In de winter op vakantie denk je al snel aan wintersport of een lekkere zon vakantie om die vitamine D aan te vullen. Maar wist je dat Ameland ook een heerlijke keuze is om een lang weekend of weekje op te laden? Hierbij 6 tips om te doen op Ameland in de winter!

Waarom Ameland?

Ameland oh Amelandā€¦ Drie jaar geleden kwam ik voor het eerst op het eiland. Midden in de winter. En echt, het was fantastisch! Waar de Waddeneilanden in de zomers worden overspoeld door toeristen was het er nu heerlijk rustig. De kille lucht had iets magisch en de warme chocolademelk na een frisse wandeling over het strand smaakte lekkerder dan ooit. Goed ā€“ ik was verliefd op Ameland.

Wat te doen op Ameland?

Genoeg! Zoek je nog een fijne uitvalsbasis met een goede prijs/kwaliteitverhouding om het eiland te ontdekken? Boek een studio bij Ambla Appartementen in Hollum of verblijf net wat ruimer en luxer in een appartement of loft van Nobel Houses & Lofts in Ballum. Je overtocht vanuit Holwerd naar Ameland regel je via WPD. Je kunt kiezen voor de gewone veerdienst (50 minuten, goedkoopste optie) of de sneldienst (20 minuten, duurdere optie).

1. Struinen door de dorpjes

Het zijn er niet veel, en ze zijn ook niet groot, maar ze zijn zeker de moeite waard om door heen te struinen, een hapje te eten of lekker te borrelen: de 4 dorpjes van Ameland. Nes, Hollum, Ballum en Buren. Ieder dorpje heeft zo zā€™n charmes maar het kleinste dorpje Ballum is met zā€™n 18e eeuwse huizen toch wel het mooist om even doorheen te lopen. Ben je opzoek naar iets meer bedrijvigheid dan kan je beter naar Nes of Hollum gaan. Hier vind je de meeste winkeltjes, restaurants en ook een supermarkt.

2. Uitwaaien op het strand

DĆ© lekkerste activiteit op het eiland als je het mij vraagt: een wandeling over het uitgestrekte strand. Het strand is te vinden langs de noord- en westkant van het eiland, en is in 2020 uitgeroepen tot het schoonste strand van Nederland.

In de duinen achter het strand loopt ook een hele mooie wandel- en fietsroute. Loop heen over het strand en terug door de duinen, en je hebt er gegarandeerd een mooi rondje gemaakt! Toe aan een pauze tijdens je wandeling? De vier strandpaviljoens op het eiland zijn het gehele jaar geopend, dus ook in de winter kan je hier terecht voor een warme choco of lekkere lunch!

3. Bezoek de vuurtoren

Net buiten Hollum, in het westen van het eiland, staat een karakteristieke vuurtoren. De vuurtoren is gebouwd in 1880 en sinds 2005 is hij toegankelijk voor publiek. Voor ā‚¬ 5,25 kan je de vuurtoren beklimmen om te genieten van het adembenemende weidse uitzicht.

Ook voor wie geen zin heeft om de 236 treden van de vuurtoren te beklimmen is een bezoekje aan deze kant van het eiland de moeite waard. Naast de vuurtoren heb je een prachtig stuk duingebied waar je kunt fietsen of wandelen, mƩt zicht op de prachtige rode lichtbron.

Wat te doen op Ameland

Wat te doen op Ameland

4. Amelands Produkt

Ben je op Ameland proef dan zeker de lokale streekproducten, (ook bekend als: Amelands Produkt) en breng indien mogelijk is een bezoekje aan de oorsprong! Zo kan je bijvoorbeeld naar de bierbrouwerij bij Ballum, of kan je een kijkje nemen in de mosterd-molen in Hollum.

Dat Ameland een groot aanbod heeft aan eigen streekproducten, merk je snel genoeg zodra je de kaart van een restaurant bekijkt. Van Amelander duinkonijn tot Amelander honing, of Amelander rundvleeskroketten met Amelander mosterd. Er is echt van alles! En het is allemaal het proeven waard.

Bekijk voor je bezoek wel goed de openingstijden, niet alles is iedere dag of de gehele dag geopend!

5. Rondje op de fiets

Fietsen is dƩ manier om je over het eiland te verplaatsen. Sterker nog, het prachtige natuurgebied het Oerd aan de oostkant van het eiland is alleen per fiets (of lopend) te bereiken! Vrijwel langs de hele noordkant van het eiland loopt een prachtige fietsroute, dwars door de duinen. Aan de zuidkant fiets je deels over een lange dijk. Met windje tegen is een elektrische fiets dan ook geen overbodige luxe! Behalve voor een mooie fietstocht is een fiets ook handig als je de dorpjes bezoekt. Deze zijn namelijk niet heel groot en parkeerplek is dan ook redelijk schaars.

Ga je naar Ameland, dan kun je je eigen fiets meenemen, maar ook is het mogelijk om op het eiland een fiets te huren. Bij de boot vind je de eerste fietsenwinkel al en ook in de dorpjes zelf kun je een fiets huren. Daarnaast zijn er verschillende fietsverhuurders die de fiets bij je accommodatie kunnen brengen.

Stop vooral vaak onderweg om stukken te wandelen, het is hier zo mooi!

Wat te doen op Ameland
Wat te doen op Ameland

6. Lekker eten

Dat er genoeg restaurantjes zijn op Ameland, is volgens mij inmiddels wel duidelijk. Maar waar ga je dan naartoe? Enkele favorieten zijn:

  • Strandpaviljoen Sjoerd: ga je naar het strand ten noorden van Nes dan is Sjoerd the place to be!
  • Restaurant StrAnders: heerlijk visrestaurant bij Buren. Naast het restaurant zit ook een snackbar waar je o.a. ook kibbeling, sushi & poke bowls af kunt halen.
  • Het Witte Paard: dit is het eerste restaurant wat wij reserveren zodra we naar Ameland gaan! Heerlijk voor een avond lekker en gezellig dineren.
  • Restaurant Zee van Tijd: mooi restaurant Ć©n hotel met een heerlijke menukaart in het centrum van Nes.
  • Eet- en Drinklokaal De Griffel: fijne locatie voor een lunch of uitgebreide borrelplank.

Tip!

Bezoek je Ameland in november, dan is het leuk om mee te doen aan de Proef Route Ameland. De hele maand lang kan je via de VVV een strippenkaart kopen waar je bij 5 of 10 deelnemende restaurants terecht kunt voor een amuse & bijpassende wijn.

Wat te doen op Ameland

Ameland tijdens corona

Net als in de rest van Nederland heeft ook Ameland zich aan de regels te houden tijdens de corona-pandemie. De horeca is gesloten, net als musea, winkels en andere openbare locaties. Ga je met de auto op de veerboot is het verzoek om in de auto te blijven zitten. Laat je je auto op het vasteland staan, dan dien je gedurende de hele reis een mondkapje te dragen.

Gelukkig kan je je ook tijdens corona goed vermaken op Ameland en is het een uitstekende plek om even helemaal tot rust te komen. Boek een appartement of huisje en ga lekker wandelen of fietsen. Geen zin om zelf te koken? Diverse horeca hebben speciaal in deze periode afhaal- of bezorgopties.

Wat te doen op Ameland

author-sign

Rachel

Hi, ik ben Rachel! Dol op de zon, pluizig wildlife en pizza. Samen met mijn vriend en onze twee bunnies woon ik in het heerlijke centrum van Leiden, maar als het even kan zijn we op pad de wereld te ontdekken. Met een studie in toerisme, twee wereldreizen achter de rug en nooit geen tripje op de planning kan je me met recht reisverslaafd noemen. In de winter op wintersport, in de zomer op het strand, roadtripje hier, stedentripje daar, stilzitten zit er in ieder geval niet in!Ā