Nog een paar dagen en dan begint mijn reis van drie maanden! Je begrijpt: ik kan niet wachten. Waar ik echter wel prima op kan wachten is de lange vlucht die ik voor de boeg heb richting Singapore. Want: vliegen is stom. Tegenwoordig heb ik altijd wel een standaardinhoud bij me qua tas, zodat die lange uurtjes nog enigszins comfortabel te overbruggen zijn.

En gelukkig neemt het allemaal niet zoveel ruimte in.

1. Oogmasker

Heb je een nachtvlucht geboekt? Dan kan ik me zo voorstellen dat je graag een paar uurtjes slaap mee wilt pakken. Vind ik persoonlijk altijd best een opgave, maar sinds ik een oogmasker opdoe is het net even wat makkelijker geworden. Persoonlijke tip: ga niet voor een variant met hele dunne elastiekjes, want dat gaat op een gegeven moment knellen. Kies voor een iets duurder exemplaar waarbij je zelf je masker dicht kunt doen of dat op z’n minst een breed elastiek heeft. Je hebt ze inmiddels in alle soorten, maten en printjes, maar ik ga het liefst voor een simpel zwart exemplaar.

Inpakken lange vlucht

 

2. Noise cancelling koptelefoon

Dit is mijn ultieme favoriet in het vliegtuig: mijn Bose Quietcomfort 35. Een geweldigeĀ noise cancelling koptelefoon die met geen mogelijkheid omgevingsgeluid toelaat bij jouw oortjes. Geen geruis van het vliegtuig, geen snurkende buurman en geen jankende kinderen die jouw slaap of film onderbreken.

3. Oordoppen

Zo’n koptelefoon is hemels in het vliegtuig, maar slapen met zo’n ding op is niet zo’n succes. Want leunen op je zij zit er niet bij zo. Sterker nog, je kunt alleen maar met je hoofd naar achteren zitten en dat is het. Voor een beetje nachtrust neem ik altijd een set oordoppen mee, zodat al het omringende geluid alsnog een beetje gefilterd wordt.

Inpakken lange vlucht

4. Een paar toiletspullen

Je hoeft niet je hele hebben en houden qua toilettas mee te slepen. Want laten we eerlijk zijn: wat je ook doet, je komt nooit op je opperbest het vliegtuig uit, wat je ook op je gezicht smeert. Maar een tandenborstel met (mini-)tandpasta en een verfrissingsdoekje doen wonderen! En mocht je lenzen hebben: vul je lenzendoosje alvast met wat vloeistof zodat je je lenzen ’s nachts uit kunt doen. Elastiekjes en een borstel zijn ook altijd welkom.

ā‡’ Lees ook: dit moet je nooit in je ruimbagage stoppen

5. Eten

Op een lange vlucht krijg je bij veel maatschappijen wel een maaltijd of snack (of allebei). Maar jij weet net zo goed als ik dat dat niet de beste gerechten zijn die je ooit hebt gehad. Gezond is het meestal allemaal niet, dus neem ik zelf altijd wel wat mee waar ik sowieso gelukkig van word. Is voor iedereen beter.

Inpakken lange vlucht

6. Water

Neem een leeg flesje water mee door de douane en vul ‘m in het toilet nog even bij voor je instapt. Vliegen droogt uit en je hebt lang niet altijd zin om steeds maar weer op te moeten staan om een refill van je plastic bekertje te vragen. Met je eigen fles heb je altijd wat bij de hand. Neem dan wel een fles mee die goed is voor het milieu (en je telkens kunt bijvullen), bijvoorbeeld van Dopper of Mizu.

Inpakken lange vlucht

7. Vermaak

Worst nightmare: je komt aan bij je stoel en het blijkt dat je geen schermpje hebt. Superk*t natuurlijk. Of je hebt wel een entertainmentsysteem voor je neus, maar er zit niets leuks bij. Dan gaan die tien uur vliegen lang duren! Daarom neem ik altijd wat extra vermaak mee, tegenwoordig in de vorm van een gevulde e-reader en een mobiel met gedownloade afleveringen van Netflix.

ā‡’ Lees ook: doe dit in je handbagage voor als je koffer kwijtraakt

8. Sjaal

Want: heel multifunctioneel. Je kunt ‘m als (klein) kussen gebruiken, als deken, of gewoon op de plek waar ‘ie eigenlijk hoort: lekker om je nek. Let op dat je sjaal niet te dik is, want dan neemt ‘ie vooral heel ruimte in als je ‘m niet draagt. Lang, breed en dun is ideaal.

Inpakken lange vlucht

9. Comfy sokken

Zodat je je schoenen gelijk uit kunt schoppen zodra je zit. Geloof mij, als je je schoenen verruilt voor een paar warme sokken zul je jezelf zĆ³ dankbaar zijn. Je voeten hebben veel minder last van de luchtdruk (= dikke voeten) en ook: het zit gewoon veel lekkerder.

10. Comfy kleren

Niet meenemen, gewoon gelijk aantrekken: een chille broek en een lekker shirtje met vestje. Vooral geen spijkerbroek! Ik ben zelf altijd van een sportlegging met t-shirt en vest. Als je nog plek hebt in je tas en je gaat naar een tropische bestemming: pak een extra setje kleding mee, zodat je je bij aankomst snel kunt omkleden. Past het niet? Stop dan in ieder geval schoon ondergoed in je handbagage!


Wat is voor jouw onmisbaar en neem je altijd mee op een lange vlucht?

Beeld: Shutterstock,
Dopper, Mizu, My Jewellery
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’