zijn die Vincent van Gogh schilderde.

69. Historie alom in het gezellige stadje Bergen op Zoom. Zet zeker de stadspoort op de kiek.

Wat te doen in Nederland: Bergen op Zoom

70. Ook Noord-Brabant: design! Bezoek bijvoorbeeld het Textielmuseum in Tilburg of het Design Museum in Den Bosch.

Betaalbaar overnachten in Noord-Brabant

Zoek je een fijne uitvalsbasis om Noord-Brabant te ontdekken? Er is keuze genoeg! Drie opties die echt waar voor je geld geven:

 • Hotel: in Herberg Het Klooster in Breda verblijf je in een voormalig klooster, dat nu is omgetoverd tot een comfortabel hotel. Simpele inrichting, maar meer dan prima om een paar dagen in te verblijven.
 • Vakantiehuis: de houten chalets van Appartement Dieskant liggen in Den Bosch en zijn volledig gemeubileerd. Grote tuin en vlakbij de Maas.
 • Camping: wie naar een camping in Noord-Brabant wil, moet bij Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek zijn. Verblijf hier bijvoorbeeld in een chalet en krijg toegang tot het uitgebreide waterpark.

Terug naar boven ⇑

Noord-Holland

Mijn eigen provincie en wat ben ik blij dat ik in deze omgeving woon. Noord-Holland biedt naar mijn idee alles: strand, prachtige natuur en de leukste stadjes en dorpen. Er is hier genoeg te doen!

71. Bezoek vestingstadje Naarden, en wandel over de eeuwenoude stervormige wallen en kazernes of ga naar het Vestingmuseum. Aanschouw ook zeker de mooie stadspoort en het oude stadhuis.

Wat te doen in Nederland: Naarden

72. Wandel over de vele heidevelden in het Gooi (vooral de Bussumse heide is een aanrader).

73. Doe lekker toeristisch: trek traditionele klederdracht aan en eet een verse vis in Volendam en aanschouw de authentieke molens en huisjes in De Zaanse Schans.

74. Koop wat kaas op de wekelijkse kaasmarkt in Alkmaar.

75. Fiets een rondje om het Naardermeer.

76. Wandel door de duinen bij Zandvoort, Bergen aan Zee of Egmond aan Zee, of leg gewoon je handdoek neer op het strand.

Wat te doen in Nederland

77. Bezoek het leuke Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

78. Pak de veerpont naar Texel en fiets een rondje om het eiland.

79. Maak een stedentrip Amsterdam of ga naar het wat kleinere en minder-toeristische Haarlem.

80. Ontdek hoe de rijken in de middeleeuwen leefden en bezoek het Muiderslot in Muiden.

Betaalbaar overnachten in Noord-Holland

Zoek je een fijne uitvalsbasis om Noord-Holland te ontdekken? Er is keuze genoeg! Drie opties die echt waar voor je geld geven:

 • Hotel: Amrâth Hotel Media Park Hilversum is gesitueerd in een voormalig klooster, en een fijne optie voor wie de leuke dorpjes van Het Gooi en de omringende natuur wil ontdekken.
 • Vakantiehuis: verblijf vlakbij de zee bij Appartementen Parkzicht in Bergen aan Zee. Studio’s en appartementen beschikbaar.
 • Camping: Camping Havana ligt aan het water, aan de rand van Amsterdam. Je bent in een mum van tijd in de stad, maar kan tegelijkertijd ook makkelijk andere plekken in Noord-Holland bereiken.

Terug naar boven ⇑

Overijssel

81. Bezoek de historische Hanzesteden Kampen, Deventer en Zwolle.

82. Maak een kanotocht over de wateren van de Weerribben-Wieden. Dit moerasgebied is een nationaal park waar je ook prima kunt wandelen of fietsen.

83. Niet te missen: Giethoorn, ook wel het Venetië van het noorden genoemd. Je doet er wel slim aan om vooraf al je bezoek te regelen (want: druk).

Wat te doen in Nederland: Giethoorn

84. Ontdek het kunststadje Ootmarsum: aanschouw de vele kunstenaars op straat of bezoek een van de veertien ateliers.

85. Ga langs de Canadese begraafplaats in Holten: je vindt hier 1394 graven en je leert meer over de in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde militairen.

86. Spot de vele verschillende diersoorten op de Sallandse Heuvelrug.

87. Ook vind je in dit nationale park de mooiste zandverstuivingen.

88. Haal een adrenalineshot in Attractiepark Slagharen of Avonturenpark Hellendoorn. En krijg hier korting op je entree.

89. Wandel of fiets langs de oevers van de Vecht in het Vechtdal. Je komt dan vanzelf langs vele dorpjes en heidevelden.

90. Bezoek Landgoed Twickel en wandel door de kasteeltuin en omringende bossen. Tegen betaling kun je het kasteel zelf en de tuinen in.

Betaalbaar overnachten in Overijssel

Zoek je een fijne accommodatie om te verblijven tijdens je bezoek aan Overijssel? Je vindt hier veel fijne plekjes, in de stad, een dorp of in de natuur. Drie opties die echt waar voor je geld geven:

 • Hotel: Stadshotel Rijssen ligt in Rijssen, op slechts 15 minuten afstand van de Sallandse Heuvelrug. Vanuit het hotel heb je toegang tot de horeca van het stadje, maar je kunt ook gewoon op het dakterras van het hotel toeven.
 • Vakantiehuis: op Lodgepark ’t Vechtdal vind je studio’s en vakantiehuizen. Het vakantiepark ligt tussen Dalfsen en Ommen en biedt direct toegang tot de mooie natuur van het Vechtdal.
 • Camping: Camping De Molenhof in Reutum biedt volledig uitgeruste lodges. Ook is er een barbecue aanwezig, evenals een buitenzwembad, lounge en restaurant.

Terug naar boven ⇑

Utrecht

Utrecht mag dan wel de kleinste provincie van Nederland zijn, het is zeker niet de minste. Je kunt je alleen al in de provinciehoofdstad dagen vermaken, maar ook daarbuiten is meer dan genoeg te doen.

91. Bezoek het gezellige centrum en de omringende wijken van Utrecht, mijn favo Nederlandse stad.

92. Ga langs een van de vele kastelen die de provincie Utrecht rijk: vooral Kasteel de Haar en Kasteel Groeneveld zijn de moeite waard.

93. Stap in een rondvaartboot en ontdek het historische centrum van Amersfoort vanaf het water. Dat kan al vanaf 5 euro per persoon.

Wat te doen in Nederland: Amersfoort

94. Volg een van de vele wandel- en fietsroutes door nationaal park de Utrechtse Heuvelrug.

95. Beklim de Pyramide van Austerlitz: het bouwwerk dateert al uit 1804 en is geheel gemaakt van aarde en graszode. Ooit gebouwd als eerbetoon aan Napoleon, nu is het vooral een toeristische trekpleister.

96. Ga mee met een rondleiding door Paleis Soestdijk in Soest, de voormalige woonplek van prinses Juliana en prins Bernard. Hoewel het nu geen koninklijk paleis meer is, zijn de verschillende vertrekken amper veranderd na hun dood.

97. Bezoek de voormalige vliegbasis van Soesterberg. Je vindt hier nu het Nationaal Militair Museum en je kunt er heerlijk wandelen over de drie kilometer lange landingsbaan.

98. Ontdek het vissersdorpje Spakenburg en zie hoe de haven gevuld wordt met vele historische vissersboten.

Wat te doen in Nederland: Spakenburg

99. Neem een kijkje bij Fort bij Rijnauwen in Bunnik. Het goed onderhouden fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

100. Wandel in natuurgebied Amelisweerd: er lopen meerdere routes door het landgoed.

Betaalbaar overnachten in Utrecht

Zoek je een fijne uitvalsbasis om de provincie Utrecht te ontdekken? Van midden in de natuur tot aan de stad, deze drie opties bieden echt waar voor je geld:

 • Hotel: Hotel Mitland ligt aan de rand van Utrecht. Je bent zo in het centrum, maar ook snel op de snelweg om andere plekken in de provincie te ontdekken. Er is zelfs een bowlingcentrum aanwezig.
 • Vakantiehuis: de appartementen van Vakantieappartementen centrum Oudewater liggen – zoals je waarschijnlijk al verwacht – in het gezellige centrum van het dorpje Oudewater. Elk appartement is volledig uitgerust en beschikt over een balkon.
 • Camping: in Renswoude vind je Recreatiepark de Lucht, waar je terecht kunt in diverse chalets. Op het park is een binnenzwembad aanwezig.

Terug naar boven ⇑

Zeeland

Zeeland geeft me ook altijd een instant vakantiegevoel. De eindeloze stranden, de vele weilanden en de heerlijke lekkernijen blijven trekken (en het scheelt dat de schoonfamilie hier deels woont). Een ding is zeker: na een bezoek aan Zeeland ben je weer volledig opgeladen.

101. Bezoek de beroemde Deltawerken in Deltapark Neeltje Jans.

102. Leer meer over de watersnoodramp van 1953 in het Watersnoodmuseum.

103. Ontdek het gezellige centrum van Middelburg en Zierikzee.

Wat te doen in Nederland: Middelburg

104. Waai uit op het strand van Burgh-Haamstede of Cadzand-Bad.

105. Geniet van een echte Zeeuwse bolus (en zorg dat je die bij een bakker haalt).

106. Eet Zeeuwse mosselen in een haven, bijvoorbeeld in Bruinisse (en ga daarna op de foto met het mosselbeeld).

107. Beklim de Plompe Toren, het enige overblijfsel van het inmiddels verdwenen dorp Koudekerke. Je krijgt bovenin een prachtig uitzicht over de omgeving.

108. Ga op Zeeuwse safari in Nationaal Park Oosterschelde.

Wat te doen in Nederland: Oosterschelde

109. Historie alom in het stadje Veere. Hoewel het een stad is, telt het plaatsje slechts 1.600 inwoners.

110. Dompel je onder in de gezelligheid van Domburg. Toeristisch, maar daar is een reden voor!

Betaalbaar overnachten in Zeeland

Op naar Zeeland, maar heb je nog geen accommodatie geregeld? Drie opties die echt waar voor je geld geven:

 • Hotel: midden in het centrum van Middelburg vind je Loskade 45. Het hotel beschikt over een eigen terras en gemeenschappelijk lounge. Je loopt zo de gezelligheid van de stad tegemoet.
 • Vakantiehuis: aan de rand van Bruinisse ligt het appartementencomplex van Bruinisse Harbour Apartments. Vanaf je eigen balkon heb je direct zicht op de haven en het meer.
 • Camping: ’t Zeeuws Knoopje in Aagtekerke bevindt zich op een paar kilometer afstand van het strand van Domburg. Boek hier een volledig uitgeruste caravan met eigen sanitair.

Terug naar boven ⇑

Zuid-Holland

111. Bezoek de steden Rotterdam en Den Haag. Voor beide steden geldt: maak hier twee aparte stedentrips van, want er is hier echt meer dan genoeg te zien en doen.

112. Ga in het reuzenrad op de Pier van Scheveningen. Je weet wel, de plek waar je vroeger nooit dood gevonden wilde worden, maar wat nu echt een toffe hotspot is.

113. Bezoek de historische centra van het gezellige Delft en Leiden. Een stuk kleiner dan Rotterdam en Den Haag, maar absoluut de moeite waard.

Wat te doen in Nederland: Delft

114. Spot het vestingstadje Brielle, waar je kunt wandelen over de stadswallen en schattige straatjes, en langs de haven en vele monumentale panden.

115. Ontdek het Zuid-Hollandse deel van Nationaal Park De Biesbosch: bijvoorbeeld vanaf het water per kano of excursieboot.

116. Aanschouw de negentien windmolens van Kinderdijk. Ze staan zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

117. Ga met mooi weer naar het strand van Noordwijk of van Den Haag. Scheveningen is dan meestal wat druk, maar Kijkduin en het Zuiderstrand zijn altijd goed te doen!

Wat te doen in Nederland: Kijkduin

118. Bekijk heel Nederland in één keer tijdens een bezoek aan Madurodam.

119. Bezoek ‘Cheese Valley’, ook wel bekend als Gouda.

120. Maak een fietstocht door het beroemde Groene Hart van Holland.

Betaalbaar overnachten in Zuid-Holland

Zoek je een fijne uitvalsbasis om Zuid-Holland te ontdekken? Er is keuze genoeg! Drie opties die echt waar voor je geld geven:

 • Hotel: verblijf in Rijswijk in Hotel Villa Margaretha. De kamers in het herenhuis zijn eenvoudig ingericht, maar alles wat je nodig hebt is aanwezig. Vanuit het hotel ben je zo in het centrum van Den Haag.
 • Vakantiehuis: op Bungalowpark De Toekomst in Ouddorp zit je goed voor een vakantiehuis of bungalow. Bij het vakantiehuis is een jacuzzi aanwezig! Vlakbij het strand.
 • Camping: bij Camping Vintage Caravans in Schiedam slaap je in een vintage caravan of doorzichtige tent. Grote tuin en modern sanitair aanwezig.

Terug naar boven ⇑

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒