Hanzestad Deventer lijkt met de week populairder te worden. Ik begrijp wel waarom. De stad van het Dickens Festival, Deventer-koek, knusse straten bomvol boetiekwinkels en de stad waar je oud-Mol Rob Dekay vrolijk fluitend tegen het lijf kunt lopen. Deventer heeft alles in petto voor een geslaagde stedentrip. Dit zijn mijn tips om te doen in Deventer!

Slapen in Hotel Finch

Zoek je op Instagram op #Deventer, dan vliegen de plaatjes van boetiekhotel Finch je al gauw om de oren. In 2019 opende dit hotel in hartje stad haar deuren voor gasten, al was het ruim 100 jaar geleden ook al een gastenverblijf. Finch heeft 24 kamers; allemaal anders, maar stuk voor stuk even stijlvol. Fris modern in een toffe mix met historische details. Van het bed tot de platenspeler en van de regendouche of het bad tot de koffiemachine: het liefst zou je je kamer gewoon niet verlaten. Toch is dat wel aan te raden, want in Deventer is meer dan genoeg te zien en te doen. Finch heeft overigens regelmatig leuke ā€˜staycationā€™-deals en lokale samenwerkingen die het checken waard zijn.

Wat te doen in Deventer: Hotel Finch
Wat te doen in Deventer: Hotel Finch

Wat te doen in Deventer: Hotel Finch

Bereikbaarheid & parkeren
Hotel Finch ligt op slechts een paar minuten lopen van het station van Deventer. Vlak naast het hotel vind je een parkeergarage: de Centrumgarage. Het dagtarief voor 24 uur is ā‚¬ 10. Geef je dat geld liever uit aan koffie, shoppen of iets anders leuks? Snap ik. Dan kun je op een klein kwartiertje lopen gratis parkeren in de Schurenstraat.

Doen in Deventer

1. Oneindig winkelen

Dol op shoppen? Dan zit je in Deventer helemaal goed. De binnenstad is verdeeld in acht verschillende kwartieren, allemaal met een ander winkelaanbod. Je vindt er niet alleen grote ketens, maar juist ook talloze conceptstores en boetiekwinkeltjes. Probeer maar eens met lege handen naar buiten te komen. Ik garandeer je dat dat in veel gevallen haast onmogelijk is.

Enkele tips: Hoge Ramen, Holy Cow, Flotte, Plek & Blanche.

2. Een (georganiseerde) stadswandeling maken

Je kunt natuurlijk op eigen houtje de stad verkennen, maar een leuke optie is ook om je bij een wandeling met gids aan te sluiten. Een local kan je alles vertellen over Deventer: van de geschiedenis tot de meest fotogenieke plekjes. VVV Deventer organiseert zeven dagen per week zulke wandelingen*. Meedoen kost slechts ā‚¬ 4,- per persoon. Liever zelf op pad? Dat kan natuurlijk ook. Bij de VVV kun je een wandeling halen, maar ook op internet en op diverse apps zijn verschillende stadswandelingen te vinden.

* in verband met corona gaan de wandelingen momenteel niet door

Wat te doen in Deventer

3. Deventer koek proeven

Je citytrip is natuurlijk niet compleet voordat je een stukje Deventer koek hebt geproefd. Dat kan op veel plekken, maar de enige echte scoor je bij Deventer Koekwinkel Jb. Bussink op Brink 84. Dit knusse winkeltje is alleen al een bezoek waard omdat het er zo vreselijk lekker ruikt.

4. Een Davo-biertje drinken

We gaan nog even door in de categorie ā€˜Eten en drinkenā€™. Deventer is de thuishaven van de Davo-bieren. Het merk is opgericht in 2012 en kreeg enkele jaren later ook een eigen proeflokaal in de stad. In deze Davo Brewpub (Sluisstraat 6) kun je uiteraard een biertje drinken, maar ook zien hoe deze goudgele rakkers gemaakt worden.

5. Deventer van de andere kant bekijken

Loop je de binnenstad aan de kant van rivier de IJssel uit, pak dan als je tijd hebt het pontje naar de overkant. Daar vind je onder meer het Deventer Stadsstrand: een heerlijke plek om bij mooi weer even bij te komen van een dagje struinen. Je hebt er een goed uitzicht over de skyline van de stad.

Wat te doen in Deventer

6. Cultuur snuiven

Ook cultuurliefhebbers kunnen in Deventer hun hart ophalen. Een van de bekendste en meest opvallende culturele hotspots van de stad is Museum De Waag. Het is het oudste waaggebouw van Nederland. Vanaf het plein prachtig om een plaatje te maken – binnenin vind je de topstukken van de stad. Ook het bezoeken waard: het Speelgoedmuseum, met de oudste en grootste collectie Nederlands speelgoed.

Wat te doen in Deventer

Dan een laatste tip: geen last van hoogtevrees? Beklim in dat geval (tussen mei en oktober) de 220 treden van de Lebuinuskerk. Vanaf daar heb je weids uitzicht over de stad omgeving.

author-sign

Kim

Hi, ik ben Kim! Ik woon samen met m'n vriend in een knus stadshuisje in het centrum van Alkmaar. Na een bachelor 'Taal & Communicatie' wilde ik maar Ć©Ć©n ding: zo snel mogelijk aan de slag en verhalen maken. Al gauw bleek een fulltime kantoorbaan niks voor mij en inmiddels verdien ik m'n geld als freelance tekstschrijver. En tussen het werken door kan ik eindeloos Instagram afspeuren op zoek naar dat ene toffe restaurant of verlaten strandje!