Vandaag even een handig overzicht, want met het wintersportseizoen op de agenda is het wel zo handig om a) van tevoren Ć¼berhaupt te weten dat je voor sommige landen een tolvignet of milieusticker nodig hebt en b) welke landen dit precies zijn. Bespaar een hoop tijd door ze vooraf online al aan te schaffen en – nog belangrijker – voorkom een boete!

Tolvignet

Ga je deze winter naar Oostenrijk, Zwitserland of nog verder Europa in? Dan moet je een vignet kopen. Voorheen moest je deze ter plekke bij de grens aanschaffen, nu kun je de wachtrij gelukkig skippen en deze gewoon online regelen. Sommige landen werken nog met een sticker, andere bestemmingen zijn overgegaan op een digitaal vignet dat op je kenteken wordt geregistreerd. Scheelt weer plakken en krabben! Met het vignet bewijs je dat je wegenbelasting voor het voertuig hebt betaald. In sommige landen ben je dan ook gelijk klaar wat betreft de tolkosten, maar dat is niet altijd het geval. Zo rijd je in Oostenrijk en Zwitserland mogelijk nog door enkele tunnels waar apart tol wordt geheven. Hieronder een handig overzicht:

In deze landen heb je een vignet nodig:

ā€¢ Bulgarije

ā€¢ HongarijeĀ (digitaal vignet)

ā€¢ Oostenrijk (digitaal vignet)

ā€¢ RoemeniĆ«Ā (digitaal vignet)

ā€¢ SloveniĆ«

ā€¢ SlowakijeĀ (digitaal vignet)

ā€¢ TsjechiĆ«

ā€¢ Zwitserland

Tolvignet milieusticker


Milieusticker

Steeds meer Europese landen verplichten automobilisten om een milieusticker voor op het autoraam te plakken. Neem Duitsland bijvoorbeeld, waar op verschillende plekken in het land (inmiddels al 60) milieuzones – de zogenoemde Umweltzones – zijn ingesteld. Deze veelal stedelijke gebieden hebben als doel om de luchtkwaliteit te bevorderen en dat betekent simpel gezegd dat er geen vervuilende auto’s meer mogen rijden. Er zijn meerdere kleuren mileustickers, maar eigenlijk mag je alleen met een groene sticker alle milieuzones in. Wel moet je auto aan een aantal eisen voldoen: zo mag je bolide niet zwaarder zijn dan 3500 kilo, en mag de motor niet boven een bepaalde uitlaatgasnorm zitten. Voor de specifieke specificaties, zie deze website met informatie over de milieusticker Duitsland. Een voordeel: als je eenmaal een sticker hebt, dan is deze ook onbeperkt geldig.

Maar Duitsland is niet het enige land waar je een milieusticker nodig hebt. Ook in delen van Denemarken (stadscentra) en Frankrijk heb je een EcoSticker of Certificat qualitĆ© de l’air nodig. In Frankrijk zijn momenteel milieuzones ingesteld in Annecy, Clermont Ferrand, Dijon, Drome, Parijs, Grenoble, Marseille, Lille, Lyon, Rennes Staatsburg, Toulouse (zie ook deze pagina)

Tolvignet milieusticker


Hoe weet je wat je precies nodig hebt?

Je kunt het natuurlijk zelf uitzoeken wat je aan milieustickers of (tol)vignetten nodig hebt, maar dat is niet per se nodig. Zo heeft Autotolvignetten.nl bijvoorbeeld een handige (en gratis) tool waarbij je je begin- en eindbestemming invult en je met een druk op de knop ziet wat je verplicht mee moet nemen. Niet alleen voor waar je uiteindelijk naartoe gaat, maar ook voor de landen die je onderweg doorkruist. Dit geldt voor milieustickers en (tol)vignetten, maar ook voor veiligheidshesjes, gevarendriehoeken en verbanddozen (zie ook de eerdere blogpost die ik hierover schreef). Handig!

Beeld: Shutterstock | Catarina Belova, Shanti Hesse, Canadastock
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’