Nederland

Winterkamperen op Winterwoods: mijn ervaring + alles wat je wilt weten

Altijd al eens willen winterkamperen? In de bossen van Drenthe vind je sinds een paar jaar gedurende de herfst en winter pop-up camping Winterwoods. Hier verblijf je in een traditionele Mongoolse yurt en kun je je even volledig terugtrekken in je eigen bubbel. Een hype op Instagram, maar is het echt de moeite waard? En wat kun je nou eigenlijk precies verwachten?

Over Winterwoods

Winterwoods is een pop-up camping dat onderdeel is van Travelbase, een organisatie dat tientallen ‘once-in-a-lifetime’-trips verspreid over de wereld organiseert. In Azië, Afrika, het Midden-Oosten, Europa en dus zelfs gewoon in Nederland. Winterwoods ligt middenin de bossen van het pittoreske plaatsje Elp (op het Uteringskamp). Hemelsbreed al een flink stuk van de bewoonde wereld vandaan, maar op het terrein zelf voelt het helemaal alsof de dagelijkse sleur heel ver weg is. Van eind oktober t/m eind maart waan je je op deze pop-up camping even in een sprookjesachtige wereld, waar je overdag lekker actief bent en ’s avonds opwarmt bij het knisperende haardvuur of eigen houtkachel.

Winterwoods

Wie dol is op luxe hotels voorzien van alle gemakken, moet hier niet zijn. Maar ben je niet vies van een beetje kamperen, dol op natuur én is het voor jou geen probleem om je handen vuil te maken? Oh, en klinken een hottub, sauna en persoonlijke groei (ja, dat op vakantie) je ook als muziek in de oren? Dan wil je hier zéker naartoe!

Meer over Winterwoods >>

Slapen in yurt: hoe is dat bij Winterwoods?

Je slaapt bij Winterwoods in een traditionele Mongoolse yurt, een ronde tent dat zich kenmerkt door de felle kleuren binnenin, de afwezigheid van ramen en de kleine deuropening. In totaal staan er iets meer dan 20 ronde tenten op het terrein, ieder met een doorsnede van 6 bij 6 meter en met plek voor maximaal vier personen.

Bij elke yurt staan buiten twee stoelen, een vuurschaal en een picknicktafel. Bij sommige tenten hangt in de bomen ook een hangmat of hangstoel voor je klaar. De echte knusheid vind je binnen. Met een tweepersoonsbed, twee eenpersoonsbedden, dikke dekbedden én extra dekens (opgemaakt en wel bij aankomst), weet je in ieder geval dat je daar niet meer over hoeft na te denken. Fleecedekens liggen er overigens ook, voor als je het toch nog fris krijgt of voor bij de meditiatie- of yogalessen.

Winterwoods Yurt

Een klein tafeltje met vier krukjes zorgen voor een zitplek om je eten op te eten. Heel comfortabel is het niet, idyllisch daarentegen wel. Je kunt er in ieder geval prima een maaltijd nuttigen. Maar om echt even te relaxen zul je op bed belanden of naar de algemene flextent moeten. Ook vind je in de yurt een kastje om je spullen in kwijt te kunnen, een koelbox, een prullenbak en eet-, drink- en kookgerei. Koken doe je op een klein gaspitje of in de pan die je op de kachel zet of boven het vuur hangt. Zo kun je makkelijk (simpele) maaltijden bereiden en bewaren, ook met winters weer. En het allerbelangrijkste – naast je slaapplaats? De fijne houtkachel die in het midden van de yurt staat. Onmisbaar bij lage temperaturen!

Bekijk de yurts >>

Winterwoods Yurt

Lees ook: 20x bijzondere hotels Nederland: dit zijn de allertofste plekken om te overnachten!

Faciliteiten Winterwoods

Winterwoods draait vooral om de toffe yurts en activiteiten die er worden georganiseerd, maar een beetje comfort is ook wel zo fijn. Gelukkig is daar ook aan gedacht:

Flextent

De flextent is de overdekte place to be en de centrale plek waar alles begint, je terecht kunt voor vragen en de gezelligheid plaatsvindt. Er zijn meerdere zithoeken gecreëerd rondom vuurschalen, waar ’s middags en ’s avonds het vuurtje goed brandt. Zeker ’s avonds is het hier enorm gezellig. Verwacht hier een beetje de vibes die je in een hostel vindt, maar dan nóg laagdrempeliger: iedereen lijkt wel in te zijn en open te staan voor een praatje. Je bent hier met like-minded en vooral open-minded mensen, dus een gespreksonderwerp is nooit moeilijk te vinden.

Winterwoods flextent

De eettafels lenen zich perfect voor een bordspelletje of om op een manier te eten zoals je gewend bent. Zin om te lezen, maar niks meegenomen? De kleine bibliotheek heeft misschien wel iets waar je mee uit de voeten kunt. Hetzelfde geldt voor de gitaren die standaard van de partij zijn. Glühwein en marshmallows zijn in overvloed aanwezig, en je kunt hier 24/7 koffie en thee zetten. Dit zit allemaal inbegrepen in de prijs.

Sanitair gebouw

Ik vond de yurt geweldig, maar het had wel een nadeel: er is geen toilet aanwezig. En is je tent net even uit de richting, dan is het sanitairgebouw best een stukje lopen – zeker ’s nachts als het donker en koud is. Hier vindt alles wat met water te maken heeft plaats: alle toiletten en douches zijn voor iedere bezoeker toegankelijk. Het wordt goed schoongehouden, er hangt toiletpapier en je douchesessie is heerlijk warm en vrij lang voor een camping (ik schat zo’n 5 minuten). Daarnaast zijn er wastafels bij de douches te vinden en is er een aparte ruimte om je vieze vaat af te wassen. Het lekkerste onderdeel van het sanitair gebouw? De kachel staat lekker aan! Dus mocht je het echt niet warm krijgen, dan zou ik je aanraden even in de doucheruimte je telefoon op te laden. Heb je een goed excuus om een tijdje te blijven zitten.

Winterwoods sanitair

Hout en houthakken

Bij aankomst staat er in de yurt een (halve) zak hout voor je klaar om de tent mee te verwarmen of om buiten in de vuurschaal te leggen. Heel fijn, maar wél goed om te weten: al deze blokken moet je zelf kleiner hakken voor ze in de houtkachel passen. Vlak naast de flextent vind je de ‘Houthak plaats’ met verschillende bijlen en grote ondergronden om even flink te beulen. Op de eerste avond krijg je een kleine workshop in hoe je dit veilig doet en hoe je überhaupt een stuk hout doormidden krijgt. Lukt het je echt niet? Dan hoop ik dat je gezelschap mee hebt die het wel kan (ik was heel blij met het mijne) en anders kun je altijd een crew member om hulp vragen. Is het hout in je zak op? Dan kun je voor een paar euro je zak opnieuw vullen.

Forest Spa

Als er iets lekker is aan het einde van een koude winterdag, dan is het wel chillen in de warmte. Een hottub en Finse sauna’s – die samen de Forest spa wordt genoemd – hebben voor mij nog nooit zó fijn gevoeld als tijdens mijn verblijf op Winterwoods (behalve toen ik er weer uit moest).

Ze zijn beiden privé, dat wil zeggen: iedereen mag er gebruik van maken, maar je hebt ‘m wel voor jezelf. Je reserveert namelijk ter plekke een tijdslot van een half uur voor ieder afzonderlijk (tip: doe dit zo vroeg mogelijk – het liefst gelijk bij het inchecken -, want anders zijn veel tijdslots al bezet). Met een beetje geluk kun je op al je avonden gebruik maken van de Forest Spa! Zowel de hottub als de sauna’s worden omgeven door een groene heg, waardoor je volledige privacy hebt. En omdat je er sowieso ook pas in kan als het donker is (overdag is geen optie), maakt het helemaal niks uit of je lekker in je nakie rondloopt – al zou dat eigenlijk überhaupt niet moeten uitmaken.

De hottub is al lekker warm gestookt als je erin gaat en voelt heerlijk knus met de vele lampjes en uitzicht op het groen. Bij mij was het water overigens net even te heet met 45 graden, maar naast het bad ligt een tuinslang waar je eventueel koud water kan toevoegen om temperatuur net wat aangenamer te maken voor jezelf. Is het water juist te koud naar je zin? Voeg dan een extra houtblok (of twee) toe aan de kachel.

De Finse sauna bestaat uit twee gedeeltes die vlak naast elkaar liggen: een van de sauna’s bevat ramen, de ander niet. Ook deze is al goed op temperatuur als je erin gaat. Je hebt overigens tegelijk toegang tot beide sauna’s, dus je kunt in je half uur gewoon afwisselen zonder andere mensen tegen te komen.

Activiteiten Winterwoods

Je komt naar Winterwoods om te kamperen in een yurt, maar de meeste bezoekers komen ook zeker voor de bijzondere activiteiten die worden aangeboden. Dat is absoluut een mega meerwaarde! Alle activiteiten op Winterwoods zijn inbegrepen in de prijs: je kunt dus overal kosteloos aan deelnemen. Er is een uitzondering: de Zweetceremonie. Hier betaal je wel een meerprijs voor (€55 per persoon in het seizoen van 2023/2024). Dit is ook de enige sessie die je al van tevoren kunt boeken.

Meditatie en yoga

De meditatiesessies en yogalessen vinden plaats in de Tipi naast de flextent. Mediteren kan al gelijk op de avond van aankomst, maar is ook mogelijk op de tweede dag (en derde dag, als je drie nachten verblijft). Yoga wordt op de eerste ochtend (en tweede, als je drie nachten verblijft) gegeven op verschillende tijden. Ik heb zelf niet deelgenomen aan deze lessen omdat het tijdtechnisch net te druk werd, maar hoe tof is het om je eerste ervaring hiermee of – als je vaker mediteert of aan yoga doet – eens een les in een Tipi te volgen? De meditaties duren overigens 20 minuten, bij yoga ben je 30 minuten onder de pannen.

Winterwoods tipitent

Broodbakken

Knus, lekker en vooral gezellig: je kunt ook aanhaken bij een workshop broodbakken. Lekker traditioneel zoals ze jaren geleden ook deden: op een stok boven het kampvuur. Je maakt je eigen deeg, neem zelf wat smeersel mee en als je brood eenmaal gaar kun je het vervolgens heerlijk rondom het vuur of aan de eettafel oppeuzelen. Ideale activiteit voor als het weer wat minder is!

Moutainbiken en hiken

Ben je graag actief? Er zijn vier uitgestippelde routes van verschillende afstanden die je vanaf de camping kunt wandelen. Ook zijn er mountainbikes aanwezig die je gratis kunt meenemen voor vier uurtjes. Op zo’n 25 minuten fietsen vanaf Winterwoods start een mountainbikeroute van 29,5 kilometer die je van Gieten naar Gasselte brengt.

Winterwoods hiken

Koude training

Een van de redenen waarom ik zo graag naar Winterwoods wilde, was hierom: in groepsverband deelnemen aan een koude training. Je weet wel: á la Wim Hof ga je een paar minuten in ijskoud water zitten om je mindset te trainen en om je lichaam een boost te geven. Waar je bij veel workshops in een ijsbad plaatsneemt, ga je bij Winterwoods als het even kan het water in van de vlakbij gelegen Ieberenplas.

De wandeling ernaartoe is al een beleving op zich, maar eenmaal daar kijk je echt even je ogen uit. De Ieberenplas is een prachtig klein meertje met strand en omringd door bomen. Toen ik er eind november/begin december was, lag de temperatuur van het water op zo’n zes graden. Precies zoals in een echt ijsbad. Alleen lag de gewone buitentemperatuur op het vriespunt.

Winterwoods koude training

Je neem deel aan een training met een ervaren begeleider (of meerdere). Eenmaal bij het meer wordt alles duidelijk uitgelegd, zodat je precies weet wat je kan verwachten en krijg je even een reminder waarom je dit ook alweer wilde. Zelfs met kleren aan is het al koud! Daarnaast worden er zowel lichamelijke als ademoefeningen gedaan om je warm te maken en je voor te bereiden op de schok die je lichaam krijgt in het water. Als het je eerste keer is, gaat je lichaam hoe dan ook op slot of paniekstand. Bij mij in ieder geval wel (denk: heel ongecontroleerd ademen), maar door de begeleiding en de oefeningen vooraf kon ik snel tot rust komen en waren de twee minuten in het water sneller voorbij dan ik dacht.

Aangekleed en wel weer terug op het kampeerterrein zijn de vuurtjes in de flextent goed opgestookt en zorgt de warme chocolademelk er mede voor dat je snel weer op temperatuur bent. Die rush waar veel ervaren ijsdippers het over hebben, heb ik niet ervaren, maar goed voor m’n lichaam was het wel. Mega aanrader om dit te doen!

Is het water van de Ieberenplas te warm om het echt een koude training te kunnen noemen? Stocktanks gevuld met water en ijsblokjes werken net zo goed, al is het wel net een tikkeltje minder idyllisch.

Zweethutceremonie

Mocht je hier – net als ik tot voor kort – nog nooit van hebben gehoord: een zweethutceremonie is iets heel anders dan een sauna-opgieting. Dat is wat ik eerst dacht dat het was. Al zijn er wel een paar overeenkomsten: het is bij een zweethutceremonie ook heet met een hoge luchtvochtigheid en je doet het in groepsverband. De rest is totaal anders. dit eeuwenoude ritueel is afkomstig van de indianen, die dit deden bij een nieuwe fase in het leven. Nu wordt het vooral ingezet als reinigingsritueel op spiritueel, emotioneel, fysiek en mentaal level. Een tikkeltje zweverig dus, maar zelfs voor de meest nuchtere personen (zoals mijn vriend, die ook meedeed) is dit oprecht een bijzondere ervaring.

Winterwoods zweethutceremonie

Met 6 tot 15 mensen zit je zo’n drie uur lang in een cirkel in een zweethut in het bos, begeleid door een ervaren ceremonie meester en een vuurmeester. De hut is gemaakt van wilgentakken en bedekt met wollen dekens. Staan kan niet, er zijn geen ramen en de ondergrond is de aarde. In de cirkel worden gloeiend hete stenen gelegd, waar gedurende vier verschillende sessies steeds water op wordt gegooid. Vies worden, heel veel zweten en op momenten door een heel diep dal gaan. Dat is wat je sowieso mag verwachten. Het is mega intens om in het pikkedonker te zitten (je ziet echt geen hand voor ogen) en alleen maar stilte te horen, terwijl je ondertussen de intense hitte ondergaat.

Ik weet niet of ik het snel nog een keer zou doen, maar man, dit is echt een ervaring die ik niet snel ga vergeten. Als je gedurende deze trip een beetje wil groeien als mens en je mindset een boost wil geven, dan zou ik deze activiteit absoluut aanraden. Je voelt je echt on top of the world als de ceremonie is afgelopen. Al kakte ik daarna enorm in en wilde ik alleen maar slapen.

Lees meer over de zweethutceremonie >>

Wat je ook moet weten over Winterwoods

Het meeste wat je moet weten over Winterwoods staat hierboven al beschreven, maar ik kan me zo voorstellen dat je nog een paar prangende vragen hebt die niet op de website van de pop-up camping zelf worden beantwoord.

Hoe koud is het?

Winterkamperen in een tent? Wordt dat niet heel erg koud? Daar was ik zelf – als rasechte koukleum – in ieder geval wel bang voor. In de gemiddelde tent wordt het gedurende de wintermaand zéker heel erg koel, maar voor een yurt gelden gelukkig andere regels. Deze mongoolse tenten zijn namelijk enorm goed geïsoleerd, waardoor de yurt erg snel opwarmt zodra het hout in de kachel goed brandt. Het zou ook lang daarna warm moeten blijven, maar dat vond ik zelf een béétje tegenvallen met temperaturen onder het vriespunt buiten. Gelukkig is een extra houtblok zo op het vuur gegooid en zijn de dekbedden lekker dik. Door de houten ondervloer en vloerkleden blijven je voeten droog en schoon. Ik heb tijdens mijn verblijf als een roos geslapen, stukken beter dan wanneer ik in een hotel slaap.

Tip: gooi ’s nachts twee grotere houtblokken in de kachel, zodat het vuur lang blijft branden en je er ’s nachts niet uit hoeft om er een extra blokje op te gooien. Het is ’s nachts onder je dekbed warm genoeg, zelfs bij vrieskou. Maar neem voor de zekerheid altijd een setje thermosokken en je sloffen mee!

Winterwoods

Hoe druk is het als Winterwoods is volgeboekt?

Met zo’n twintig tenten met ieder plek voor vier personen, en zo’n 10 man aan crew, zullen er nooit meer dan 100 mensen aanwezig zijn. Als dat het geval is, dan is het net even te veel voor één toiletgebouw, hottub, sauna en gezamenlijke hang-out. Maar in de praktijk zal het denk ik niet vaak voorkomen dat iedereen met z’n vieren komt. Tijdens mijn verblijf waren op twee yurts na alle accommodaties volgeboekt, maar vrijwel iedereen was er met z’n tweeën. Dat scheelt veertig man! En zo was het echt prima te doen qua plek in de sauna en hottub. Daarnaast was er altijd wel een douche en toilet vrij en kon je zo aanschuiven op een van de banken in de flextent.

Als je twijfelt kun je altijd een mailtje sturen naar Winterwoods om te checken hoe de capaciteit op jouw voorkeursdata is.

Lees ook: Dit wil je! Luxe kamperen in de Noorse wildernis

Hoe lang kun je het beste gaan?

Je hebt twee opties qua verblijf: óf je overnacht hier twee nachten óf je blijft drie nachten logeren. Ik was er zelf twee nachten en heel eerlijk: dit is eigenlijk net te kort als je op de aankomstdag pas later in de middag aankomt. Uitchecken moet voor 10:00 uur. Hierdoor kun je op je vertrekdag eigenlijk niets meer doen (al mag je wel op het terrein blijven – je moet in ieder geval je yurt uit zijn). Als je aan veel van bovenstaande activiteiten wil deelnemen, dan red je het bijna niet om alles te doen gedurende de enige volle dag die je hebt. En zeker met een koude training en zweethutceremonie op je planning, wil je het liefst nog even de tijd hebben om er van bij te komen en het te laten bezinken voor je weer teruggaat naar het normale leven.

Winterwoods

Lang verhaal kort: twee nachten is in de meeste gevallen eigenlijk te kort. Als het even past in je agenda en je hebt het budget beschikbaar, dan raad ik je absoluut aan om drie nachten te gaan. Zo heb je ook daadwerkelijk de tijd om echt te genieten van de plek zelf, in plaats van alleen maar in de weer te zijn.

Is Winterwoods de prijs waard?

Kamperen is normaal gesproken een van de goedkoopste manieren om te overnachten als je op vakantie gaat. Winterwoods valt niet in de categorie goedkoop, maar biedt in mijn ogen wel een hele goede prijs/kwaliteitverhouding. Mits je daadwerkelijk van plan bent om veel gebruik te maken van de activiteiten en faciliteiten. Als je puur voor de yurt-ervaring komt, dan is het een dure grap. Maar kom je ook voor de sauna, hottub, koude training en alle andere mogelijkheden, dan krijg je écht goed waar voor je geld. Bedenk je maar een dat een gemiddelde workshop koude training al zo €150 of meer kost. Dat yoga en meditatie normaal gesproken ook niet gratis is. Mountainbikes huren ook geld kost. Dat broodbakken boven het vuur iets is dat je waarschijnlijk nooit doet. En dat je op weinig plekken zo een bent met de natuur.

Dus kom je alleen voor het kamperen, dan zeg ik: nee, dat is niet de prijs waard. Wil je ook deelnemen aan meerdere activiteiten? Dan haal je het geld er zo uit, en krijg je er absoluut een onvergetelijke ervaring (en persoonlijke groei) voor terug.

Reserveren

Je boekt een verblijf op Winterwoods in principe voor twee of drie nachten. Er zijn vaste aankomst- en vertrekdagen: zondag t/m woensdag (3 nachten), woensdag t/m vrijdag (2 nachten) en vrijdag t/m zondag (2 nachten). Reserveren doe je via de website van Winterwoods: hier zie je in een oogopslag wanneer er nog plek beschikbaar is!

Voor de exacte prijzen en actuele beschikbaarheid, klik hier >>

Winterwoods prijzen
Let op: dit is niet de actuele beschikbaarheid (klik daarvoor hier)
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒