De een gaat naar Amsterdam voor de usual suspects, de ander is juist op zoek naar originele plekken om te bezoeken. Dit zijn de leukste plekken voor street art in Amsterdam: zo ontdek je de hoofdstad op een heel andere manier Ć©n het kost je ook nog eens (bijna) helemaal niets! Ik deel drie routes met je.

Of je nou te voet of per fiets op verkenningstocht wil gaan, dat is aan jou. Alle plekken zijn makkelijk op beide manieren te bezoeken. Volg je de hele route, dan kom je door een groot deel van Amsterdam. Dit is de tofste street art in Amsterdam-Oost, Noord, Centrum en de Jordaan:

Street art Jordaan:

1. Tuinstraat 172G

In de tuinstraat vind je – naast de speeltuin van de Theo Thijssenschool – een beschilderde gevel met een tof gedicht. Leuk weetje: het gedicht ‘Ik speel in de stad met alles wat er bestaat’ is geschreven door een 7-jarig meisje voor een schoolproject. De muurschildering is door Piet Perra gemaakt.

2. Prinsengracht 70

Op de hoek van Prinsengracht 70 en de Tuinstraat siert een werk van The London Police de muur. De muurschildering biedt een combinatie van klassieke Nederlandse architectuur Ć©n stedelijke kunst.

Street art Amsterdam
Beeld: Oren Rozen

3. Nassaukade / Jacob van Lennepstraat

Officieel is het al Amsterdam-West, maar deze muurschildering op de hoek van de Nassaukade en Jacob van Lennepstraat wil ik je niet onthouden. Sinds 2014 siert ‘Roosje met haar doosje’ op de muur, geĆÆnspireerd op het gedicht ‘Aan een Roosje’ van Jacob van Lennep. Het kunstwerk van Rombout Oomen zorgde voor behoorlijk wat verzet van een deel de buurtbewoners. Zij vonden de vrouw net even te naakt. Maar gelukkig kon het overgrote deel van hun buren de street art wel waarderen en mocht het dus gewoon blijven.


Street art Amsterdam centrum

4. Wolvenstraat 16

Voor je het weet ben je er aan voorbij gelopen, maar dat maakt het kunstwerk juist zo tof. Onderaan de trap van Wolvenstraat 16 vind je een exemplaar van ‘De Kleine Jongen’. Fun fact: de jongen, gemaakt door de Iraanse broers ICY & SOT, is ook in steden als New York, Los Angeles en Berlijn te spotten. Alle werken van de broers hebben een thema, zoals sociale rechtvaardigheid, mensenrechten en kapitalisme.

5. Binnengasthuisstraat 19

Karski & Beyond hebben ter hoogte van Binnengasthuisstraat 19 (op de hoek van de Nieuwe Doelenstraat) een muurschildering gemaakt van twee van Nederlands grootste kunsticonen: Herman Brood en Rembrandt van Rijn.

Street art Amsterdam

6. Utrechtsestraat 11

Op de Utrechtsestraat kun je terecht bij bar/restaurant De Bajes. Utrechtsestraat 11 is niet alleen een must om te bezoeken voor bijzondere gerechten of een drankje, maar het is ook het eerste restaurant in Europa met street art binnen. Je vindt er vele hoogstandjes van internationale kunstenaars.

Lees ook: Banksy kunst: 3 steden waar je zijn werk volop kunt vinden

Street art Amsterdam-noord

7. Nieuwe Leeuwarderweg 15

Vroeger stond hier een tankstation, inmiddels is de plek omgetoverd tot een roze, openbare gallerie voor opkomende straatartiesten. Ook vinden hier veel concerten en tentoonstellingen plaats.

8. NDSM-Plein 1

Moeilijk over het hoofd te zien: dit gigantische kunstwerk van Anne Frank. Eduardo Kobra schilderde haar gezicht op een gebouw van drie verdiepingen, en voegde daar de tekst ‘Let me be myself’ aan toe.

Street art Amsterdam
Beeld: Marion Golstejn

Street art Amsterdam-Oost

9. Zeeburgerdijk 452

Tegenover huisnummer 452 zie je op de gevel diverse werken van allerlei street art artiesten.

10. Plantage Doklaan

Last but not least: geen muurschilderingen, maar metalen sculpturen. Op de Plantage Doklaan, ter hoogte van de Plantage Kerklaan, kom je terecht in een beeldentuin vol roestige beelden van dieren. Wie de maker is, is nooit bekend gemaakt.


Tip: volg een graffiti workshop

Kijken is leuk, maar zelf doen is nog veel leuker! Zo is het in Amsterdam op twee plekken mogelijk om een graffiti workshop te volgen: op het NDSM-terrein en de Flevoparkweg (Graffitifun Hall of Fame). De workshops zijn geschikt voor kinderen Ć©n volwassenen. Voor meer informatie, zie de website van Graffitifun.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’