Ga je naar Terschelling, dan ga je voor de rust, de ruimte en de natuur. Maar ook wie lekker actief wil doen Ć©n van lekker eten houdt zit hier goed! Wat er allemaal te doen is op Terschelling? Meer dan genoeg.

Wat te doen op Terschelling

Moet je je vakantie nog boeken en ben je op zoek naar een fijne accommodatie op Terschelling? Voor een fijn hotel temidden van alle reuring (voor zover je daar van kan spreken op Terschelling) moet je in Hotel Altijd Wad zijn. Ben je meer van de rust en ruimte? Dan is Hotel Paal 8, direct aan het strand van West aan Zee, juist een aanrader.

En ben je eenmaal op het eiland? Dan wil dit er absoluut doen:


1. Wandelen langs de mooiste plekjes

Terschelling is zo’n bestemming waar je uren kunt wandelen zonder iemand tegen te komen, zelfs niet in het hoogseizoen. Fijne plekjes die je zeker mee moet pakken tijdens je vakantie?

 • Boschplaat: een beschermd natuurgebied voor vogels dat het hele oostelijke deel van Terschelling beslaat. Een groot deel is niet toegankelijk, maar er zijn alsnog diverse fiets- en wandelpaden die je kunt volgen.
 • Amelander Gat: het eindpunt van de Boschplaat waar je met helder weer Ameland ziet liggen (tip: neem Deet mee!).
 • Noordsvaarder: een boswachterpad van 11 kilometer dat je over de duinen van Terschelling brengt. Je start bij de veerterminal bij de haven van West-Terschelling.
Wat te doen op Terschelling: Noordsvaarder
Beeld: Twan Teunissen, Staatsbosbeheer

2. Eigen fruit plukken

Als er op Terschelling iets fijn is, dan is het wel de vele plekken waar je goed kunt eten. Maar hoe leuk is het als je je eigen eten bij elkaar kunt plukken? In de zomermaanden kun je van dinsdag t/m zondag terecht in Zelfpluktuin Groenhof voor je eigen portie fruit, groenten, kruiden Ć©n bloemen. Denk bijvoorbeeld aan aardbeien en blauwe bessen, maar ook aan courgettes, pompoenen en sperziebonen. Alles hier is duurzaam geteeld en er zijn geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt.

Hoe het werkt? Je pakt een bakje of mandje, en het plukken kan beginnen! Aan het einde van je pluksessie word je buit gewogen. Je betaalt dus alleen voor wat je daadwerkelijk mee naar huis neemt. Is weer eens wat anders dan de supermarkt!

Meer info: www.zelfpluktuingroenhof.nl

Wat te doen op Terschelling

3. Ga naar het strand

Hagelwitte stranden, kilometers lang en duinen waar je ook kijkt. De stranden van Terschelling zijn volgens velen de mooisten van Europa en ik kan ze geen ongelijk geven. En om het nog mooier te maken: soms is het zandstrand zelfs meer dan een kilometer breed. Dat maakt het het breedste strand van Europa! Deze plekken vind je bij Strandovergang Midsland aan Zee en Strandovergang West aan Zee.

In totaal zijn er vijf strandopgangen op Terschelling:

 • Strandopgang West aan Zee
 • Strandopgang Midsland aan Zee
 • Strandopgang Hoorn
 • Strandopgang Oosterend
 • Strandopgang Formerum

Het strand met het mooiste uitzicht? Dat is het Groene Strand, bij West-Terschelling.

Leukste stranden Nederland: Terschelling

4. Uit eten

Ook al heb je een accommodatie met eigen keuken tot je beschikking, zorg ervoor dat je minstens Ć©Ć©n keer buiten de deur eet als je op Terschelling bent. Er zijn te veel leuke plekjes met heerlijk eten! Een aantal favorieten:

 • Heartbreak Hotel: hamburgers in strandtent met Elvis-thema.
 • De Walvis: strandpaviljoen met groot terras dat uitzicht biedt op het Groene Strand bij West-Terschelling.
 • De Reis: voor de lekkerste tapas.
 • Caracol: voor wie wat luxer uit eten wil en verrast wil worden. Geen kaart aanwezig, er wordt uitsluitend gewerkt met verse ingrediĆ«nten van het wad.
Wat te doen op Terschelling: Heartbreak Hotel
Beeld: Heartbreak Hotel

5. Fietsen langs het wad

Ook een absolute must-do als je op Terschelling bent: fietsen! Er zijn diverse fietspaden over het hele eiland, maar volg sowieso het pad langs het wad. Verwacht talloze mooie uitzichten over de Waddenzee wanneer je over de Waddendijk fietst. Met een beetje geluk spot je allerlei vogelsoorten, maar met wat minder geluk pak je sowieso de vele schapen en lammetjes mee.

Tip: check vooraf wel even de weersverwachting, want er zijn onderweg geen plekken om te schuilen. Toch balen als het net met bakken uit de lucht komt terwijl je pas halverwege bent.

Beeld: Mijke Bos

6. Relax bij het Meertje van Hee

Ben je niet zo van het strand, maar wil je wel relaxen aan het water? Ook dan zit je goed op Terschelling. Ga bijvoorbeeld naar het Meertje van Hee, dat verscholen tussen de duinen vlakbij Hee ligt. Rondom het water vind je meerdere campings en een bungalowpark, waardoor de kans klein is dat je de enige bent. Maar dat is niet erg: er is plek genoeg. Het is een heel fijne plek om een dagje door te brengen: in of aan het water, of om een wandeling rondom te maken.

7. Zeehonden spotten

Iets wat je niet alleen kunt doen op Terschelling, maar nog steeds een must: zeehonden spotten! De waddeneilanden zijn een hele fijne woonplek voor de dieren en dus is het ook niet heel lastig om ze tegen te komen. Ga mee met een excursie, er zijn er genoeg. Kies bijvoorbeeld voor een RIB-boot, stap aan boord van een vissersboot of pak zelf de kano. Klik hier voor een overzicht van het totale aanbod.


8. Proef lokale lekkernijen

Want ook daar staat Terschelling bekend om. Een absolute must: ga naar koffie- en theehuis Bessenschuur voor een stuk cranberry gebak. Is dat je iets te zuur? Proef dan op z’n minst een pondkoek en potjekoek, twee typisch Terschellinger koeken. Beiden zijn verkrijgbaar bij ongeveer elke bakker op het eiland, dus missen is vrijwel onmogelijk. Je bent niet op Terschelling geweest als je zonder naar huis gaat!


9. Wadlopen

Iets wat je mĆ³Ć©t doen op Terschelling, of eigenlijk op welk waddeneiland dan ook: wadlopen. Twee keer per dag valt de wadbodem droog en kun je mee met een excursie om over de bodem van de Waddenzee te wandelen. ’s Ochtends vroeg zie je hier de zon prachtig opkomen, maar je kunt er ook voor kiezen om juist de zonsondergang te zien. Ga je voor alleen een wandeling of zie je een proeverij ook wel zitten? Het kan allebei! Klik hier voor alle mogelijkheden.

Wat te doen op Terschelling: wadlopen

10. Naar de markt

Terugkerend thema op Terschelling: eten! Ik vind het altijd heerlijk om in het buitenland over markten te struinen, op zoek naar de lekkerste hapjes voor die middag of avond. Maar ook in eigen land verdoe je je tijd niet: tijdens de zomervakantie kun je op woensdag afwisselend terecht in West Terschelling en Midsland voor onder andere lokale lekkernijen. Ben je er buiten het hoogseizoen? In Midsland vinden het hele jaar door regelmatig themamarkten plaats. Klik hier voor een overzicht.

Praktische informatie

x

Hoe kom je op Terschelling?

Vanuit het Friese Harlingen pak je de veerboot naar Terschelling. Er zijn twee typen diensten: de gewone veerdienst doet er twee uur over om de haven van Terschelling te bereiken. Je auto kan mee aan boord. De sneldienst duurt 45 minuten, maar biedt alleen plek voor voetgangers en fietsers. Je auto moet je dan in de haven van Harlingen parkeren. Tarieven variƫren per type boot en het tijdstip dat je gaat reizen (check de actuele lijst hier).

Waar slapen op Terschelling?

Terschelling is niet groot: waar je dus ook verblijft, niks is ver weg. Zit je het liefst tussen alle reuring? Zorg dan dat je voor West-Terschelling kiest: dit is het grootste dorp op het eiland en biedt de meeste winkels en horeca. Aanrader voor een accommodatie hier is het kleinschalige Hotel Altijd Wad, aan de voet van de vuurtoren. Liever een alles zelf tot je beschikking? Op 1 kilometer afstand van het centrum van West-Terschelling vind je Landal West Terschelling, waar je diverse typen appartementen kunt boeken.

Kom je juist voor de rust en ruimte? Dan zou ik voor Hotel Paal 8 in West aan Zee gaan: hier loop je zo het strand op Ć©n heb je tegelijkertijd toegang tot een sauna en zwembad.

Artikelen over Nederland

Credits hoofdfoto: Sil Schuuring, Staatsbosbeheer

 

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’