Vervoer

Vliegen met kinderen: 10 tips om de reis zo soepel mogelijk te laten verlopen

Vliegen met kinderenVliegen met kinderen

Laatst ging ik voor het eerst vliegen met kinderen. Althans, met één peuter die net de 2,5 is gepasseerd. Een makkelijk kind, maar ik weet uit verhalen van anderen ook: een vliegreis kan heel lang duren als je kroost bij je hebt die niet blij is. Deze tips kreeg ik vooraf en hebben onze vlucht tot een waar feestje gemaakt!

Kleine disclaimer: doe vooral waar jij je goed bij voelt en waarvan jij denkt dat het past bij je kids. Deze tips heb ik gekregen en ter harte genomen: een aantal ervan werkte top, sommige anderen iets minder. Ieder kind en iedere ouder is anders!

1. Bereid je kind(eren) goed voor

Zeker als het de eerste keer is dat je gaat vliegen met je kinderen! Jij weet waarschijnlijk wel hoe het er aan toe gaat op de luchthaven en in het vliegtuig, maar je kids hebben geen idee wat ze kunnen verwachten. De kans is vrij groot dat ze het spannend vinden en zich er voorafgaand aan de reis ook zo naar gedragen. Ik heb het er met mijn zoontje in de week voor we op vakantie gingen elke dag wel even over gehad en benoemd, en de dag voor vertrek nog extra uitgebreid met een soort stappenplan van de reisdag. Op de dag van de vlucht zelf zorgde ik dat we hem bij elk onderdeel betrokken en vooraf vertelde wat er nu ging gebeuren. Het deed hem heel erg goed: ik merkte dat hij het nog steeds spannend vond, maar vooral op een positieve manier. Hij liet het veel meer gebeuren en werkte (voor het grootste gedeelte) goed mee op de momenten dat het nodig was.


2. Neem je tijd op het vliegveld

Als je in de drukke vakantieperiode naar de luchthaven gaat zal je er ongetwijfeld al aan denken om op tijd te komen. Ik denk dat we allemaal nog wel de beelden (of eigen ervaringen) van de lange, LANGE wachtrijen voor de security kunnen herinneren. Maar of je nu aan het hoogseizoen vastzit of niet, zorg dat je met kinderen ruim de tijd neemt. Dus ook als je snel door de beveiliging heen bent.

Op deze manier kun je echt overal rustig de tijd voor nemen en hebben je kids de mogelijkheid om alles goed in zich op te nemen en het te verwerken. Haasten zorgt alleen maar voor spanning, zowel bij hen als ook (onbewust) bij jou. Voor hen is alles zo groot, nieuw en indrukwekkend, dat haasten er waarschijnlijk alleen maar voor zorgt dat ze al overprikkeld aan de vliegreis zelf beginnen.

Ik vond de tijd op het vliegveld met een kind overigens echt voorbij vliegen. Mijn peuter vond het een groot avontuur om telkens de roltrap op en af te gaan, mensen te kijken en rustig een broodje te eten bij het raam van de gate. En hoe lekker is het om daar ook gewoon de tijd voor te kunnen nemen?

Vliegen met kinderen

3. Maak van elk onderdeel een avontuur

Over avonturen gesproken… Het klinkt grootster dan ik het bedoel, maar vliegen met kinderen is wel echt een avontuur. Voor je kids, maar voor jezelf ook! Zie het ook echt zo, in plaats van je puur te focussen op de eindbestemming en daar zo snel mogelijk willen zijn.

Probeer de autorit naar het vliegveld al aan te vliegen (hehe) als een ontdekkingsreis door bijvoorbeeld van alles wat je ziet onderweg te benoemen, te vertellen wat er hierna gaat gebeuren en door liedjes samen te zingen. Wat je ook doet, beleef je dit begin al echt samen in plaats van ieder voor zich op een scherm te kijken. En datzelfde geldt daarna voor de tijd op de luchthaven en in het vliegtuig zelf: wees er met elkaar, wees er voor je kids. Maak het leuk voor hen en voor jezelf: laat vooral je creativiteit de vrije loop gaan en de controle waar het kan even los.


4. Zorg voor afleiding

Als je mate van creativiteit en geduld een beetje op die van mij lijkt, dan is het op een gegeven moment wel een beetje op. Zorg daarom vooral ook voor afleiding voor je kids zodat ze zichzelf kunnen vermaken. Bij ons thuis proberen we de schermtijd zoveel mogelijk te beperken, maar voor onze eerste vliegreis met peuter hebben we de tablet vol gegooid met Netflix filmpjes. Omdat hij er nog amper mee in aanraking is gekomen, was het voor hem een groot feest om zo veel naar een scherm te kunnen kijken. Hij heeft zich er letterlijk uren mee kunnen vermaken. Hoe jij er in staat is helemaal aan jou, maar het kan geen kwaad om in ieder geval iets te downloaden voor het geval dat.

Neem verder ook andere dingen mee waarvan je denkt dat ze zich er langere tijd mee kunnen vermaken. Zo pakten wij meerdere boekjes in, kleurpotloden en een kleurboek en wat kleine auto’s waar hij thuis ook dol op is. Zeker bij een peuter met een korte aandachtspanne is een beetje afwisseling kunnen bieden een aanrader!


5. Laat ze zelf hun speelgoed inpakken

Mits de leeftijd het toelaat natuurlijk! Maar je kind een beetje autonomie geven in wat hij meeneemt, is echt een aanrader (vonden wij). Zo betrek je hem weer bij de reis en heb je – waarschijnlijk – minder gedoe als ‘ie uiteindelijk iets wil wat nog thuis ligt.

Extra tip: als de bagageregels het toelaten, zorg dan dat ‘ie een eigen tas of koffer heeft met zijn eigen spulletjes voor in het vliegtuig zelf. Mijn zoontje vond het geweldig om met z’n eigen koffer door Schiphol te banjeren. Ideaal zijn dan deze trolleys die gelijk dienst doen als karretje waar ze zelf op kunnen zitten (en daarna thuis mee kunnen spelen):


6. Geef een paar kleine cadeautjes

Iets wat ik vroeger geweldig vond onderweg naar de camping: bij elke stop een klein cadeautje krijgen. Zo was zelfs de langste autorit leuk omdat ik telkens iets nieuws had om mee te spelen. Nu ik zelf moeder ben snap ik helemaal waarom mijn moeder elk jaar op zoek ging naar kleine hebbedingetjes die ons bezighielden: zo had ze zelf ook even rust.

Een lange vliegreis is wat dat betreft niet per se heel anders: je zit immers nog steeds heel lang op dezelfde plek met redelijk weinig bewegingsvrijheid. Voor vertrek had ik een paar kleine cadeautjes gescoord waarvan ik wist dat Kai zich er langere tijd mee kon vermaken, niet te veel ruimte innam en ook leuk bleef als we weer thuis zouden zijn. In ons geval was dat een boekje met heel veel flapjes, een kleurboek met stickervellen en een klein doosje met Duplo. En op Schiphol zelf kochten we nog een klein vliegtuigje voor hem.


7. Zorg dat je zelf ontspannen bent

Ik merk het al in het dagelijks leven: als ik er niet lekker in zit, dan neemt mijn kind dat vrijwel gelijk over. En dat geldt ook voor spanning! Als jij de vliegreis zo relaxt mogelijk aanvliegt, dan zal dat hoogstwaarschijnlijk ook z’n uitwerking hebben op je kind. Doe wat nodig is om ervoor te zorgen dat je zelf zo ontspannen mogelijk bent. In mijn geval is dat: ruim van tevoren lijstjes maken zodat alles is gedaan, gekocht en ingepakt voor vertrek en ik niets vergeet, erop vertrouwen dat alles wel goed komt (ongeacht wat er gebeurt) en delegeren: oftewel, niet alles zelf willen doen en m’n vriend. Verdeel de taken en wissel in het vliegtuig ook vooral af wie zich om de kids (of op welk kind) bekommert.

Vliegen met kinderen

8. Pak veel eten in

Omdat er zoveel nieuws op ze afkomt als je voor het eerst gaat vliegen met je kinderen, is het fijn als ze herkenbare dingen zien tijdens de reis. Dat geldt ook voor eten! En het leidt altijd lekker af als er iets in hun mond zit. Plunder vooral de supermarkt voor vertrek en maak indien nodig wat dingen klaar om mee te kunnen nemen. Liever te veel dan te weinig. Bijkomend voordeel: het is sowieso lekkerder dan het eten in het vliegtuig, waarschijnlijk ook gezonder én een stuk goedkoper.

Neem ook wat mee wat ervoor zorgt dat ze moeten blijven slikken. Wij hadden een oud melkflesje ingepakt met water en wat snoepjes, zodat we zeker wisten dat ons zoontje z’n oren zou kunnen klaren bij het opstijgen en landen.

Vergeet ook niet om een paar herbruikbare flesjes mee te nemen: je kunt na de security gewoon water tappen en meenemen aan boord. Zo heb je altijd iets te drinken bij je en hoef je niet per se iets aan boord te kopen.


9. Neem een dekentje en kussentje mee

Wie weet heb je namelijk het geluk dat je kids willen slapen, en dan werkt het extra in je voordeel: pak als het even kan een dekentje en klein (opblaasbaar) kussentje in. Al is het maar om ze warm te houden als ze het koud krijgen of om zelf over je heen te leggen als je kids liever wakker blijven. Bij sommige airlines kun je gewoon om een deken en kussentje vragen, maar als je met goedkopere maatschappij vliegt zit het niet standaard inbegrepen.


10. Beweeg af en toe ook

Laat je kinderen af en toe uit in het vliegtuig (en wandel er zelf achteraan). Beweging helpt altijd en is in het vliegtuig extra belangrijk. Zo kunnen ze wat van hun energie kwijt en als je een beetje geluk hebt vinden andere mensen het alleen maar schattig als ze door het gangpad struinen en af en toe stoppen om te kijken. En zo niet, dan is dat niet jouw probleem.

Datzelfde geldt overigens ook voor als je kids zich wat minder gepast gedragen dan je zou willen: het zijn kids. Het mag er zijn, ook al is het voor jou en andere passagiers niet leuk. Verzet je er niet tegen, schaam je niet en laat je vooral niet beïnvloeden door je onbekende buurman of -vrouw. Zonde van je energie! Maar goed, ik weet ook: dat is makkelijker gezegd dan gedaan…

Ik duim voor een goede vlucht voor jou en je kids!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒