Oh Azië, it’s so good to be back! De eerste week zit er inmiddels op en ik heb mezelf erover verbaasd hoe makkelijk ik het Nederlandse leven los heb kunnen laten en me weer volledig thuis voel in de Aziatische wereld. Vanaf het moment dat je het vliegtuig uitstapt word je er al mee geconfronteerd: 10 typisch Aziatische dingen die je 100% herkent als je al eens die richting op bent geweest! 

1. De warme deken

Over het algemeen is het in Zuid-Oost Azië heet, heel heet zelfs. Zo voelt het in ieder geval als je net uit een land vertrekt waar het rond vriespunt was (en je niet in de winter van het land zelf gaat). Zodra je de trap van het vliegtuig afloopt voelt het meteen alsof er een hele warme (en vaak ook vochtige) deken over je heen wordt gegooid. Welcome to Asia! De heftige warmte is even een paar dagen wennen, daarna weet je niet meer beter en vind je het stiekem heerlijk.

2. 7 Eleven

Want die ga je in elk land van Zuid-Oost Azië zien, vaak meer dan je lief is! De 7 Eleven is een kleine supermarkt met veel westerse producten: ideaal als je ergens verblijft waar ze geen idee hebben van Europa, maar je toch even iets bekends van thuis wilt hebben. Of het nou een flesje cola of een warme tosti is. Je vindt ze bijna letterlijk op elke hoek van de straat, vooral als je in een stad bent. Op Bali, waar ik nu ben, is de 7 Eleven sinds vorig jaar dan net wel weer de grote afwezige. Maar dat wordt meer dan goed gemaakt door de gigantische hoeveelheid Mini Marts en Circle K’s.

   Typisch Azie

3. De geur

Het klinkt misschien een beetje gek, maar Azië heeft z’n eigen geur. Een combinatie van heel veel uitlaatgassen (zie volgende punt), zweetluchten en het lokale eten. Alsof er iemand het kruidenrek van de supermarkt om heeft laten vallen en iemand die al vier weken niet gedoucht heeft met een brommer aan komt scheuren. Een echt lekkere geur? Nee, maar op een gegeven moment is het zo gewoon geworden dat het vooral voelt als ‘thuiskomen’ wanneer je het weer voor het eerst ruikt.

4. Het chaotische verkeer

Azië = heel veel scooters en toeterende auto’s. Kan nogal overweldigend zijn, zeker als je nog nooit eerder deze kant op bent geweest. Verwacht hele drukke wegen (hoe smal ook) die zijn afgeladen met ontelbaar veel scooters die zich overal moeiteloos (en schaamteloos) langs weten te manoeuvreren. Gevolg: de auto’s toeteren vervolgens alsof ze hun leven ervan afhangt, of het nou is om een punt te maken of in plaats van de richtingaanwijzer.

5. Toeterende (taxi)chauffeurs

Ook taxi’s zijn nogal van het duwen op de claxon. En dan niet omdat ze er langs willen, maar omdat ze hopen dat je net op het moment dat je een wandelingetje aan het maken bent, je eigenlijk liever de taxi instapt. Jij sneller op de plek van bestemming, zij geld. Geldt overigens ook voor riksja’s en tuktuks. Wat betreft taxi’s, pas een beetje op: zorg dat ze een meter aanzetten of dat je een vaste prijs afspreekt vooraf, want geheid dat ze je proberen op te lichten.

6. Je bent ineens rijk

In Azië betalen ze namelijk in veel landen met valuta die pas echt starten met 1.000 of zelfs tot in de miljoenen gaan. Klinkt als veel geld, is het (gelukkig/helaas) niet: zo is 25.000 Indonesische Rupiah ‘maar’ € 1,50. En 2.500 Thaise Baht nog geen € 64,00. En daarnaast is bijna alles hier zoveel goedkoper dan in Nederland.

7. Strand: allemaal verkopers

Een dagje rustig op het strand liggen is er niet bij. Tenminste niet als dat strand zich op een toeristische plek bevindt. Verwacht om de paar minuten wel iemand die je armbandjes, zonnebrillen, vliegers of sarongs wil verkopen (ook op straat overigens). Zelfde geldt voor de hoeveelheid vrouwen die een massage aan je proberen te slijten (maar deze zijn op het strand over het algemeen wel een stuk goedkoper dan in een massagesalon en net zo goed).

Typisch Azie

8. Straatkraampjes met heerlijk eten

Ze zien er vaak niet uit, maar het eten dat je bij veel straatkraampjes kunt kopen is over het algemeen ZO lekker en ZO goedkoop. Zorg wel dat je er eentje uitkiest met veel doorloop, zodat het eten nooit te lang in de hete zon blijft liggen. Kiezen tussen een duur restaurant of dit: ik zou het wel weten!

9. Krakkemikkige huisjes

De echt mooie huizen vallen een beetje in het niet bij de type gebouwen waar de meeste mensen in wonen: vaak een bij elkaar geraapt zooitje van materiaal, vaak zonder ramen, vaak überhaupt niet afgemaakt. Het blijft bizar voor te stellen dat hele families op zulke kleine oppervlaktes leven, maar aan de andere kant zijn ze vaak zoveel buiten dat het misschien ook niet uitmaakt. Typerend is het wel.

10. Overal kabels

Overal boven je hoofd. En veel ook! Waar ze bij ons alles zoveel mogelijk kabels wegwerken, is het hier dikke prima als ze drie meter boven de grond hangen. Vastgebonden samen met zo’n 30 andere kabels. Kan hier gewoon.

Hoofdfoto: Shutterstock
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒