Dat Singapore een dure stad is is voor bijna niemand een geheim. Waar je in grote delen van Aziƫ voor een schijntje redelijk luxe overnacht, mag je in het kleinste land van dit continent goed je portemonnee opentrekken voor een kleine kamer met een nog kleinere badkamer. Gelukkig kun je de kosten toch nog relatief laag houden zonder dat het afdoet aan je ervaring in de stad.

HOTEL

Een goed hotel vinden in Singapore is erg lastig als je een klein budget hebt. Voor een simpele kamer met eigen badkamer, betaal je al gauw meer dan ā‚¬60 Ć” ā‚¬70,- per nacht gedurende de zomermaanden, en dan moet je maar hopen dat je een raam zult tegenkomen, dat er geen schimmel is en geen ongedierte rondloopt. En geloof mij, dat is nog best een opgave als je niet heel ver van alle bezienswaardigheden af wil zitten tijdens het hoogseizoen. Een goed voorbeeld van een betaalbaar hotel is een van de vele vestigingen van Hotel 81 in de stad. Ze zitten over heel Singapore verspreid en schijnen ok te zijn voor de prijs die je betaald.

Ik heb in twee verschillende hotels gezeten toen ik daar was: The Inn at Temple Street en het Fragrance Hotel, voor allebei hebben we omgerekend zo’n ā‚¬150,- betaald voor twee nachten. The Inn raad ik iedereen af (superklein, slechte bedden, heel veel schimmel, bed bugs en andere beesten in de kamer), maar het Fragrence Hotel is echt een topper. Hoewel we geen raam hadden, misten we dat geen moment. De kamer was superschoon, had een goede douche, ligt op een toplocatie en had erg goede bedden.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Veel bezienswaardigheden zijn gratis te bereiken. Bereiken ja, want als je daadwerkelijk iets wil bezichtigen moet je al gauw je portemonnee trekken om ergens op of in te mogen. Gelukkig is Singapore een stad waarbij veel dingen aan de buitenkant alleen al indrukwekkend genoeg zijn. Bezoekjes aan bijvoorbeeld de Merlion, Gardens by the Bay, Marina Bay Sand en de The Shoppes at Marina Bay Sand zijn meer dan de moeite waard Ć©n gratis! Je moet alleen betalen als je daadwerkelijk boven op het schip van de Marina Bay Sands wil staan (S$20, maar wel echt een aanrader) of wanneer je in het park daadwerkelijk een van de torens in wilt. Vergeet ook niet Chinatown te bezoeken; hier vind je prachtige panden en een fantastische sfeer, helemaal voor niets.

STRAND

Voordat ik vertrok kreeg ik van veel mensen de tip om naar Sentosa te gaan. Dit eiland ligt op slechts een paar meter van Singapore af, waar je een strand vindt, pretparken, hotels en heel veel ander entertainment. Overal in Singapore wordt de kabelbaan gepromoot als de enige manier om naar dit eiland te komen. De prijs: S$26 (= ā‚¬15) voor een enkele rit van slechts een paar minuten. Belachelijk duur, zeker toen bleek dat je ook voor S$1 naar de overkant kan komen. Hoe? Gewoon lopend! Eenmaal binnen kun je gratis de monorail pakken die je over het hele eiland heen brengt, en die je ook gratis terugbrengt naar het ‘vasteland’.

De prijzen op Sentosa liggen erg hoog (nog hoger dan in de stad), zowel voor een overnachting als voor eten en drinken. Neem daarom gewoon je eigen hapje en drankje mee, pak je badlaken en nestel je op het strand. Zo geniet je een stuk goedkoper van de zon en het heerlijke zand, dan wanneer je tientallen dollars neer moet leggen in een van de strandtenten.

ETEN

DĆ© plek om uit te gaan en te eten in Singapore is Clarke Quay. En als iets een hotspot is, dan is het vaak ook duur.Ā  Je kunt bij de tientallen restaurants hier lokale keuzes op de menukaart vinden, maar ook heel veel Europeaanse en Mexicaanse gerechten. Om je een idee te geven: in deze buurt ben je over het algemeen nog duurder uit dan in Nederland.

Loop je echter tien minuten verder, dan kom je uit in Chinatown. Een supergezellige buurt waar heel veel verschillende food halls, restaurants en winkels zitten. Ga niet in de souvenirstraat eten, want daar betaal je de hoofdprijs, maar in de parallellopende straten vind je eetplekken die stukken goedkoper zijn. Europeaanse gerechten zul je hier uiteraard niet snel vinden, maar daardoor mag je des te meer Aziatische culinaire hoogstandjes verwachten. En dat voor maar een paar euro per gerecht (al is de kaart lezen soms best lastig).

Ben jij weleens in Singapore geweest? En wat deed jij om de kosten laag te houden?

Chantal

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’